Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

siakowa 14:21, 15 lut 2015

Nie wiem czy tu moge zadac to pytanie ..
Chcialbym zasadzis trzy szt gruszy drobnoowocowej przy murze...wiem ze rosna na srednice do 5 m....ale czy rosna szybko czy te 5 metrow to jest kwestia 5 czy 20 lat ? Mam tam wlasnie ok 5 metrow muru i chcialm wcisnąć 3 szt...czy to ma sens czy dac sobie spokoj?
Fuksja 14:31, 15 lut 2015

Malgosik napisał(a)
Ja obstawiam drugą opcję. Po prawej masz warzywna część i kompostwonik tam tez by miał dobrze. A po lewej część ozdobna pod altaną. Właściwie latem upalne słońce nie jest potrzebne do późna. Chyba.

Dzięki Malgosik, mi też wydaje się lepsza druga opcja. Ale nie ma to jak opinia innych.
Natemia 23:18, 15 lut 2015

Witam,

Chciałabym na wiosnę zrobić dodatkowy taras od strony wschodniej, ponieważ na obecnym tarasie od strony południowo-zachodniej, idzie "zdechnąć"
Taras będzie zadaszony pergolą z materiałowym zadaszeniem.
Mam prośbę o radę: jaką zrobić podłogę, żeby sie przyjemnie siedziało i było tym samym praktycznie? bruk? kamien?
Jak obsadzić taki tarasik? trawami? sosenkami?
Plan jest mniej więcej taki:

Pszczelarnia 10:10, 16 lut 2015

siakowa napisał(a)
Nie wiem czy tu moge zadac to pytanie ..
Chcialbym zasadzis trzy szt gruszy drobnoowocowej przy murze...wiem ze rosna na srednice do 5 m....ale czy rosna szybko czy te 5 metrow to jest kwestia 5 czy 20 lat ? Mam tam wlasnie ok 5 metrow muru i chcialm wcisnąć 3 szt...czy to ma sens czy dac sobie spokoj?

Grusze możesz ciąć, śmiało. A to jest docelowa szerokość korony po 10 latach. Ja bym posadziła.
siakowa 10:29, 16 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Grusze możesz ciąć, śmiało. A to jest docelowa szerokość korony po 10 latach. Ja bym posadziła.

o dziekuje w takim razie bede sadzic
Daria 11:43, 18 lut 2015

Witam ponownie,
powracam do wątku mojej rabaty a co myślicie o tym?

cyprysiki groszkowe, rozplenica japonska, berberys i tawuła

widok jesienią

Nadia 19:53, 18 lut 2015

Zapewne stali bywalcy wiedzą, dlaczego Szefowa jest przeciwna jałowcom? Szukam, szperam w temacie nie-tujowego żywopłotu..
Serby - chyba jednak zbyt wysokie, tuje-nie podobają mi się, cisy-trujące, liściaste-ogołacają się..
Pszczelarnia 21:17, 18 lut 2015

Nadio, lisciaste się nie "nie ogałacają" ale gubią liscie w w zależności od pory roku. Ta zmienność liściastych bywa zaletą.

Jałowce ponoć chorują. Jest tylko 1 gatunek, który sobie radzi ale to raczej z tych płożących.
Nadia 21:55, 18 lut 2015

No właśnie, w międzyczasie doczytałam..grzyby+szkodniki na jałowcach

Przepraszam za określenie ogołacać, oczywiście miałam na myśli gubienie liści A to niestety przy przeszklonym domu nie bardzo mi się widzi. Co radzisz zatem? Odległość płotu od domu to 8-9 m.

Pszczelarnia - czekam na 22.02
karolina84 18:53, 19 lut 2015

Chciałam zapytac Was o zdanie, czy uważacie że rabata jest za mała, że rośliny posadzone sa za blisko siebie? Pytam bo już sama nie wiem, a jeśli miałabym rozsadzać to wolę teraz jak rośliny są jeszcze małe