Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:53, 03 sty 2016

Do góry
W tym sezonie będzie burza wiesiołka i naparstnic

Ciekawa jestem jaki efekt uzyskam na nowej bylinowej wiosenno letniej, jak na nowej liliowcowej będzie......kret mi ja bombarduje masowo

A w planach mam obsadzenie warzywnika po zewnętrznej stronie właśnie liliowcami + może lilie?
Bo w warzywniku znowu będą dalie , mieczyki i aksamitki.......truskawki zmieniły miejsce pobytu w ich starej kwaterze powstał kompostownik.....teraz planuję układ kwater pod warzywa.....musi być ciekawie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:48, 03 sty 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W sierpniu 2013 roku mogłam już podziwiać to i owo.

brzózki dawały trochę cienia

Postawiłam na tzw. żelazne rośliny. Mam sporo dereni, hortensji, mahonii, kalin, krzewuszek, tawuł, pęcherznic. Sadziłam je w grupach po kilka sztuk.
Nasza działka znajduje się na gruntach prywatnych. Miasto nie będzie się spieszyło z przyjęciem od nas części wspólnej w postaci drogi. Prawdopodobnie przez ładnych parę lat będziemy mieli prowizoryczna drogę. O chodnikach nawet nie marzymy Postanowiłam trochę ucywilizować to, co pozostało po uzbrajaniu działek w wodę i gaz. Skopałam kilkumetrowy pas poza granica działki, posiałam zielony nawóz, ścięłam, skopałam, posiałam trawę i posadziłam niewielkie drzewka: oliwniki, jarząby pospolite i szwedzkie i klony tatarskie.
Jesienią 2013 działka prezentowała się tak

Zielony pas to sad, a zielone pagórki to obsiany gorczycą ściągnięty w trakcie budowy humus.

Witaj Gruszeńko i za to cię już kocham ogromnie, że tak wykorzystujesz to co masz w swoich łapkach
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:47, 03 sty 2016

Do góry
Roślinkom biedakom zimno okrutnie bo kołderki ze śniegu u nas nie ma
Ale zwierzaki mają jeszcze gorzej bo woda zamarzła , a pić się pewnie chce, jak nie ma śniegu to nie ma jak gasić pragnienia , brzuchy puste, a w doopkę zimno, a na domiar złego najpierw strzelali z petard ,a teraz strzelają myśliwi.....u nas dziś od rana naganiacze szli i w tyralierę się ustawiali......ciekawe czy nasz szkodnik szarak uniknie odstrzału, a może się wyprowadzi gdzieś dalej jak tak płoszą

Aż trudno sobie wyobrazić , że za trzy miesiące wybuchnie kolorami
Jak ja wytrzymam te miesiące
W samym słońcu 13:47, 03 sty 2016

Do góry
Nie wiem czy będzie widać, chyba,że na dwie części podzielę to wtedy z bliższej odległości zrobię.

1.Na chwilę obecną próbuje zaplanować gdzie ustawić warzywniki ( sztuk 3 plus na truskawki).
2.Czy rabata przy tarasie jest ok? Była inna, ale chciałabym zmienić. Taras jest wysoki,nie chce mi się w ten mróz wychodzić i mierzyć ale lewy róg ma około 90 cm wysokości, os drugiej strony jest niżej, ale nie pamiętam ile. Taras nie jest skończony, tak samo brak elewacji i nie wiadomo za ile lat będzie. myślę żeby posadzić tam lawende, ale nie wiem co jeszcze wytrzyma stronę południową.
3. Chcielibyśmy posadzić w tym roku kilka drzewek owocowych, w którym miejsce na trawniku najlepiej na to przeznaczyć?
4. Od strony północy niestety jesteśmy odsłonięci jeśli chodzi o sąsiadów

Ni mogę dodac zdjęcia przez telefon :/

Tak dawno zdj nie dodawałam, ze zapomniałam jak to sie robi...
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:45, 03 sty 2016

Do góry
Ja już na jesień zakupiłam pierwsze nasiona trawy ryż ozdobny

stipę dostałam , muszę popatrzeć jakie trawy mogę jeszcze dokupić i zabawa na całego
Kupiłam ogródek.... Ogródek i co dalej? 13:45, 03 sty 2016

Do góry
Prace budowlane trwają (modernizacja altany).
Widok od strony domku gospodarczego prawie na całą działkę.
Zakochana w ogrodach 13:39, 03 sty 2016

