Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowe przygody 07:21, 21 lip 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwona pokazujesz same piękne damy i jeszcze lilie i liliowiec wszystko zachwycające
takiej szkółki zazdroszczę

W mojej okolicy jest troszkę szkółek różanych. Ceny róż od 6 zł do 15 zł zawsze można coś wybrać
Żywopłotki cisowe. 23:31, 20 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Haniu lilie w takiej ilości pięknie się prezentują
Jednak Twoje hortensje podobają mi się najbardziej. Dla mnie masz najładniejsze szpalery hortensjowe na O

Mirello - ja też tak myślę lilie ładne ale wole widok hortensji.
Kiedyś miałam dużo ogrodowych nie chciały kwitnąć, poszły do donic, były b. ładne tyko to zwożenie ogromnych donic już nie dla mnie, musiałam się rozstać.

Ja mało zaglądam po innych watkach i nie wiem, kto ile ma.
Lubię zwarte grupy, dobrze choć one dobrze się prezentują.
Ogrodowe przygody 23:24, 20 lip 2017

Do góry
Iwona pokazujesz same piękne damy i jeszcze lilie i liliowiec wszystko zachwycające
takiej szkółki zazdroszczę
Liliowo i kolorowo:) 23:07, 20 lip 2017

Do góry
Zdjęcia są, to dobry znak coraz lepiej z Tobą Danusiu
Floksy w jasnym różu takie niewinne, innych kolorów masz też dużo.

Lipiec to pora największego kwitnienia, jedne kwiaty kończą inne zaczynają.
Dobry pomysł, zatrudnij ekipę czyszczącą ogród.
Wiosna u mnie przyjechali z piłami ostro przycięli, dęby ogromną tuje w połowie ścieli wielkie świerki od góry i dołem, zostały jak dwa parasole, śmieci zabrali uprzątnęli.
Jeszcze muszę dojrzeć by zawołać do cięcia żywopłotów. Samej już mi za ciężko, ciąć to mogę, tylko to sprzątanie

Danusia chcę przesadzić lilie jeszcze tego nie robiłam, czy teraz zaraz po kwitnieniu, czy odczekać na przyrosty.
Myślę o różnych przesadzaniach i zawsze coś trzyma. Wiosna z krótka na zmiany.

Oszczędzaj się teraz, za dużo nie forsuj z chodzeniem.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:32, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Z tego co widzę, to coś zaatakowało Twoje lilie. Nie wykopuj, tylko na wiosnę potraktuj odpowiednim preparatem, bo wyrażnie widać, że ten pąk jest porażony przez jakąś "zarazę" a liście pogryzione (uszkodzone).
U mnie to była muchówka ostępka lilianka, ale może też być poskrzypka Rozerwij ten pąk i zobacz jak wygląda środek.
A na wiosnę na pewno oprysk
Do raju daleko - u Ewy 22:16, 20 lip 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Cudne masz ogrodówki i róże też

Dzięki Jolu

Powojnik Piilu

Kiri Te Kanawa

Lilie

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:33, 20 lip 2017

Do góry
Ślicznie, pięknie u Ciebie Monia wszystko rośnie nie wiem czemu ale lilie kompletnie do mnie nie przemawiają, chociaż Twoje śliczne są, a zwłaszcza ta na 4 zdjęciu, bardzo ładny ma kolorek.

U Ciebie też takie upały? Ja wychodzę z domu tylko po 18
Mój zielony świat 19:20, 20 lip 2017

Do góry
Rekordy

Lilie w tym roku biją rekordy wielkości

Taką lilię ściełam na prezent dla mojej przyjaciółki z okazji przyjścia na świat jej drugiej córeczki.
Jej mina jak mnie z nią zobaczyła w progu bezcenna Odmiana Pretty Woman

A poniżej kolejna rekordzistka - lilia Big Brother
26 cm jak byk
Mój ogródek 19:01, 20 lip 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Pati wróciła super Zdrówcia i ja życzę Piękne lilie

Jestem
Dziękuję.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 20 lip 2017

Do góry
Przegorzany w różnych konfiguracjach

Na drugim zdjęciu ten biały talerz to chwast. Nie wyrywam, bo pasuje do reszty.
Przegorzan i liatra

rozplenice na podokiennej na froncie

Lilie przekwitają, jeżówki i werbena zaczynają

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:08, 20 lip 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Wiuniu
Lilie u wiekszosci marne - zaszkodzily im te wiosenne mega przymrozki. U mnie tez problem coz oby za rok bylo lepiej

Zoju no mizerota u mnie sama widzisz, ale trudno za to inne kwiatki mają się lepiej. Mam jedną białą jeżwkę posadzoną w zeszłym roku jako sadzonkę. W tym roku kwitnie pierwszy raz Ale mnie zatoczyła!!! Kwitnie od czerwca non stop i dosłownie świeci na rabacie. Muszę poczytać jak się dzieli jeżówki, bo chciałabym takich więcej.
Mam jeszcze dwie posadzone jesienią z kłaczy z B Nie wiem jaki to będzie kolor.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:59, 20 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia u mnie lilie trochę lepsze, ale w porównaniu do pokazywanych na wątkach to marne
Dużo cebul kupiłam na Gardenii i wzeszło kilka. Może w przyszłym roku wszystkie się pojawią

No popatrz Mirelka chyba mnie nie lubią te lilie dam im jeszcze szansę jesienią i zobaczę co i jak.
A ja tak uwielbiam ich zapach
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:57, 20 lip 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.

Dziękuję Joasiu za poradę zrobię jak piszesz. Nie jestem pewna ale coś mi świta czy to nie orientalna, w pierwszym roku była duża i miała sporo kwiatów rosła wtedy w donicy. Nie mam doświadczenia z liliami, a Pan od którego kupiłam tę lilię na ryneczku (sadzonkę) kazać posadzić i zapomnieć. W donicy cebula się rozmnożyła więc zrobiłam trzy, ale ta trzecia to mniejsza od tych dwóch.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:09, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:48, 20 lip 2017

Do góry
Witam Piotr. Rzeczywiscie piekne oczko i zarosniete. Mam nadzieje, ze moje tez kiedys tak zarosnie w tym roku bardzo lilie sie rozrosly.

Opuncja dobrze sie trzyma. Palmy kwitna, czy ten daktylowiec owocuje u ciebie po przekwitnieniu.
Ogród na piasku i z wielkim murem 16:12, 20 lip 2017

Do góry
Irenko dobrze określiłaś - naklamociłam ile tylko weszło, muszę te rabaty odgracić
Już wiosną pogrupowałam lilie i liliowce na jednej rabacie, póżniej dodam trawy na razie nie nadaje się to do pokazania, ale na wiosnę już będzie fajnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:01, 20 lip 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Irenko w Twoim ogrodzie trudno się nie zakochać.Hortensje cudnie kwitną liliowce,lilie wszystko zachwyca.

Tereniu, cieszę się tym co mam, ale teraz wszędzie pięknie
dzięki

dziś część róż scięłam do wazonu, bo lazły w tujki
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:43, 20 lip 2017

Do góry
Irenko w Twoim ogrodzie trudno się nie zakochać.Hortensje cudnie kwitną liliowce,lilie wszystko zachwyca.
Liliowo i kolorowo:) 14:39, 20 lip 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Moje lilie Kasiu wiedziały, że mają pózniej zakwitnąc bym mogła je podziwiać Floksów mam bardzo dużo wiec nie ma problemu

Obłęd fajnie posadzone
Liliowo i kolorowo:) 14:09, 20 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jeszcze ile lilii w pąkach masz! Będą dłużej niż moje. Będę przychodzić podziwiać

A floksów to Ci i tak kiedyś ukopię...

Moje lilie Kasiu wiedziały, że mają pózniej zakwitnąc bym mogła je podziwiać Floksów mam bardzo dużo wiec nie ma problemu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies