Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogrodnik Mimo Woli cd 05:53, 06 maj 2014

Do góry
Rany ile ten ogród ma hektarów ....jak Ty zmieściłaś te wszystkie rośliny na tej przestrzeni.....Kalina super wygląda ...wielka jakby jadła mięcho hihi
Ale chyba piękniejsza jesienią
U mnie kaliny zwykle nie prezentują się tak .....i dopiero pąki mają
Ale dzisiaj przymrozek u mnie więc nie wiem co będzie
Najbardziej żal buksików ...młode przyrosty klapnęły ...jak myślisz cosik z nich będzie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:53, 05 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ewa zapach to kwestia gustu..... dla mnie on ma specyficzny zapach... i jakby to były perfumy, to kupiłabym je w ostatniej kolejności.. jakoś sie nie lubuję w tym typie zapachu

Szukając kielichowca...znalazłam moja kalinę Eskim ( z etykietą z nazwą).. posadziłam ją w 2010 roku

takie mikro kupiłam.. mniejsze od kostrzewy

a w tym 1,5 metra wzwyż i wszerz.. kalina Watanabe..... jeszcze więcej urosła... bo to ten sam rok sadzenia.. 4 lata.. i problem że za duże Liczyłam sie z tym, ale liczyłam, że tak będzie po 10 latach, a nie po 4 ...

Aniu dziękuję za zdjęcia Kielichowca i informację o wisterii.
Ty się dziwisz że one (kaliny) tak w 4 lata urosła zamiast w 10??? Przecież u Ciebie prawie wszystko to takie dorodne giganty

A zrobiłaś już może sobie listę niezawodnych tulipanów? bo chętnie bym podkradła by jesienią wiedzieć co kupić, bo na te jednoroczne tulipanki to przy takich powierzchniach troszkę szkoda mamony

dobiegłam do końca i żeby postów nie mnożyć edytuję by pochwalić babcię co jak mama wygląda...
dopowiedzieć, że na Zemble też jeszcze czekam, a tamaryszka chyba wydam - jest mały, ale nawet jak urośnie to u mnie w lesie nie będzie go widać, jest taki ażurowy i po prostu zgubi się w tej gonitwie promieni słonecznych... a może się mylę?
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:21, 05 maj 2014

Do góry
Aniu Ty i Muminek to super duet ,ile takie maleństwo wnosi w nasze życie to tylko dziadkowie wiedząAniu ja jeszcze w innej sprawie ,nie dawała mi spokoju ta kalina Eskimo ,która u mnie pachnie a u ciebie nie .Dzisiaj byłam w szkółce ,małe zakupy ,ale przy okazji przyjrzałam się kalinom, no i okazało sie ,że moja wygląda inaczej niż Eskimo -różni się liśćmi ,moja ma błyszczące i nazywa się kalina Burkwooda ,przepraszam za pomyłkę .kupiłam ją kilka lat temu ,etykiety brak ,ale byłam przekonana ,że to Eskimo,ale pomyłka wyjaśniona .Moja pachnie odurzająco
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:59, 05 maj 2014

Do góry

Kalina szykuje się do kwitnienia...
Ogród z łezką 18:07, 05 maj 2014

Do góry
Pękł pierwszy Everest i kalina zaraz biała będzie

Hauro kolorek ma i moje pierwsze pachnidełka

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:59, 05 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Cholera, też to mam!
Małgoś
Rabaty świetnie już wyglądają! Muszę taką kalinę kupić!
U mnie dzisiaj był przymrozek! Poprzedniej nocy okryłam co nieco, a klony i tak ucierpiały, więc tej nocy nie okrywałam nic, co ma być to będzie, trudno! Później zrobię obchód to zobaczę co i jak! Na razie nie stresuje sie!
Miłego dnia! Dziś słońce ( jak zwykle w robocze dni....) wiec dzień zapowiada sie piękny!