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:07, 03 sty 2016

Do góry
Szperałam w necie za inspiracjami iglakowymi na ten nieszczęsny krąg. Z pewnością go zniekształcę, żeby nie miał takiego formalnego kształtu.
Padło na świerk serbski nana- rośnie w formie kształtnego trójkąta- a może jakaś iglak pendula?, choina kanadyjska nana , świerk kłujący Glauca compacta ewentualnie Maigold. Pasowałoby tam wsadzić jakąś wąską kolumnę; jałowiec Stricta? tuja Holmstrup? Niżej sosny kosodrzewiny Winter Gold (ładnie się przebarwiają zimą), jałowiec Gold Star, Depressa Aurea. Może jeszcze coś poczochranego- cyprysik Filifera Aurea nana.
Dzisiaj już -13 stopni, wciąż prószy. Na nartach biegało się świetnie. Było bezwietrznie. Dla ogrodu to dobrze.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:58, 03 sty 2016

Do góry
zainspirowana Iwnoką, że jeszcze się da wykopałam w tyg. werbenę

i posadziłam do doniczek
i
nasionka też pozbierałam

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:52, 03 sty 2016

Do góry
Balkonowe widoki

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:52, 03 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)

FANTASTYCZNA!
Życie w wiejskim ogrodzie 12:52, 03 sty 2016

Do góry
Skoro już jesteśmy przy warzywach pokażę Wam swój ogród warzywny Stali bywalcy mojego wątku znają go bardzo dobrze

Nie wyobrażam sobie ogrodu bez części warzywnej Zachęcam wszystkich do uprawy warzyw ... smak i zapach jest o niebo lepszy od produktu ze sklepu że już nie wspomnę o samej satysfakcji własnoręcznie wyhodowanych przysmaków

Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na taką powierzchnię jaką ja przeznaczyłem pod warzywa ale dla chcącego nic trudnego Moi znajomi mieszkają w dużych metropoliach i uprawiają warzywa nawet na parapetach za oknem gdyż nie posiadają balkonu Szczypiorek, sałata i koper zawsze się udają

Mój ogród warzywny każdego roku ma zupełni inny układ, w tym również się zmieni Dominują w nim głównie warzywa ale również bardzo dużo jest tu kwiatów przez co ta część ogrodu cały sezon jest atrakcyjna dla oka

Zostawiam trochę wspomnień ...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:44, 03 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ale mnie korci żeby zacytować... No dobra, oszczędzę ci tego U mnie -15 było i dzisiaj będzie to samo. Potem już pomału będzie się ocieplać

To dam siebie... z synusiem.. najwyżej się obrazi... rozwodu nie będzie..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:41, 03 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Macham noworocznie , niech się darzy.......

Niech się darzy.. pozdrawiamy i dla Ciebie "dym bum"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:41, 03 sty 2016

Do góry
Krajobraz ogrodowy...foty na goąrco i teraz robione

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:40, 03 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ani grama śniegu.. błękit nieba i minusowo... jak wstałam to było -13.

U mnie dzisiaj było -14, śniegu tez brak..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:40, 03 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Rh jak wierzba płacząca
U mnie było -17 i tez bez śniegu ...
Nawet nie wytykam nosa na dwór.

Ja musiałam wywietrzyć Dudusia.. 3 focie i łapki odpadły z zimna.. i wiać zero śniegu..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:38, 03 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Prosze o przekazanie Kazkowi (wraz z pozdrowieniami), że ja też myślę tak jak on i nie wiem co myśleć o Nowym Roku - zawsze w styczniu mam "kaca" za cały rok obiecanek sobie poczynionych.

A ja nie wszystkie róże kopcowałam, sama jestem ciekawa.

Dlatego my już żadnych obiecanek nie robimy...

Pozdrowienia noworoczne od Einsteina

Uprasza się o niecytowanie..bo focia do usunięcia.. Upublicznianie grozi rozwodem Ale to foto numer jeden roku 2015
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:38, 03 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ani grama śniegu.. błękit nieba i minusowo... jak wstałam to było -13.

Rh jak wierzba płacząca
U mnie było -17 i tez bez śniegu ...
Nawet nie wytykam nosa na dwór.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:37, 03 sty 2016

Do góry
Jeszcze nie biel, jeszcze sreberko mam w ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies