Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

AGDULA 12:22, 24 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
a od jutra ponoć deszcz i czar pryśnie jak bańka mydlana

o lalala! jak na Syberii
sylwia_slomc... 14:33, 24 sty 2016

jona napisał(a)

No właśnie z zimą to taki problem, że ona tylko bywa ładna jak jest śnieg albo szron.
U mnie wczoraj też było pięknie, bo nawet słońce świeciło i niebo było niebieskie . Oczywiście to słońce rozpuszczało szron i po południu już nie było tak efektownie.

Właśnie dla tego za zimą nie przepadam tym bardziej , że przez taką aurę to nawet święta tracą swój czar. Zima może iść do odstrzału, chętnie się pogodzę z jej brakiem......ile nowych gatunków roślin wzbogaciłoby ogrody marzenia
sylwia_slomc... 14:46, 24 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
Tysiące kwiatków potrzeba. Setka drzew, o ilości roślin na żywopłoty nie wspomnę.

Krzewy liściaste najłatwiej rozmożyć, patyki potrzebne. Iglaki pozyskaj z tzw. pierwszej ręki, czyli od szkółkarzy, którzy sprzedają ukorzenione sadzonki do dalszej produkcji.To groszowa sprawa.

Zrób tak:

najpierw plan żeby było wiadomo ile czego
potem przygotowanie kawałka ziemi na przedszkole dla roślin (odchwaszczone, źródło wody w pobliżu, nawet kompost żeby daleko nie nosić
potem zakup maleństw i sadzenie
dbanie, wtedy szybko rosną.
sadzenie na miejsce stałe już dobrze ukorzenionych i podrośniętych roślin

To jest klucz do sukcesu.
Byliny pozyskasz od znajomych, wystarczy jedna kępa aby w ciągu 3 lat zrobić z niej 30.
Sadzonki, podział, sadzonki liściowe, korzeniowe, wysiew nasion i masz.
Zobacz jak dzieli rośliny Gosia z Kubusiowa. Prawie wszystko pozyskała sama, mało co kupiła.Ma podobny areał.

O i Danusia zawitała Staram się właśnie Danuś tym tropem iść Byliny naprzynosiłam skąd się tylko dało i dzielę ile dam radę...tak obsadzam kolejne rabaty, krzewy kupuję , ale takie malutkie wiec tanio......one szybko rosną. Drzewa kupuje przez neta , ale , że to maluchy to też w miarę tanio wychodzi.....chociaż gdyby tak podliczyć pewnie byśmy się zdziwili
Iglaki typu żywotniki i tuje mam od miejscowego szkółkarza po 2-3 zł szt, ładnie się przyjmują i całkiem fajnie już podrosły.
Moje hortensje prawie wszystkie przygarnięte z kościoła po Wielka Nocy, uratowane i się przyjęły. Co mogę to sieję sama , ale wprost do gruntu, bo na paletkach mi nie wychodzi
No i najważniejsze.. korzystam z pomocy koleżanek i kolegów z O.... bardzo mi miło, że myślą o mnie jak mają nadwyżki swoich roślin.......w taki sposób obsadzamy ogród, a z marketu roślinnego też z pustymi łapkami wyjść nie umiem
Dużo drzew u mnie to samosiejki gdzieś z parku lub brzegu lasku( prawie pola od rolników ) które zostałyby zaorane, a tak dostały szanse na dalsze życie
Dzięki za namiary na Kubusiowo , bo przyznaję , że jeszcze w nim nie byłam .....zaraz lecę.
Fajnie, że znalazłaś czas, żeby do nas zajrzeć
sylwia_slomc... 14:54, 24 sty 2016

renatamama3 napisał(a)
Jejku ,ale ty potrzebujesz tych roślin ,pół asortymentu ,ze szkółki chyba , ładne świerki serby ,kupisz w Jaworniku ,od 10 zł ,ja takie kupowałam ,berberysy , tawuły ,itp. od 6 zł ,hortensje 12 zł .

Serby mam posadzone 6 szt i kupiłam od szkółkarza za 2 zł takie 20cm rok temu, teraz mają już 30 cm i widać je z pod śniegu, świerki srebrne 3 szt też od niego w tej cenie i sosny czarne jeszcze, teraz chucham i dmucham , a one rosną
Brzózki do brzeziniaka mam od koleżanki z Komendówki i też rosną, świerki zwykłe od kolegi z O... i z marketu....dużo roślin dostałam od Ani, Kasi ,Justynki, Alinki, Kondzia, Mariusza, Reni, drugiej Kasi i wielu wielu innych osób z O.... nie sposób Wszystkich wymieniać, ale Wszystkim jestem wdzięczna. Tworzycie z nami ten kawałek planety
A teraz dostałam całą masę nasionek i wiosną będę siać
sylwia_slomc... 14:56, 24 sty 2016

AGDULA napisał(a)

o lalala! jak na Syberii

Świetne porównanie Biało wszędzie, głucho wszędzie, ale kiedyś ogród będzie
malgorzata_s... 14:58, 24 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetne porównanie Biało wszędzie, głucho wszędzie, ale kiedyś ogród będzie

Oj będzie szybko znając Ciebie Zresztą co ją piszę, już jest
sylwia_slomc... 15:02, 24 sty 2016

Dzięki Gosia, w porównaniu do tego co było jeszcze dwa lata temu to już nie jest źle bo roślinki z pod śniegu już widaćJeszcze tylko jakieś 4 sezony i zacznie po malusiu, po troszeczku i po kawałeczku przypominać ogród
sylwia_slomc... 15:09, 24 sty 2016

Spróchniały w środku pień już wczoraj wydrążony, całe wiaderko próchna dla Kondziowych pszczółek mam

tak to wyszło

sylwia_slomc... 15:11, 24 sty 2016

na razie ustawiony tak , ale nie wiem czy zostanie pusty czy czegoś w nim nie posadzę

sylwia_slomc... 15:15, 24 sty 2016

Zrobiłam jeszcze wczoraj budkę dla nietoperzy, których u nas dość sporo, ciekawe czy się im spodoba

budka też z palet hi hi