Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Doświadczalnia bylinowo-różana 11:31, 28 gru 2016

Do góry
Ciekawie... I z tego co piszesz odbywa się to bez jakiegoś ciśnienia i bieganiny Fajnie tak
Przerwa na kawę... 11:09, 28 gru 2016

Do góry
Sebek - też mi się tak wydaje bo to jeden z ogrodów do którego stale wracam, ale wczoraj w wizytówkach nie znalazłam takiego zdjęcia a przeglądanie całego wątku nie wchodzi w grę więc nie pisałam czegoś czego pewna nie jestem.

Z tymi lampkami to dziwna sprawa. U mnie na wsi z 12 domów tylko 2 mają więcej niż jeden sznur gdziekolwiek indziej jak na choince. Większość nic nie ma. Znając mojego niedalekiego sąsiada, który też ma u siebie katalpy, w następnym roku i u niego lampki się pojawią )) ale to akurat byłoby miłe. Uwielbiam wracać wieczorem przez miasto koło skweru - tam wszystkie drzewa mają rozświetlone korony. Absolutnie bajecznie to wygląda. W następnym roku dokupię drugi sznur i każda katalpa będzie miała swoje lampki. I dłuższa drabina potrzebna bo nie sposób tego zawiesić. Sąsiad zaoferował, że mi pożyczy drabiny
Teraz korek automatyczny ze sterowaniem godzinowym został założony przez eM )) w sumie psioczyłam na niego, że ten kabel w koło ogrodzenia to niepotrzebny wydatek i roboty sporo (jeszcze mam ze 20 metrów do wkopania na wiosnę) ale teraz coraz bardziej widzę, że to dobre rozwiązanie jest i jeszcze jedno gniazdko musiało zostać zakupione aby katalpy podpiąć. Zima zimą a wydatki ogrodowe się nie skończyły
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:49, 28 gru 2016

Do góry
Witajcie po świętach Madzenka, Monika, Mixtoorka, Amelia, Sebek, Gobasia, Inka74 Dziękuję za miłe wpisy
Dla zainteresowanych opiszę moje subiektywne obserwacje dotyczące świąt w Niemczech.
Otóż tradycyjnym daniem wigilijnym w Niemczech jest sałatka ziemniaczana z parówką. Całe szczęście (dla mnie) tradycja ta się zmienia i nie wszyscy podają to na Wigilię. W rodzinie mojego M robi się np. fondue mięsne lub serowe, albo pieczeń wołową. W tym roku było mięso pieczone na gorącym kamieniu, to jest coś w rodzaju grilla. Dokładnie dwa takie same jak ten stały na stole u teściów
http://aqua-sanit.pl/2818-goracy-kamie-gourmet.html
Z tego co wiem nigdzie w Niemczech nie ma tradycji podawania dwunastu potraw na Wigilię. No chyba, że rodzina pochodzi z PL
W pierwszy dzień świąt cała rodzina (ok. 20 osób) spotyka się w zawsze tej samej restauracji, w zawsze tej samej sali. (Wiele niemieckich rodzin w pierwsze święto wybiera się do restauracji). Tam serwowane jest trzydaniowe menu. Potem wszyscy wspólnie schodzą się w domu moich teściów. Parę lat wcześniej schodziliśmy się u prababci, ale teraz już wiek nie pozwala jej się tym dobrze zająć. Ogólnie do jedzenia nie przywiązuje się aż takiej wagi jak w PL, więc chleb, wędliny i ser, a czasem i ciasto, stoją w kuchni, a kto chce idzie do kuchni i coś tam sobie sam przygotowuje. Ogólnie wieczór przebiega na rozmowach, dyskusjach i grze w karty. Ze względu na wiek dzieci i starszych osób wieczór taki kończy się między 20 a 21. Drugi dzień świąt spędza się na lenistwie lub jakichś odwiedzinach
Norweski ogródek... 10:02, 28 gru 2016

Do góry
Tez mnie to ciekawi Świetny projekt
Coś jeszcze, coś więcej... 09:56, 28 gru 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nie ma cyk cyk do bum bum to nie będzie wiosny

Nie mysl o cieciu traw, teraz sie myśli o szu szu a Ty o pracy licencjackiej

Ja mam lenia ogrodowego w pełni zasłużonego, nie wychodzę do ogrodu. Życiowego lenia też mam ale to tylko do Nowego Roku

Ps. Wiem ze wredna jestem

Licencjat... ehhh Mi się włączył leń życiowy i... nie wiem jak wyłączyć
Ogródek Iwony II 09:52, 28 gru 2016

Do góry
Świetne zmiany - mi te te panele z listewek bardzo się podobają
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:43, 28 gru 2016

