Kosmos to chyba na Ogrodowisku roślina, którą do tej pory nikt nie siał, ja też to robię po raz pierwszy (ze swoich nasion). Posiałam je 10. lutego i na razie nie ruszyły. Gdy ruszą, posieje je raz jeszcze ale już w pojedyncze pojemniki. Aby w maju przesadzić je na miejsce stałe.
Moja trawa to nie nie jest Rubrum tylko rozplenica perłowa - purple majesty
jest mocniejsza, sztywniejsza, wyższa i ma mniej ma liści niż Rubrum.
Ale jest niesamowita bo już ruszyła
Kochani najpierw zdam raport o zasiewach
Dzisiaj ruszyła rozplenica purple majesty inaczej, rozplenica perlowa
po 3 dnach od posiania, kto ma na nią ochotę wyślę nasiona.Reszta na razie stoi.
Dzisiaj był piękny dzień, z którego nic nie miałam bo niestety ostro oddawałam się pracy zawodowej.
Rozplenica to pierwsza trawa, która mnie urzekła to była miłość od pierwszego wejrzenia
a jak ją zobaczyłam z lawendą to po prostu zwariowałam na jej punkcie
Przy rozplenicy musisz zwrócić uwagę na odmianę ('Little Boy', 'Medium Boy' i 'Big Boy'.). Ja mam tę bardzo dużą i będę przesadzać, bo zagłuszyła wszystko
Inna sprawa, że u nas w szkółce jak jest opis, ze rozplenica, to to juz jest sukces, a co dopiero odmiany szukać
Piszesz o floksach ? Znam Bylinowy Raj, zaraz sprawdzę
Ale tego mają !!! Nie wiedziałam, że aż tyle odmian Będę u nich zamawiała jeżówki Southern Bell , to i floksy chyba też, może gozdziki i zawciąg na tę rabatkę różaną I coś jeszcze z niebieskich - pewnie po parę krzaczków lawendy i szałwi. Ale jak to posadzić to już nie wiem.
Coś juz czuję, że za dużo mi się pomysłów namnożyło.
Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????