Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat
23:56, 26 sty 2016
Witam. Potrzebuję porady donośnie dwóch rzeczy. Pierwsza - jak sensownie i delikatnie zakryć ten 6 metrowy blaszak. Miałem już wiele wizji - ostatnio np. posadzenie szpaleru cisów hicksii. Ale myślę też o sensownej rabacie. Od blaszka do sosny jest około 6 metrów, a chciałbym też mieć możliwość przechodzenia/ przejeżdżania taczką pomiędzy sosną a blaszakiem. Proszę nie zwracać uwagi na rabatę za sosną bo ją na wiosnę skasuję. Nie zależy mi też bardzo na całkowitym przesłonięciu blaszaka, bo jest on w kolorze, nie wygląda tragicznie. Recz druga (zdjęcie zimowe) co dosadzić do sosny oregon green i świerka serbskiego - patrząc na fotkę z lewej ich strony by tam powstała jakaś fajna kompozycja. Poglądowo -i z pewną obawą -daje też zdjęcie z miejsca gdzie teraz stoi blaszak, "z jego perspektywy". Tak jak pisałem proszę nie przejmować się zaczątkiem rabaty, jej na pewno nie będzie. I jodłą, którą mam zamiar przesadzić. Wiem, że tworząc szpaler przy płocie popełniłem błąd (ah gdybym wcześniej był na ogrodowisku....) i wrzuciłem tam spory miks roślin. Do tego różnokolorowych. Posadziłem je na szczęście po kilka sztuk obok i co jakiś czas te zestawy się powtarzają. Są tam kórniki, jałowce meyera, świerki iseli fastigate, i dodtakowo tuje w wersji gold. Dobrze wiem po lekturach forum, że taki miks nie jest wskazany, ale stało się... Swoją drogą nie wygląda tak tragicznie i osobiście wolę taką wersję jak nudny szpaler szmaragdów, który miałem przez 20 lat, a które zacienią mi po jakimś czasie działkę. Tam gdzie ten różnokolorowy szpaler jest zachód. Jakie rośliny preferuję - lubię Iglaki. Podobają mi się sosny i świerki. DZIĘKUJĘ