Do góry
Bardzo lubię oglądać choinki. Dobrze, że Sebek Cię zmobilizował.
Przerwa na kawę... 23:55, 27 gru 2016

Do góry
Te maty u Marzenki pamietam
Zima zima śnigu ni ma ale lampki super!
Coś jeszcze, coś więcej... 23:52, 27 gru 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Trzcinniku zostaw do wiosny.ale to juz wiesz

W marcu pamietam, ze już ruszyły One pójdą u mnie pierwsze pod nóż, to pewne
Coś jeszcze, coś więcej... 23:51, 27 gru 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie klimatycznie do stołu nakryte, a na tych karteluszkach to słowa kolęd czy życzenia??? ależ jestem wścibska

Oj tam Kolędy, wydrukowalem śpiewniki
Coś jeszcze, coś więcej... 23:49, 27 gru 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ja mam trzcinniki powiązane i czekają do wiosny na cięcie.

W zeszłym roku spoźniłem się z cięciem,dlatego mnie kusi(ło)
Coś jeszcze, coś więcej... 23:48, 27 gru 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Śnieżyce to ja bym akurat chciała u siebie

Trzeba się w takim razie przeprowadzić
Coś jeszcze, coś więcej... 23:47, 27 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sebku, trzcinniki zetniesz po sesji. Pobiegniesz z radością wtedy do ogrodu
Teraz pracuj nad tym, by zdać za pierwszym podejściem i nie lamentować. Moje dziecię na początku stycznia ma egzaminy zawodowe, a zachowuje się, jakby ich nie miał... Zgrzytam zębami

Reset w przypadku egzaminów jest potrzebny- sam przed matura zrobiłem impreze A egzaminy próbne pisane zima zapadły mi mocno w pamięć, bo noc przed nimi spędziłem na posterunku... Ehhhh, wspomnienia O dziwo zdałem
Choć tera chyba pozmieniali i sie zdaje cześć zima cześć wiosna, tak?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:43, 27 gru 2016

Do góry
I love it
Od paru dni tezjestem posiadaczem telefonu z ogryzkiem - wcale nie takie złe zdjęcia robi Choinka cudowna!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:20, 27 gru 2016

Do góry
Sebek mam tylko na komorce i słabiutkie a ja nie mam motywacji coby aparat wyciągnąć, fotnąć i jeszcze kabelek podpiąć pod komputer. Chyba musi nowy rok nastac bo babcie mnie tak wycienczyly , ze teraz poleguje Zreszta dbam o zapas tłuszczyku i jak czytam o Ewce u ciebie to mi się śłabo robi

Bo i urlopu nie mam, dzisiaj budzik mnie w środku nocy do pracy obudzil
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:14, 27 gru 2016

Do góry
Ja się nieśmiało przeciskam przez drzwi prosząc o zdjęcia
Chwasty w trawniku 18:00, 27 gru 2016

Do góry
adkawi napisał(a)
Przed założeniem trawnika chciałabym się pozbyć chrzanu,wiem ze to nie chwast ,ale zapanował na całej działce.Cześć korzeni została usunięta,ale za bardzo to nic nie dało... może macie jakiś skuteczny sposób na pozbycie się go. Dodam jeszcze ,ze Roundup tez niewiele pomógł .Zostanie jedynie trochę w warzywniaku. Będzie na ogórki kiszone .

Poczytałem trochę i jedyne wyjście to wyrywanie mechaniczne. Jak wyrośnie znowu to od nowa wyrywaj - ponoć trwa to jedyne 3 lata aż zniknie na dobre
Coś jeszcze, coś więcej... 17:46, 27 gru 2016

Do góry
Kasia - rozgość się Kawki, kakao?

Pszczółko - ja też niemal cały dzień w domu siedzę, aż jakoś dziwnie mi z tym Ale ogarnąłem za to dwie ostatnie wypożyczone książki do licencjata, teraz jeszcze TYLKO? muszę przelać zaznaczone fragmenty na papier... Magnoliowe poduszki kupione z myślą o pink świętach... Na promocji, jak zwykle

Amelia - u mnie dla odmiany parę śnieżyc przeszło

Aga - to zmienia postać rzeczy Diametralnie rzec można

Kasia - fit renifery z zaprzęgu Ewki Chodakowskiej są moją motywacją do powrotu do niej Właśnie wczoraj się killerowaliśmy wspólnie
Bastianie? Dawno nikt tak do mnie się nie zwracał
Typografia ogrodu 17:40, 27 gru 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ach czyli będzie teraz sprzątać, dzięki Sebek
na razie mi się nie chce ale dobrze to nie wygląda
Typografia ogrodu 17:39, 27 gru 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Asia ma od tego wiatr, co sama będzie się bawić w wycinanie
teraz czekam aż wiatr jeszcze pozagrabia...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies