Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 14:52, 07 lis 2015

Do góry
W swiatecznych dekoracjach dostrzegam z jednej strony trend glamour-cekiny,cyrkonie,brokaty z drugiej eco-ozdoby z drewna,papierowych rylonikow,welny... cos tam cyknelam

A dla ogrodnika (nie wsiura)
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:41, 07 lis 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Mniej więcej na śroku mojego "pola" posadziłam dwa ambrowce kolumnowe.

Chce żeby utworzyły taką jakby bramę. Od nich będą ciągnęły się rabaty w poprzek działki, które podzielą tą wielką przestrzeń. Tu pierwsze drzewko po prawej to ambrowiec, za nim jadła koreańska. Na samym końcu jest metasekwoja. Zdjęcie nie oddaje odległości. Między nimi bedą krzewy i z przodu byliny. Na ziemi rozłożyłam kartony, żeby przez zimę trawa się przerobiła.

Myślę też nad przeróbką, poszerzeniem rabaty po prawej.

Nie mam dokładnej koncepcji ale myślę o hortensjach anabel podsadzonych hakone; miłorzębie "tubifolia" w łanach bodziszka. W samym przodzie posadziłam grujecznika japońskiego. Tutaj mam sporo pracy, bo tam jest dolinka, którą najpierw trzeba wyrównać, a potem dopiero rabatę wyznaczyć i z roślinami kombinować. Może się okazać, że mi się tam nie zmieści wszystko Na zdjęciu nie widać grujecznika, za to jest tulipanowiec, ale on trafi w inne miejsce jak drzewa wytniemy

Reszta to takie kosmetyczne zmiany, typu podział traw, czy inne zagęszczenia "kompozycji".

Reniu moja wyobraźnia poszła, jak zobaczyłam to co pokazałaś, twoje tworzenie jest przemyślane i świetnie tera widać całą perspektywę, za bardzo bym nie szła na wyskokość, bo widkoi masz boskie...tylko pojedyncze egzemplarze, a giganteus na tym tle wygląda bosko, czemu chcesz go wyprowadzić?
Przyjazny ogród 14:36, 07 lis 2015

Do góry
Zostawiam Wam uśmiech, nasz skromny ogródeczek zmienia się razem z nami, wolno, ale z istotnymi, ważnymi dla nas elementami, próbujemy unikamy dogmatycznego i sztywnego podejścia przy jego zakładaniu, a formę dopasowujemy do naszych potrzeb, z uśmiechem do przodu.

edit: Czytałem w wątku u Marzeny, że warto przyciąć ostróżki po kwitnieniu, bo odwdzięczą się po raz drugi. Tak też zrobiłem. Fajna rada , zdjęcie sprzed ponad tygodnia, obecnie nadal kwitnie i to bardzo okazale, pomimo nocnych przymrozków.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:32, 07 lis 2015

Do góry
Z sowim zaproszeniem...czerwieni się grusza Chanticlear

Zaczątek ogrodu 14:30, 07 lis 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Proszę jeszcze parę zdjęć

Lubię to!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:29, 07 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Czekam na grusze liczę ze liście nie opadną

Grusza liście trzyma skubana
Foto z dzisiaj w deszczu

Ogród pod lasem 14:27, 07 lis 2015

Do góry
Hej! No faktycznie niczego nie pokazałam, ale wiesz ele, u mnie roślin coraz więcej, a efektu jakoś nie widać, więc też nie mam się za bardzo czym pochwalić. Żadna rabata nie zrobiona do końca, ciągle niedoczas, ciągle praca... W każdym razie już widzę, że wiosną będę kupowała zimozielone, bo teraz, jak już liście opadły to w ogrodzie pustki.
Hmm, zdjęć za dużo nie ma, ale choć odrobinę pokażę.
Jeszcze niedawno:

Wrzośce pewnie już nie żyją, ale wciąż wyglądają ładnie
Teraz już niestety tylko donice się jakoś trzymają.

No i trochę koloru w tych żeliwnych garach:

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:24, 07 lis 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

U mnie dzis troszke w koncu pokropiło i jest nadzieja na więcej, oby popadało troche więcej.

Bogdziu też się cieszę, właśnie deszcz mnie przegonił z ogrodu, jak sprzątałam liście z pod Wiązu Camperownii
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:21, 07 lis 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ja też skorzystałam z cennych rad Trudno uwierzyć w te porównania zdjęciowe Mi brakuje właśnie takiej wyobraźni, jak to będzie jak rośliny urosną. Klonik Dissectrum też mi się spodobał Zobaczę jak u mnie Shirasawa przezimuje, bo jak się zrażę.... to wiadomo.

edit: O matko, zaraz tysiączek stuknie Zostawiam już życzenia

Renatko, ja jestem osobą, która raczej nie trzyma się żadnych zasad, ogród tworzę intuicyjnie, poznałam pospolite gatunki i sadziłam już bardzo rozmyślnie , ale to tak nie do końca, bo dopiero teraz uczę się systematyczności i ładu, bo przy takim gąszczu trzeba się napracować

Miło mi, że moje rady, a właściwie doświadczenie, do Ciebie przemawia

Ogród pod lasem 14:16, 07 lis 2015

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Dziewczyny. Ledwo żyjemy. Cisy posadzone, jednego zabrakło, więc jutro kontynuacja. Ciężkie jak jasna cholera! Rozgrabiałam jeszcze ziemię w zagłębienia, które zostały po położeniu nawodnienia, grabie mam niestety jakieś niewygodne:/ Umordowałam się, sił wystarczyło mi tylko na wsadzenie dwóch trawek i powojnika do donicy. A ja, głupia, myślałam, że prace w ogrodzie to taka romantyczna i przyjemna czynność!
Fotek parę wrzucam z krajobrazu po bitwie
Moja niezbyt imponująca kompozycja.

I trochę nowości od Szmita.

Liczyłem na to że chociaż pokażesz posadzone już roślinki przecież troche ich przywiozłaś Pokaż choć troszkę kibicuje bardzo i czekam na choćby małe poruszenie w wątku
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:14, 07 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Aganiu, powiedz mi prosze ile miejsca na rabatce na dole powinnam zarezerwować dla c.sentry i e.sunset?

Bo zastanawiam sie czy potrzebuje dużo miejsca w parterze i czy może być podsadzony np hortensjami...

Kasiu min 2m, powinno być, ale się do tego nie stosuję, bo lubię gąszcz i sadzę gęsto, ale zachowuję moje 1,5m

Czasem słońce czasem deszcz 14:03, 07 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Fajnie to wygląda!
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:59, 07 lis 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Fajnie uchwycona jesień Zdjęcie jak obraz

Chwalę też altankę Super te wąskie listewki.
Moja bajka 13:54, 07 lis 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Katka energetycznie u Ciebie, wszyscy posiedzimy w Twoim ogrodzie, snopeczki już zrobione

Agatko te kolorki to kropla w morzu tego co ty masz u siebie, namiastka zaledwie, ale cieszy przeogromnie. Snopeczki jeszcze czekają, może dziś uda się zrobić .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:36, 07 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Moge pokazac zabawe z slomkami przymiarki ze resztaka ze starej lampy jeszcze be sprayowania i bez odpowiedniej żarówki ...ps- pamietacie ukradziony bluszcz z zeszlej zimy hihihi wciąż czeka na swoją kolej

Zdolna dziewczynka!
Ogród na stoku 13:26, 07 lis 2015

Do góry
Po dlugiej przerwie przedstawiam probke efektu finalnego zmian...teraz tylko potrzeba czasu az nowe nasadzenia wypelnia skarpe.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:34, 07 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, obejrzałam fotki z szur szur. Nie lubię jesieni bo jakoś życie przecieka miedzy palcami. Niby zyjesz, intensywnie, brakuje na wszystko czasu , ale gdy zastanowisz sie na czym mija dzień nie jesteś w stanie sobie przypomnieć. A piekne letni dni mam cały czas przed oczami.
U mnie również dzisiaj szaro-buro i pada i chyba dobrze bo odpocznę ....

No właśnie .w tym całe sedno

Mój ogród - trudne początki - Paula 12:28, 07 lis 2015

Do góry

Paula ta piękność to w Twoim ogrodzie? Jak to możliwe, że ja wcześniej tego nie widziałam?

A róże z lawendą i stipą to też tutaj będą?

Kiedyś będzie tu ogród 12:11, 07 lis 2015

Do góry
Ok Aniu, ale mnie zamroczyło, przecież można przekonwertować plik z pdf na jpg i tak też zrobiłam.
1 opcja miłorząb dwuklapowy, dąb czerwony

2 opcja miłorząb pendula, dąb szypułkowy

pozdrawiam, jak coś to pisz zmienimy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies