Przyznam się ,że nie .. Nic a nic .. Marzy mi się rodek babette , rozplenica little bunny...ale mam teraz inksze rozterki ... Musze cos zrobić z oczkiem ... Od dwóch sezonów walczę z glonami, bezskutecznie...oczko jest mało wyjściowe z tym zielonym żurem , no i problema mam... Zachwyciło mnie to w Londynie , ale tak sobie myśle ,źe to chyba niezbyt korzystnie by wyglądało przy tarasie, chyba lepiej jak jest wolnostojące..no i nie wiem , gdzie by znalazła taka " wannę " odpowiedniego koloru i wymiaru
I jaki kształt wybrać ??
Więc moźe lepiej zrobić jaki zbiorniczek połączony z tarasem ??? Muszę mieć wodę i to dostepną dla zwierząt .. Przede wszytskim dla moich jaszczurek...
Zachwyca mnie oczko Kondzia ...( Kondziu mam nadzieje,że się nie pogniewasz ,że wkleję u siebie fotkę Twego cudnego oczka )
Z tym ,źe u Niego poziom tarasu jest taki sam jak gruntu a u mnie znacznie wyźej
Całkiem możliwe że to ona Swoją drogą to mam taką sama u siebie Oczywiście nazwy nie znam bo po co było zostawiać metkę po wsadzeniu do ziemi Człowiek uczy się na błędach
Gosia, no dopadło mnie świństwo...chlamydia pneumonie, nie wiedziałam do tej pory, że coś takiego jest, powoli lepiej, przebudowałam cały model życia, czasochłonne to, sił na nic innego nie starczało..juz lepiej, ale jeszcze potrwa
Agatko jak miło...zaraz będziecie narzekać że lecę jak szalona
zatem sza o chorowaniu, wiosna
Ewa...usłyszałam
Malgocha1960....ogrodowo i towarzysko rzeczywiście przysnęłam
Rench....Reniu, ścięłam i te ścięte zakryłam i czekam, okaże sie w maju, ona i rozplenica Rubrum późno ruszają
makasia...i ja buziam
tego cisa wyprowadziłam z takiego 15cm malucha, nawet kulka wyszła
Orliki dawaj jako wypełniacz pomiędzy innymi roślinami. Jako pierwszy plan to one się nie nadają.
Przy dalii żółtej i nachyłkach i FC będziesz mieć jeszcze miejsce... Może daj plamę z pełnika europejskiego, bo na maj to tu nic nie ma.. tylko orliki.
Tulipany możesz dać gdzie kany.. wykopiesz kany posadzisz tulipany, a w czerwcu wykopiesz tulipany, posadzisz kany. Do czerwca będziesz je gonić w donicach. Tulipany się ucieszą, że są wykopywane... sadź tylko w koszykach większych, łatwo się wykopuje
Rząd tuj, miskantów, dalii.... i w zasadzie finito.. więcej na szerokość się nie zmieści... na brzeg pasuje coś zimozielonego... a z daliami jak wyżej.. tylko niskie odmiany tulipanów. Ale może jak ściśniesz to FC się zmieści.
Krokusy pomiędzy liliowce..
Po prawej stronie gdzie nachyłki , dałabym zamiast bergenii bordowe żurawki i zamiast kuklika też pojechała żurawkami. Nachyłki niech przytulą się do żurawki.
Po prawej i lewej od miskantów wepchnęłabym rozplenice.. popatrz jak fajnie miskant i rozplenica wygląda razem u mnie... dziś wrzuciłam foto.
W trawy daj lilie
Rozumiesz mój bełkot????
Jeszcze raz lista roślin
jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk (od Małej Mi, resztę dokupić )
3. Miskant Meleparlus lub inny (7 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki kupić
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Rozplenica - 3 sztuki - kupić
najniższe piętro
12. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupić
13. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - mam
14. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
15. Orlik - kilka sztuk (poprosić Małą Mi )
16. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk (na pewno tam ?)
17. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg (Poprosić Małą Mi o kuklika )
Prostokątna rabata:
18. Buk czerwony - jaki ? są odmiany?
19. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
20. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - kupić
21. Bergenia (7 sztuk ) - mam
22. Imperata Red Baron - od Any do prostokątnej rabatki i nie wiem, czy powtórzyć tu jeżówki, czy cos innego, czy sama trawka na żwirku?
Co sądzicie o tej liście?
Może być jeszcze pysznogłóka i Tojeć, ale nie mam ich.
Wiesz, nie myślałam o tych kulkach na podjezdzie w ten sposób. Rabate i tak miałam poszerzac, ale wstrzymałam się, bo nie wiedziałam do konca jak to ma wyglądać.
Zastanawaism sie tylko, czy takie porozrzucoane kulki bedą pasowały do tej środkowej rabatyt k. szamba? Bo miałam taki zamysł, aby od frontu było w miare spójnie.
A jesli poszerze te rabate wzdłuz jazdu i porozrzucam kulki, dodam inne rozmiary, to co zrobić z hortkami? Zostawic tak, jak mam? A co z trawkami i zurawkami przed kulkami? Jakoś je pogrupować?
Namieszałaś Kobietko , ale o to mi chodziło
Sama sie dzisiaj zastanawialam czy ja na pewwno nie posadziłam tu carexów ale to wilgoć sposowodowała, ze slomiana rozplenica przybrala rudy kolor Dziekuję za pochwaly, za dwa-trzy lata bedziesz miala tak samo dojrzaly ogród