Kalina fajna, warto kupic, ja mam juz druga bo pierwsza którejs zimy mi przemarzła doszczetnie, ale to była taka zima ostra, bez sniegu, wtedy w wielu ogrodach były straty.....więc kupiłam kolejną, ta ma juz ze 4 lata, pieknie pachnie, ładnie przebarwia sie jesienią na czerwono-rudy kolor.

Co do tego zielska to od razu wczoraj poczytałam o nim i zwykły Randup tu niewiele pomoże, co najwyżej na jeden sezon, dlatego że w przeciwieństwie do deliktnej części naziemnej podgorycznik ma bardzo silnie rozbudowana i trwałą część podziemną i wiele kłączy. Trzeba podziałac na niego srodkiem chwastobójczym zawierającym gifost albo aminofosforanin, nazwy handlowe to : Perzocyd 280 SL. Groalon 480 EC( ten srodek najlepiej dziala na rośliny w pozniejszym etapie wegetacyjnym) oraz Basta 150 SL. Rozejrze sie za nimi w sklepie ogrodniczym.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:08, 05 maj 2014

Do góry
Dzień Dobry Dopiero dzisiaj obejrzałam wczorajsze widoczki. Moja kalina nie pachnie Ma co prawda inne kwiaty, ale... bezwonne... Na szczęście miejsca mam tyle, ze pachnącą kalinę gdzieś zmieszczę Pozdrawiam i... dobrego dnia, Małgoś.
To właśnie tu 00:42, 05 maj 2014

Do góry
Coś za mało tej wiosny u Ciebie, kwitnie co ?
Przyszłam dowiedzieć się jak Ci rośnie kalina Wanatabe, kupiłam małą sadzonkę bo jak zobaczyłam w szkółce dorosły krzew to puściły mi moje nowe zasady że nie wolno nic kupować jeśli nie zostało zaplanowane i jest na to miejsce. Więc miejsca szukam i informacji.

pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:47, 04 maj 2014

Do góry
Ostatnie kwiaty Galaxy, jednak załatwił je przymrozek

Kalina Watanabe też boi się otworzyć

żurawki zaczynają kwitnąć

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:46, 04 maj 2014

Do góry
Azalia japonska - jedna z moich 4 sztuk już prawie rozkwitła, pozostałe jeszcze w pąkach. Ta azalia tak naprawdę jest w karminowo-czerwonym kolorze ale na fotce wyszła jakas taka buro-czerwona....

I kalina szczepiona na pniu w pełnej krasie.............alez ona bosko pachnie............

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:19, 04 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kondzio - jak spotkanie u Kindzi????

Aneta - ale zapowiadają zachmurzenie, wiec może nie będzie tak źle...

I kalina Watanabe... po prostu cudna jest

i coraz bliżej...

Aniu piękna ta kalina
Leśne Wzgórze 22:55, 04 maj 2014

Do góry
Kurcze dziewczynki to nie takie proste albo mi się tak wydaje i może mnie przekonacie
Zielony pas na szkicu poniżej to "szczyt" skarpy obsadzony od strony chwastowiska krzewami :
forsycje, śnieguliczka, kalina koralowa, derenie, krzewuszki, berberysy, Tawuła Macrophulla, Tawuły japońskie, trzmielina oskrzydlona
na czerwono zaznaczyłam spad (45-60stopni) który ma około 2-3 m szerokości i 50m długości, odległość od tui (na dole szkicu) do podnóża skarpy to od 5do 8m

obsadzenie samej skarpy chyba nie poprawi za wiele wyglądu tego zakątka...

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:56, 04 maj 2014

Do góry
Kalina przepiękna, jak hortensja Anabelle. Glicynia też, moja jeszcze w pąkach a po dzisiejszej nocy przemarznięte listki. Co będzie po kolejnej, już nie myślę, okrywać też nie będę. Albo przeżyje albo pociesze się innymi.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:23, 04 maj 2014

Do góry
Kondzio - jak spotkanie u Kindzi????

Aneta - ale zapowiadają zachmurzenie, wiec może nie będzie tak źle...

I kalina Watanabe... po prostu cudna jest

i coraz bliżej...

