Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:04, 28 gru 2015

Do góry
A na sam koniec namęczyliśmy się z synem nad tym jegomościem.....nie miałam pojęcia , że brzoza jest tak twarda, że gwoździe ciężko wbić Dwa będzie musiał eMuś wytargać, bo ani nie chciały się wbić , ani potem wyjść.....brakło nam pary niestety

Całkiem fajnie wyszło......sąsiedzi się śmiali , że coś tam postukaliśmy , a potem jest dekoracja w ogrodzie i że przydałby się jeszcze drugi i sanie, ale materiału więcej niet......więc na razie jest jeden

nocka już była jak fociłam
Ogród tworzony z pasją 18:02, 28 gru 2015

Do góry

Ten śliczny równiutki żywopłot to Brabanty strzyżone?
Jak nawozisz i jak często tniesz?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:57, 28 gru 2015

Do góry
Na kawałku drewna...taka połowa schodka wymalowałam pigmentami cuś takiego....jeszcze muszę polakierować lakierem bezbarwnym i znaleźć miejsce w ogrodzie gdzieś może wśród traw.....hmmmmm

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:48, 28 gru 2015

Do góry
Drugie to bańka na mleko ....dziurawa i bez przykrywy więc będzie tylko za dekorację służyć......okropnie była zardzewiała wiec potraktowałam ją minią.......jeszcze trochę pociągnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:47, 28 gru 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Zostawię kilka migawek

Lampki w trawach! To jest to! A jaki pewnie efekt fantastyczny musi być wieczorem.
Dobrze, że zajrzałam do Kokoszki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:46, 28 gru 2015

Do góry
Poniosło mnie dzisiaj na złomowisko bo zauważyłam , że wywożą .....przytargałam łupy.....skromne za 5 zeta, ale mi pasują

pierwszy to wanienka.....zrobiliśmy z synem drugiego grzybka

i ten pierwszy nie jest już samotny......grudzień się kończy , a u mnie grzyby rosną

Ogródek Iwony 17:41, 28 gru 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie wiem czy bym kompostem obsypywała? ...może jeszcze pracować i je za bardzo ogrzewać .....ale ...ja nie wyrocznia

też będę tegoroczne okrywać jutro i mam worek trocin obsypię ....a na wierzch żeby wiatr nie rozwiewał nasypie ziemi z worka ...część badyli możliwe, że będzie wystawać bo mam duże krzaki - przesadzane w tym roku...(10 st. morzu im nie groźna ..a jak będą większy nadawać to może tekturą falista opatulę?)

Justynko, a jak potem chcesz zebrać te trociny? Mam też trochę trocin.

Zapytałam się Danusi o te hortensje, odpowiedziała mi i wcale mnie to nie cieszy, bo nie mam gwarancji, że będą kwitły w następnym sezonie:
Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na ten moment poobcinałam gałązki bylin: wysokich złocieni i powtykałam naokoło hortensji. Przykryję gałązkami świerkowymi. Pomyslę o tych trocinach i tekturze.
Mam dwa gatunki tej hortensji:
Macrophylla Saffire - to właśnie mój prezent:

Druga hortensja - NN , to sadzonki od hortensji mojej siostry. Kwitnie u niej co roku. Może tej mrozy nie będą straszne? Posadziłam je w zaciszu.

edit: te ostatnie zdjęcia z jej ogrodu. Ja mam młode sadzonki, roczne.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 28 gru 2015

Do góry
W sierpniu 2013 roku mogłam już podziwiać to i owo.
rozplenica z hortensją

bez czarny Black Lace

czerwone pęcherznice z jednoroczną ślazówką, za nimi rosną w trójkącie świerki serbskie

brzózki dawały trochę cienia

Postawiłam na tzw. żelazne rośliny. Mam sporo dereni, hortensji, mahonii, kalin, krzewuszek, tawuł, pęcherznic. Sadziłam je w grupach po kilka sztuk.
Nasza działka znajduje się na gruntach prywatnych. Miasto nie będzie się spieszyło z przyjęciem od nas części wspólnej w postaci drogi. Prawdopodobnie przez ładnych parę lat będziemy mieli prowizoryczna drogę. O chodnikach nawet nie marzymy Postanowiłam trochę ucywilizować to, co pozostało po uzbrajaniu działek w wodę i gaz. Skopałam kilkumetrowy pas poza granica działki, posiałam zielony nawóz, ścięłam, skopałam, posiałam trawę i posadziłam niewielkie drzewka: oliwniki, jarząby pospolite i szwedzkie i klony tatarskie.
Jesienią 2013 działka prezentowała się tak

Zielony pas to sad, a zielone pagórki to obsiany gorczycą ściągnięty w trakcie budowy humus.
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:35, 28 gru 2015

Do góry
i wiosenne wrzoścce w grudniu

i bezik

Ogród, mydło i powidło. 17:34, 28 gru 2015

Do góry
katel napisał(a)
No już najwyższy czas na nową porcję zdjęć a więc historii ciąg dalszy. Pod koniec marca 2012 sadziliśmy tuje - ziąb był i śniegiem wiało . Zdjęcie jest z kwietnia:

Pierwsze nasadzenia i wschodząca trawa:

tez mam Brabanty, w 6 lat stworzyly piękny ekranik
Moja bajka 17:31, 28 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
[
nadal nie macie pomysłu co to może być?
i w zbliżeniu

To są na 99,9% fiołki

I gdzie to foto księżyca? Pełnia była piękna
Ogród, mydło i powidło. 17:29, 28 gru 2015

Do góry
to coś takiego - dziewczyny robią w nich właśnie warzywniki

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:22, 28 gru 2015

Do góry
róża - w grudniu wygląda tak

i bukszpany tak

jakby była wiosna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 28 gru 2015

Do góry
Marzył mi się kawałek własnego sadu, więc część działki została przeznaczona na posadzenie kilku jabłoni i grusz. Zrobiłam to jesienią 2012 roku. Nie mieliśmy jeszcze wtedy kosiarki, tylko kose spalinową, więc niestety dwa drzewka wypadły w tym roku z powodu uszkodzenia pni żyłką. Zostały zastąpione nowymi drzewkami. W tym roku po raz pierwszy mieliśmy kilka kilogramów własnych owoców.
sad 2013

i teraz po lewej stronie żywopłotu
lipiec 2015

Jako kolejną tworzyłam długa rabatę wzdłuż południowej granicy działki. jest dość długa, ma ponad 40 metrów.
2013

i w druga stronę

Ładnie nam porastały fundamenty. Sporo czasu poświęciliśmy na ich pielenie. Budowa miała prawie dwa lata przerwy.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:14, 28 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Popadal deszczyk, swieci sloneczko...to na dworze

A w domu tak :

Wygrzewam się w domciu jak ta kicia
Może jutro będzie lepsze samopoczucie to po pracy przynajmniej róże okopczykuję, a te cebulowe co już powychodziły okryję stroiszem świerkowym.
Pozdrawiam
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:14, 28 gru 2015

Do góry
trawki i rozsadnik

i mój bezlistny sad

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:11, 28 gru 2015

Do góry
A magnolie to już powinny zaczynać ?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:08, 28 gru 2015

Do góry
28.12
Iryski

Krokusy

Czosnki

Szałwia cardonna

I róże

Ogród do kwadratu 17:05, 28 gru 2015

Do góry
Marzenko, macham poświątecznie

a w ogrodzie...

i ubiegłoroczne, fioletowe, zdobyczne na Gardenii...

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:03, 28 gru 2015

Do góry
witam wszystkich mądrych
dzisiaj ja poproszę o rozpoznanie rośliny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies