Właśnie dla tego za zimą nie przepadam tym bardziej , że przez taką aurę to nawet święta tracą swój czar. Zima może iść do odstrzału, chętnie się pogodzę z jej brakiem......ile nowych gatunków roślin wzbogaciłoby ogrody marzenia
O i Danusia zawitała Staram się właśnie Danuś tym tropem iść Byliny naprzynosiłam skąd się tylko dało i dzielę ile dam radę...tak obsadzam kolejne rabaty, krzewy kupuję , ale takie malutkie wiec tanio......one szybko rosną. Drzewa kupuje przez neta , ale , że to maluchy to też w miarę tanio wychodzi.....chociaż gdyby tak podliczyć pewnie byśmy się zdziwili
Iglaki typu żywotniki i tuje mam od miejscowego szkółkarza po 2-3 zł szt, ładnie się przyjmują i całkiem fajnie już podrosły.
Moje hortensje prawie wszystkie przygarnięte z kościoła po Wielka Nocy, uratowane i się przyjęły. Co mogę to sieję sama , ale wprost do gruntu, bo na paletkach mi nie wychodzi
No i najważniejsze.. korzystam z pomocy koleżanek i kolegów z O.... bardzo mi miło, że myślą o mnie jak mają nadwyżki swoich roślin.......w taki sposób obsadzamy ogród, a z marketu roślinnego też z pustymi łapkami wyjść nie umiem
Dużo drzew u mnie to samosiejki gdzieś z parku lub brzegu lasku( prawie pola od rolników ) które zostałyby zaorane, a tak dostały szanse na dalsze życie
Dzięki za namiary na Kubusiowo , bo przyznaję , że jeszcze w nim nie byłam .....zaraz lecę.
Fajnie, że znalazłaś czas, żeby do nas zajrzeć
Serby mam posadzone 6 szt i kupiłam od szkółkarza za 2 zł takie 20cm rok temu, teraz mają już 30 cm i widać je z pod śniegu, świerki srebrne 3 szt też od niego w tej cenie i sosny czarne jeszcze, teraz chucham i dmucham , a one rosną
Brzózki do brzeziniaka mam od koleżanki z Komendówki i też rosną, świerki zwykłe od kolegi z O... i z marketu....dużo roślin dostałam od Ani, Kasi ,Justynki, Alinki, Kondzia, Mariusza, Reni, drugiej Kasi i wielu wielu innych osób z O.... nie sposób Wszystkich wymieniać, ale Wszystkim jestem wdzięczna. Tworzycie z nami ten kawałek planety
A teraz dostałam całą masę nasionek i wiosną będę siać
Dzięki Gosia, w porównaniu do tego co było jeszcze dwa lata temu to już nie jest źle bo roślinki z pod śniegu już widaćJeszcze tylko jakieś 4 sezony i zacznie po malusiu, po troszeczku i po kawałeczku przypominać ogród