Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:05, 18 lis 2015

Do góry
Ranczo Edy 12:01, 18 lis 2015

Do góry

Podwórkowa rehabilitacja 12:00, 18 lis 2015

Do góry
Ranczo Edy 12:00, 18 lis 2015

Do góry

Ranczo Edy 11:58, 18 lis 2015

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:58, 18 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Aby otrzymać taki miodzik

kompostownik należy zapełnić przynajmniej dziesięciokrotnością jego pojemności. Najlepiej zrobić to podczas jednego sezonu wegetacyjnego. Sami musimy określić w przybliżeniu, ile odpadów z ogrodu i gospodarstwa domowego jesteśmy w stanie wyprodukować przez rok.

To jest to ... złoto ogrodnika ... może za rok już będę takie miała?
Ranczo Edy 11:56, 18 lis 2015

Do góry

Podwórkowa rehabilitacja 11:56, 18 lis 2015

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 11:53, 18 lis 2015

Do góry
Ranczo Edy 11:51, 18 lis 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ale piękności, czuję zapach tulipanów i ciepło pierwszych promieni słońca... Ode mnie cebulica do kompletu.

Monia śliczna cebulica też ją mam wychodzi po krokusach jest taka delikatna dzięki fajnie fotę zrobiłaś buziolki może znajdę moje ...
Miłego dzionka
Podwórkowa rehabilitacja 11:49, 18 lis 2015

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:48, 18 lis 2015

Do góry
Teraz coś listopadowego

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:48, 18 lis 2015

Do góry
Pogoda jak w garncu - dziś przy okazji karmienia naszego gołębia rano zrobiłam kilka fotek...

Raz słońce raz deszcz- tu widać stróżki deszczu

a za chwilę słońce
Podwórkowa rehabilitacja 11:45, 18 lis 2015

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:35, 18 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasieńka ciemierniki zachwycające są, ciekawy czy moje choć troszkę się postarają . Ale są świetne nawet jak nie kwitną, Na tej rabatce pod murkiem (zwanej dawniej koszmarkiem) wyglądają super, a to Ty mi doradziłaś posadzenie ich tam . Czasem myślę sobie, że ciemierniki to takie mini rodendronki . Są zimozielone i mają cudny, ciemny kolor liści jak rh . Kotek fantastyczny . A pomysł z dzwoneczkami na drzewie prze jedyny, rewelacja Kasiu . Ja też dziś sprzątałam, głównie grabiłam. Niby nieduży ten mój ogródek, a kilka godzin mi zeszło jak nic. Ja z kolei w rupieciarni kupiłam idealne naczynko na kolejne poidełko . Teraz odpowiedni pieniek muszę znaleźć i będzie kolejne . Buziolki . Też Cię uwielbiam, ale przecież wiesz .

Ciemierniki to teraz mój faworyt, muszę ich jeszcze dokupić Są jeszcze różowe, za takimi tez się rozejrzę. Twoja rabatka musi powoli zmienić nazwę z koszmarek.
U mnie dzieci chore i problem z czesem, o ogrodzie nie wspomne, zostaje mi godzinka dziennie jak eMuś wróci, dobre i to, przerobiłam całą rabate przy altanie
A jak dzieci chore to sie nudza (te młodsze - bo starsze maja internet )i wtedy wyciągają z szafy różne dziwne rzeczy....

Ogród z pergolą 11:22, 18 lis 2015

Do góry
Renia myslałam o czyms takim w tym przedogródku tylko rzadziej posadzone

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=93
Ogród domi znam
Wiesz ta rabata 18x7 ma ale serb zajmie z 2m i tuje danica tez z metr wiec w srodku tak naprawde jest z ok 4m szer.
Filemon24 dzięki za opinie, mieszasz w głowie niedobrucho
Kamienny ogród patykiem malowany 11:11, 18 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
A teraz jeszcze raz temat lasku i Rh.
Chciałabym zakończyć to jakoś, żeby nie wszyscy się na mnie obrazili za moje "ale".
Jak wcześniej pisałam, marzył mi się raj rododendronowy pod sosnami.
Ale...
Kopanie pod drzewami - nie wykonalne - korzenie, korzenie, korzenie.
Sosna ma dość mizerny system korzeniowy w porównaniu do świerków ( mówię, tak dlatego, że wycinałam i to i to i dokładnie wiem co mi dało w kość).
Pod sosnami są jednak również korzenie topoli , a to już o wiele gorzej.

