Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Sebek 23:55, 27 gru 2016

Te maty u Marzenki pamietam
Zima zima śnigu ni ma ale lampki super!
Anda 11:01, 28 gru 2016

Mata z pióropuszem super Twoje grizłoldowo też fajnie wygląda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 11:09, 28 gru 2016

Sebek - też mi się tak wydaje bo to jeden z ogrodów do którego stale wracam, ale wczoraj w wizytówkach nie znalazłam takiego zdjęcia a przeglądanie całego wątku nie wchodzi w grę więc nie pisałam czegoś czego pewna nie jestem.

Z tymi lampkami to dziwna sprawa. U mnie na wsi z 12 domów tylko 2 mają więcej niż jeden sznur gdziekolwiek indziej jak na choince. Większość nic nie ma. Znając mojego niedalekiego sąsiada, który też ma u siebie katalpy, w następnym roku i u niego lampki się pojawią )) ale to akurat byłoby miłe. Uwielbiam wracać wieczorem przez miasto koło skweru - tam wszystkie drzewa mają rozświetlone korony. Absolutnie bajecznie to wygląda. W następnym roku dokupię drugi sznur i każda katalpa będzie miała swoje lampki. I dłuższa drabina potrzebna bo nie sposób tego zawiesić. Sąsiad zaoferował, że mi pożyczy drabiny
Teraz korek automatyczny ze sterowaniem godzinowym został założony przez eM )) w sumie psioczyłam na niego, że ten kabel w koło ogrodzenia to niepotrzebny wydatek i roboty sporo (jeszcze mam ze 20 metrów do wkopania na wiosnę) ale teraz coraz bardziej widzę, że to dobre rozwiązanie jest i jeszcze jedno gniazdko musiało zostać zakupione aby katalpy podpiąć. Zima zimą a wydatki ogrodowe się nie skończyły
inka74 11:18, 28 gru 2016

Ewcia - żeby było śmieszniej podobno to mata z paproci... choć wygląda jak trawa. Jak fundusze pozwolą kupię w następnym roku jeszcze 2 na róże pnące. Może będzie już co osłaniać
Anda 11:19, 28 gru 2016

Z paproci? W sumie nieważne z czego, ważne, żeby swoją rolę spełniła
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 11:24, 28 gru 2016

A to już zobaczymy po zimie, w środku magnolia siedzi gwiaździsta w formie małego drzewka. Mam nadzieję, że przetrwa zimę. Na wszelki wypadek nową magnolię Gienie też okryłam ale już zwykłą matą. Zapłakałabym się, jakby ta zmarzła...
inka74 15:03, 28 gru 2016

No dobrze, chyba zgłupiałam... kombinuję gdzie by tu u mnie zmieścić jeszcze 10 róż... na razie mam miejsce na maks. 6, jeszcze tylko 4 sztuki zostały do rozlokowania...
Rabatki muszą się powiększyć eM szczęśliwy nie będzie.

Marzą mi się:
1. Voyage
2. Agnes Schillinger
3. Biedermeier
4. Pashmina
5. Schone Maid
6. Soul (tej to chyba nigdzie nie zmieszczę)
7. Shropshire Lad
8. Eden Rose 85
9. Jasmina
10.Uetersener Klosterrose
anna_t 16:01, 28 gru 2016

inka74 napisał(a)

widzę że nasze ogrody wyglądają podobnie u mnie też bardziej wiosenni niż zimowo normalnie aż mi się kopać i sadzić juz chce..
jakie plany na nowy rok?
inka74 17:24, 28 gru 2016

Aniu no zimy nie widać niestety lub stety jak kto woli.

Pytasz o plany ogrodowe mam nadzieję bo sam Nowy Roczek kameralnie w gronie znajomych, eM 1-go pracuje więc wielkiego balu w tym roku nie będzie.
A ogrodowo już w tej chwili sporo się nazbierało pomysłów, może czas je spisać właśnie. Ogrodowisko i ostatnio mój zjadacz czasu pinterest pod tym względem są niebezpieczne - jak się człowiek napatrzy na te piękne ogrody same pomysły wchodzą do głowy i ustawiają się w kolejce )

inka74 17:28, 28 gru 2016

Plany ogrodowe na 2017 - na razie na liście mam:
- znaleźć miejsce na 10 róż i je zakupić na wiosnę (już bliska jestem sukcesu z tą ilością miejsca bo róże już wybrane,
- do zmiany są linie 3 - 4 rabat - trzeba je będzie poszerzyć przecież aby róże weszły,
- zrobić placyk pod ławeczką z latarniami i kulami z szamotu (marzy mi się taki żwirowy, jasny bo już trawy mam tam dosyć, więcej mchu niż trawy bo słońca nie ma),
- porozsadzać żurawki Lime Marmalade jak przetrwają zimę i zrobić z nich więcej obwódek - są niesamowite, nadal są intensywnie zielono-cytrynowe - kocham je
- kupić 4 doniczki szamotowe przed bukszpany i ciemne żurawki do nich bo te ciemne co mam nie starczą,
- kupić coś okrągłego żółtego na pniu (na razie trzmielinę lub sosnę lub cyprysik biorę pod uwagę zamiast za dużej w tym rogu tui aurea nana - tą nie wiem gdzie przesadzę ale drażni mnie niesamowicie, no zgrzytam jak na nią patrzę),
- zrobić porządne miejsce z siedziskami i paleniskiem - takie 3 metrowe koło, na razie w sferze marzeń, wiem co mniej więcej chcę i gdzie ale nie do końca jestem tego pewna więc się nie będę napinać szczególnie że to spory wydatek, muszę też zlikwidować to co teraz jest (ten kwadrat) i jakoś to eM wytłumaczyć bo to jego robota ;-( i nie mam pomysłu jak to taktycznie wykonać,
- do przeróbki jest rabata cienista obok wiaty, nic tam nie chce rosnąć, jedynie bukszpany jako tako wyglądają i rosną i chyba takie klimaty zostaną,
- wkopać do końca kabel z prądem - ech do tego to nie wiem kiedy się zabiorę ale muszę na wiosnę zanim rośliny znów gąszcz zrobią,
- wysiać begonie, niecierpki, smagliczkę w marcu do doniczek i inne kwiaty aby nie zbankrutować na wiosnę.

Jeszcze jedno mi chodzi po głowie - taki panel żaluzja na tarasie bo nie idzie w lato wytrzymać tak słońce mocno operuje. I fotel bujany. Pełnia szczęścia by była.

To tak w skrócie, reszta zależy od tego co przeżyje zimę i ile jeszcze pięknych ogrodów się naoglądam i czy wygram w totka.

Już się wiosny nie mogę doczekać i nogami przebieram, byle do marca...