Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 11:35, 07 mar 2016

Mirella, a jesteś zadowolona? Sprawdza się do trawy?
danuta_szwajcer 10:33, 10 mar 2016

No to masz dużo pracy zaplanowanej ale ogrod tworzony od początku jest łatwiejszy tak mi się wydaje, u mnie za to dużo cięcia, wycinania, przycinania a pogoda beznadziejna no i te smrody w powietrzu. Czyli będziesz siac trawe potem? A tuje po tej suszy to wszedze widzę przysuszyło i przypaliło.
Mira104 13:02, 10 mar 2016

Tak, Danusiu zakupiłam już 10 kg trawy z mikrokoniczyną, Toszka bardzo poleca ten trawnik podobno najładniej wygląda i jest mniej kłopotliwy.

Ja już bym chciała mieć ogród, taki jak Ty " zarośnięty", myślę, że jak już będzie trawka, będzie inaczej. Zastanawiam się jeszcze nad nawodnieniem ogrodu, ale szczerze mam na ten rok zaplanowaną kostkę przed domem, zamknięcie ogrodzenia i doprowadzenie terenu do porządku i tak to są już spore koszty.
Znajomy w tamtym roku robił nawodnienie u siebie położył zwykłe rury pcv do wody ( zakopał w ziemi) do tego zamontował zraszacze, kupił sterownik i stwierdził, że go to grosze kosztowało. Sama jestem ciekawa jak po zimie rury takie wytrzymały w ziemi.
Część tui u mnie padła trzeba będzie wymienić
Na razie nic nie robię w ogrodzie, bo mnie grypa męczy.
danuta_szwajcer 15:32, 10 mar 2016

No wiem ile co kosztuje a kostka i ogrodzenie to duży koszt, może jednak warto pomyślec o nawodnieniu przed pracami? Mój M chciał mi to kiedyś zrobić a ja się uparłam, że nie a teraz żałuje Mam tylko w ziemi kawałek ze studni pociągnięte i nic nie zamarza teraz są specjalne zawory czy coś, że nie ma w tych rurach wody ale na tym się nie znam. U mnie po lecie dużo strat bo nie wszędzie podlewałam i muszę to powycinać to znaczy mój M Mam nadzieję, że w sobotę nie będzie padać. A grypy to Ci współczuje, mnie o dziwo wyjątkowo tej zimy nic nie bierze ale chodzę wieczorami codziennie na ćwiczenia i może dlatego Wałek do trawy do siania i siewnik mam jakby co Zdrowia Ci życze a o rózach u siebie napisałam
Mira104 15:37, 10 mar 2016

Z siewnika bym skorzystała, bo wałek to sąsiedzi mają.
Ja będę w tym roku znowu zamawiać obornik w workach jak chcesz to pisz, w tamtym roku kosztował 7 zł za worek, już dla 2 ulic zamawiam tak każdy sobie chwali ten obornik
danuta_szwajcer 15:43, 10 mar 2016

Mira104 napisał(a)
Z siewnika bym skorzystała, bo wałek to sąsiedzi mają.
Ja będę w tym roku znowu zamawiać obornik w workach jak chcesz to pisz, w tamtym roku kosztował 7 zł za worek, już dla 2 ulic zamawiam tak każdy sobie chwali ten obornik

Taki w granulkach? Też go chwalę bardzo i bardzo chętnie a ile jest w worku kg?
Mira104 15:57, 10 mar 2016

Ok zamówiłam już róże wzięłam 4 szt. The Fairy będzie się ładnie komponować z lawenda lub szałwią i 2 szt. Biedermeier to jest róża do donic na taras
Co do obornika to jest to obornik bydlęcy mielony, to nie jest granulat, a w worku było chyba 80l kurcze cały mi poszedł 50 worków Ja tym podsypywałam wszystko i sporo mi poszło do skrzyni - warzywniaków
danuta_szwajcer 16:01, 10 mar 2016

To chętnie ale jak 80l to jeden mi starczy a jak mniejszy to dwa A kiedy go masz mieć bo do sadzenia róz by się przydał
Mira104 16:05, 10 mar 2016

Tak szybko nie będzie
Bo zanim wszyscy określą ile chcą, a zazwyczaj biorą po 50 -20 worków, to myślę że po świętach dopiero będzie. Ja to zamawiam dla ok 10 sąsiadów.
danuta_szwajcer 19:31, 10 mar 2016

To może to za mało chce? Poczytam gdzies i dam Ci znac ile tego chce