Pomyślałam jednak, że się nie poddam i spróbuję jeszcze inaczej.
Rododendron lubi kwaśną glebę, dobrze rośnie pod iglakami, a iglaki już nie koniecznie lubią zalewanie wodą.

Marne chwasty ale rosną nawet pod sosenkami, więc czasami muszę je skosić. Rh - z tego co czytałam kosiarka może wykończyć, bo ich system korzeniowy jest blisko powierzchni. Powinny być podsypane korą.

Wszystko to doprowadziło mnie do tego...

Wszędzie są kamienie, po drugiej stronie ścieżki - prawie na przeciwko - jest kamienny okrąglak z roślinami, więc wymyśliłam sobie kamienne donice na Rh.
Nie muszę kopać, nie uszkodzę sosen, łatwo posprzątać, nie przeszkadzają w koszeniu, a jak Rh urosną to nie będzie ich widać (tych donic).

Kwestia podlewania....
Kiedyś pisałam, że biegam z wężem 3 godzinki dla sportu. Podczas tego maratonu latałam również od jednego krzaczka Rh do drugiego - wszyskie porozrzucane - teraz w jednym miejscu. Tak czy inaczej podlewam ogródki obok, więc jeszcze ta chwila nie robi różnicy.

Czytałam gdzieś, że warstwa torfu na dnie donicy trzymałaby dłużej wodę.

I co Wy na to?

Na początek powiem tylko, ze całym sercem jestem za twoim azaliowo-rodendronowym celem i gdybym tylko miała twój ogród to gwarantuję, zagony u Ciepłuchy mocno by opustoszały
Sylwio, wyniesione rabaty, z angielska "bed" (prawda, że ładnie?) to jedyne rozwiązanie, zwłaszcza, że na naszej (okolicznej) ciężkiej ziemi różaneczniki mają trudne warunki do rozwoju i życia. Praktycznie niemożliwe
Podsyłam link z instrukcją sadzenia (zwłaszcza punkt 6). Cały artykuł odnosi się do sadzenia w ciężkiej gliniastej ziemi charakterystycznej dla regionu Niagara. Idealny artykuł na nasze okolice
http://www.rhodoniagara.org//nickgrow.htm

Robiąc większe "łóżka" na krawędzi możesz śmiało obsadzić te wielkokwiatowe rododendronami impeditum lub innymi miniaturowymi, ew. repens lub azaliami japońskimi. Można łączyć z carexami. Bardzo fajnie będzie wygladać krawędź obsadzona turzycami Frosted Curle lub Bronzita. W grę wchodzi dereń kanadyjski lub można zaszaleć i dosadzić szczepione niskie sosny np. Varella.
O hostach nawet juz nie wspominam bo to oczywista oczywistość.

Odnośnie torfu - przestrzegam, bo to specyficzna materia - jeśli wyschnie niemal niemożliwym jest ponownie namoczyć. Charakterystyczne dla torfu też jest to, że zachowuje się jak gąbka - przyjmuje wodę ale jej nie oddaje.
Czasem słońce czasem deszcz 10:58, 18 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

ładne masz te cyprysiki
moje kurka zielone
czy przysiadacie czasem na tym murku?
Ogród tworzony z pasją 10:43, 18 lis 2015

Do góry
niebieskie wstążki na miskantach bardzo mi się spodobały
piękne porządki w sadzie zrobione, na 6+
a tu poniżej, pod wiązem i klonem jeszcze bym poszerzyła rabatę

Karol99 napisał(a)
Zdjęcia wiąza dla Mirki.

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:25, 18 lis 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i gratulacje Cieszę się, że zaglądacie i piszecie. Bardzo to miłe jest

Dla wszystkich odwiedzających wspomnienie z lata

ładne wspomnienie
co to za róża ta wysoka?
fajnie, piętrowo to poukładałaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies