Pogoda jak w garncu - dziś przy okazji karmienia naszego gołębia rano zrobiłam kilka fotek...
Raz słońce raz deszcz- tu widać stróżki deszczu
a za chwilę słońce
Ciemierniki to teraz mój faworyt, muszę ich jeszcze dokupić Są jeszcze różowe, za takimi tez się rozejrzę. Twoja rabatka musi powoli zmienić nazwę z koszmarek.
U mnie dzieci chore i problem z czesem, o ogrodzie nie wspomne, zostaje mi godzinka dziennie jak eMuś wróci, dobre i to, przerobiłam całą rabate przy altanie
A jak dzieci chore to sie nudza (te młodsze - bo starsze maja internet )i wtedy wyciągają z szafy różne dziwne rzeczy....
Renia myslałam o czyms takim w tym przedogródku tylko rzadziej posadzone https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=93
Ogród domi znam
Wiesz ta rabata 18x7 ma ale serb zajmie z 2m i tuje danica tez z metr wiec w srodku tak naprawde jest z ok 4m szer. Filemon24 dzięki za opinie, mieszasz w głowie niedobrucho
Na początek powiem tylko, ze całym sercem jestem za twoim azaliowo-rodendronowym celem i gdybym tylko miała twój ogród to gwarantuję, zagony u Ciepłuchy mocno by opustoszały
Sylwio, wyniesione rabaty, z angielska "bed" (prawda, że ładnie?) to jedyne rozwiązanie, zwłaszcza, że na naszej (okolicznej) ciężkiej ziemi różaneczniki mają trudne warunki do rozwoju i życia. Praktycznie niemożliwe
Podsyłam link z instrukcją sadzenia (zwłaszcza punkt 6). Cały artykuł odnosi się do sadzenia w ciężkiej gliniastej ziemi charakterystycznej dla regionu Niagara. Idealny artykuł na nasze okolice http://www.rhodoniagara.org//nickgrow.htm
Robiąc większe "łóżka" na krawędzi możesz śmiało obsadzić te wielkokwiatowe rododendronami impeditum lub innymi miniaturowymi, ew. repens lub azaliami japońskimi. Można łączyć z carexami. Bardzo fajnie będzie wygladać krawędź obsadzona turzycami Frosted Curle lub Bronzita. W grę wchodzi dereń kanadyjski lub można zaszaleć i dosadzić szczepione niskie sosny np. Varella.
O hostach nawet juz nie wspominam bo to oczywista oczywistość.
Odnośnie torfu - przestrzegam, bo to specyficzna materia - jeśli wyschnie niemal niemożliwym jest ponownie namoczyć. Charakterystyczne dla torfu też jest to, że zachowuje się jak gąbka - przyjmuje wodę ale jej nie oddaje.
niebieskie wstążki na miskantach bardzo mi się spodobały
piękne porządki w sadzie zrobione, na 6+
a tu poniżej, pod wiązem i klonem jeszcze bym poszerzyła rabatę