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:37, 04 maj 2014

Do góry
O ładnie Ci sie kalina różowi - moja jeszcze się nie wybarwiła choć kwiatków ma pełno

Odpisałam na spotkaniowy, fotki jak zawsze urocze
Co z tym ogródeczkiem począć 19:51, 04 maj 2014

Do góry
Zetka a mam nadzieje że będzie jeszcze piękniej

Kasiu kalina zostanie ,nie zaryzykuje jej przesadzenia jest za duża ,reszta roslin zostanie , trzeba im tylko miejsce zmienić.
Kalina jeszcze troszkę i będzie kwitła

Justyna dzięki za odwiedziny .
Klapa zostanie ,jakoś nie miałam okazji dokupić buksików żeby dosadzić do końca
Zastanawiam się czy nie jest za późno na kupno kopanych bukszpanów ?

Bartek dzięki

Aniu pewnie to przypadek że ta jedna róża i to akurat ta koło czosnków jest mniejsza ,ale jest

Zawitka klapa musi zostać, bo Emus by mi łeb ukręcił jak bym ja usunęła
Na początku jakoś mnie jej wielkość raziła ,ale już się przyzwyczaiłam i zapomniałam
Liliowo i kolorowo:) 20:32, 03 maj 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Danusiu jak pięknie Ci wszystko kwitnie! Czosnek tegoroczny??? U mnie w zamkniętych pąkach jeszcze!
I dobrze widzę? Kalina też kwitnie już??? Niesamowite, ja opóźniona jestem bardzo...

Pamiętam Twoje lilie po gradzie w zeszłym roku, tak mi było ich szkoda...Nie martw się o przymrozki, teraz prognozę oglądałam, mamy mieć +2

Pozdrawiam Danuśka I dziękuję za słowa otuchy

Kasiu tak juz kwitnie czosnek u mnie Kalina rowniez, nawet juz oprysk robilam bo mszycy tyle.
W tym roku nie zauwazylam., ze lilie mi stonka zjada a w ziemi pędraki, dopiero jak posypałam to ruszyly ale polowe lilii mi nie wyszło i sie zastanawiam czy to nie mroz jednak je zniszczyl. Pozdrawiam i oby nas omijały mrozy, grady i inne kataklizmy.

Liliowo i kolorowo:) 20:09, 03 maj 2014

Do góry
Danusiu jak pięknie Ci wszystko kwitnie! Czosnek tegoroczny??? U mnie w zamkniętych pąkach jeszcze!
I dobrze widzę? Kalina też kwitnie już??? Niesamowite, ja opóźniona jestem bardzo...

Pamiętam Twoje lilie po gradzie w zeszłym roku, tak mi było ich szkoda...Nie martw się o przymrozki, teraz prognozę oglądałam, mamy mieć +2

Pozdrawiam Danuśka I dziękuję za słowa otuchy

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 19:19, 03 maj 2014

Do góry
Kalina:

Groszek pachnący:

Bratki:

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:20, 03 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ewa zapach to kwestia gustu..... dla mnie on ma specyficzny zapach... i jakby to były perfumy, to kupiłabym je w ostatniej kolejności.. jakoś sie nie lubuję w tym typie zapachu

Szukając kielichowca...znalazłam moja kalinę Eskim ( z etykietą z nazwą).. posadziłam ją w 2010 roku

takie mikro kupiłam.. mniejsze od kostrzewy

a w tym 1,5 metra wzwyż i wszerz.. kalina Watanabe..... jeszcze więcej urosła... bo to ten sam rok sadzenia.. 4 lata.. i problem że za duże Liczyłam sie z tym, ale liczyłam, że tak będzie po 10 latach, a nie po 4 ...

Aniu ja mam podobnie z moja kaliną też posadzona w 2010 hahaha dzisiaj zastanawiam się gdzie ja przesadzić bo juz jej miejsca brakuje i zagłusza mi bylinki sadzone niby w dobrej odległości . ....i tak w kółeczko przesadzanie ,dosadzanie i znów przesadzanie jak ja to lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies