Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jestem w polu 21:43, 10 lis 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Wygrzebałam u Ciebie to cudne połączenie, na poprawę nastroju... Tęż chcę takie...
W oflisowym ogrodzie 21:24, 10 lis 2015

Do góry
Myślę nad tą rabatą przy schodach do domu i nie wiem czy powinnam przesadzić bukszpany? Tu mam nasadzenia do linii prostej chodnika i to mi nie gra
zrobiłam mini puzzle pod bukszpany przesadziłabym żurawki, tuja whipcord na pniu zostaje reszta może wylecieć. Teraz rośnie tu rozplenica little i pomiędzy dodałam rochodnik okazały. Może ktoś coś zaproponuje

teraz jest tak

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:22, 10 lis 2015

Do góry
Wieczorem mi zdublowało posty, poprawiam, żeby gości nie zniechęcać. Świąteczna różyczka dla Was.

Do góry
Dziękuję wszystkim za dzisiejsze odwiedziny. Flaga u mnie tez już wisi. Bo jutro mam zamiar pospać dłużej jak to przy święcie. I niech już od rana łopot słyszę.

Do góry
Za oknem jak jest każdy widzi u siebie. Wiatr nie ustaje i jeszcze kropelek dodaje. Spacer odbyty, teraz ciepłe bambosze. Dziś jeszcze tylko gęś i rogal i więcej o nic nie proszę.

Kamienny ogród patykiem malowany 21:14, 10 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Nareszcie coś skleciłam, nie wiem czy dość jasno ale może ktoś zrozumie

I kolorki

Sylwia, a w czym to rysujesz ?
Typografia ogrodu 21:05, 10 lis 2015

Do góry
W domowych kwiatkach jestem noga wiec doradzcie prosze-czy i gdzie obciac pedy storczyka - ten po prawej wlasnie stracil kwiaty,ten po lewej juz traci.kwitly drugi raz na tej samej lodydze.na dole pod prawym rosnie nowy ped

Kamienny ogród patykiem malowany 21:00, 10 lis 2015

Do góry

Mnie też ręce opadły, ale obiecałam, to piszę.
Za dużo gatunków, za dużo roślin. Stanowczo za dużo.
Nie sadzimy roślin po jednej sztuce.

Cyprysik nutkajski jest piękny, ale w to miejsce się nie nadaje. Zajmie już niedługo całą donicę. Nie wierzę, że nie masz dla niego innego miejsca. Przecież masz 5500 metrów działki! Tam i na szmaragda w zasadzie nie ma miejsca.

Informacja, ile tam jest słońca potrzebna jest do określenia, jakie rośliny tam powinny rosnąć - cieniolubne czy lubiące słoneczne stanowiska.

Ok, to uznajmy że "mopa" nie ma.
Szmaragdy i rh muszą zostać bo inaczej mój M. się wyprowadzi.

Słońce....
Ogólnie jest prawie cały czas, ale lekko filtrowane przez brzozy, wyjątek to obszar zakreskowany - tam jest prawie cały czas ciemnawo.

Co dalej?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:56, 10 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mam mieszane uczucia.Mam jarząba szwedzkiego i dwie jarzębiny zwykłem płaczące. Jedna szczepiona nisko, a druga wysoko. Ogólnie rosną bez problemu, tylko ciągle dopada je jakieś robactwo, jak nie mszyca to jakieś inne. A potem łapie grzyb i liście do jesieni są brzydkie. Jak dopilnuję i opryskam, to są ładne. Przy czym jarząb szwedzki jest ładniejszy jeżeli idzie o liście. Owoce też ma większe i lepiej się trzymają drzewa. Ale to drugie nie ma znaczenia, bo ptaki u mnie wyskubią wszytko.. Zwykłe jarzębinki już nie mają owoców.
Jarząba szwedzkiego czyszczą kwiczoły.. nazywamy go kwiczołowym drzewem. Siedzi i pilnuje owoców jeden i goni inne patki, by w konkretny jeden dzień przyleciała cała duża rodzina i czyszczą do południa. Nie ma nic.

Zwykłe mają ładniejszy pokrój, a szwedzki jest typowym drzewem o dość kulistej kornie.
To szwedzki z 14 października

I przebarwiony z 25 października, to ten w środku brązowy.
img size=600x402]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1000841/original.JPG[/img]

Tu pokazywałam szwedzkeigo
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5421-ogrod-malej-mi-sezon-2015?page=585#post_6

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przy tym ruchu w tym wątku już myślałam, że moje pytanie przepadło
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:52, 10 lis 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

I największa metamorfoza
2003

2015

Az mi się łza kreci

Jak to dobrze Kasiu, że to nie my się starzejemy.
Kamienny ogród patykiem malowany 20:50, 10 lis 2015

Do góry
Nie piszę, bo analizuję. Staram się rozeznać w sytuacji. Doczytałam, że donica jest na końcu stawu. Dopatrzyłam, że przy brzózkach i ogrodzie. Czyli na tym zdjęciu - po prawej. Zgadza się?

Pisałaś też, że donicę ogląda się z oddali, dlatego chciałabyś, aby nasadzenia były widoczne.

Czy to jest widok z domu?

Cudnie tam u Ciebie.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:42, 10 lis 2015

Do góry
Jejciu jak zobaczyłam to zdjęcie Oliwki z melusiem, to aż bym Ją wytuliła teraz . Z takiego słodziaka malusiego taki motyl kolorowy wyrósł. Kiedy ja się doczekam .
Kasiulka, a to w ramach inspiracji - ozdoby świąteczne typu coś z niczego, pamiętasz? Orzechy, kawałek kartonu, sznurka i drewnianych koralików. Już widzę jak dziewczynki będą się świetnie bawić przy robieniu świątecznych ozdób . Ja też na ozdoby nie zamierzam nic wydawać, ale mam za to nowe pomysły na ozdoby "z niczego" . I tych szyszek muszę więcej zrobić i na zewnątrz pozawieszać. Szyszki mam ze swoich sosen, a sosen u Ciebie dostatek przecież. Buziolki .

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:37, 10 lis 2015

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Jutro w Poznaniu rogalowe szaleństwo A dla chętnych, do poczytania legenda

A ja jadłam dzisiaj Mniam, mniam, mniam... Fajnie, że Poznań ma taką tradycję
W oflisowym ogrodzie 20:32, 10 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)
żurawka to nawet dobrze wygląda w garnuszku na jajka

Bo ładnemu we wszystkim ładnie
Lawendowy zawrót głowy 20:32, 10 lis 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
też się uśmiałam, dobre
W oflisowym ogrodzie 20:30, 10 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)
żurawka to nawet dobrze wygląda w garnuszku na jajka

Garnuszek na jajka, no przecież! Tata ucierał mi w takim kogel-mogel . Ale mi smaka zrobiłaś . A synio super. Czym skorupka za młodu nasiąknie... . Moja córa zaczytuje się w Moim pięknym ogrodzie . Biednie te gazety po Jej czytaniu wyglądają (ma14 miesięcy )
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:28, 10 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
[b]

Dopadła mnie choroba jesienno-zimowa i kompletny brak energii
Zaglądałam trochę do Was ale zupełnie nie chciało mi sie nic pisac,
chociaz podziwiałam kolorowe jesienne obrazki i ogrom włozonej pracy

Ja ostatkiem sił kupilam jeszcze 25 krokusów i 8 małych irysków i posadzilam
Dałam radę pewnie dlatego ze pokazało sie troszkę słoneczka

Ogrod juz taki pozno jesienny, nieposprzątany, tonie w lisciach...
Nie chce mi sie sprzątac, postanowilam ze zgrabie tylko z trawnika

Bo chyba trawy sie juz nie kosi ? Czy jeszcze mozna ?
Zblizają sie regularne nocne przymrozki

Upatrzeyłam sobie 5 drzewek do kupienia
2 jarząby i 3 klony

Planowałam podhodowac jednego z klonów i jak podrosnie to wsadzic go w miejsce czeremchy, którą trzeba będzie kiedys usunąć

Juz wiem ze musze poszerzyc rabatki zewnętrzne w lewym rogu i z tyłu

Tyko zastanawiam sie czy zachowac połokrągły kształt czy dążyc do wyrównania linii na prosto ??

Dokupię tez 1 lilaka

Teraz to juz chyba za pozno zeby kupic i zadołowac te drzewka ? czy nie ?

Też mam chandrę jesienno-zimową, ja potrzebuję do życia słoneczka. A tego jak na lekarstwo i o 14 ciemno.. koszmar. Jeszcze jak liście kolorowe to jakoś, ale jak wiatr pozwalam prawie wszytko, to już dla mnie dupa nie ogród. Natury marzycielskiej nie mam wiec nie będę się silić na wyszukiwanie pozytywów. Po prostu muszę przeżyć do lata , a po drodze zaliczyć kilka wypadów na narty.. tak planuję . Taka pociecha po stracie psa, że jak nie mam staruszka do opieki to mogę wreszcie pojechać gdzieś.

Drzewa możesz sadzić puki ziemia nie zmarznie. Pierwsze moje drzewa kupiłam (w donicach!!) końcem października, a sadziłam... w grudniu. Crimson o którym mówimy u mnie.. przestał zimę w donicy i to normalną, mroźną zimę..

Zaglądam a tu post nie wysłany.... to taka ze mnie gapa.

Edit robię, bo doczytuję co tu siedziało jak post był w edycji..

Joanna ma malutkiego i młodziutkiego klona, ale klony to duże drzewa.. nawet jak wąskie.

To mój od czasu kupna (kupiłam już całkiem dorosłego) do 2014 roku bo porównanie jest sprzed roku. Młode drzewa wolno rosną, pierwszy rok lub dwa idą w korzenie, a potem hulaj dusza piekła nie ma. Fotę usunę potem. Patrz na płot obok i krawędź dachu. Klon był cięty co roku co najmniej 0,8m - 1,0m , widać gdzie jest rzadszy w koronie. Warto uwzględnić jego posadzenie. Klony to pijaki i pod nimi nie za bardzo chce coś innego rosnąć.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:22, 10 lis 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)

Dzisiaj już prawie wszystko łyse i u mnie.

Mało mi głowy nie urwało ale tak ładnie świeciło Słońce że żal było nie wyjść z aparatem.

Te hortensje wyglądają świetnie
Czasem słońce czasem deszcz 20:21, 10 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Śliczne jesienne fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies