Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:28, 06 lis 2015

Do góry
Powinnam już posprzątać warzywnik, ale jak... jeszcze kapusta chińska Pak-Choi, młody koperek, kapusta pekińska sobie rosną... Zbieram kolejne rzodkiewki, które u mnie jesienią rosną o wiele lepiej niż wiosną.

W sobotę dosadziłam nowe krzaczki malin. Żeby je zmieścić, musiałam przesadzić po raz kolejny porzeczki i aronie.
Tu ma być ogród :) 10:26, 06 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

idę luknąć, a na napływ energii serwuję domowe ciasteczka na bazie masła orzechowego
Smacznego

to teraz ja pisze priv
Tu ma być ogród :) 10:25, 06 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
piszę priv!

idę luknąć, a na napływ energii serwuję domowe ciasteczka na bazie masła orzechowego
Smacznego

Tu ma być ogród :) 10:12, 06 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
piszecie o stożkach z cisa? chyba wiosną wyruszę na śląsk w poszukiwaniach bo u mnie nic a nic...
czytam że za remonty domowe się bierzesz, nieustannie podziwiam Twój zapał i energię, jak nie w ogrodzie to w domu, możesz mi trochę odsprzedać bo ja coś bez energii

Tak z cisa - namiar Ci mogę podać, ale to nie plantacja, tylko szkółka.
Zakup cisów to w przyszłym roku będzie najpoważniejszy wydatek roślinny, dlatego zależałoby mi na dotarciu do plantacji, gdzie ceny są przystępniejsze.

A jeśli chodzi o wnętrza, to te tematy od wczesnej wiosny całkowicie zaniedbane, teraz zaczyna się taki okres w roku, że można to znowu ruszyć.

Remoncik będzie polegał na przemalowaniu kilku kolorów, które okazały się nietrafione, położeniu cegiełki na ścianę i jeszcze parę drobiazgów.
eM już mnie chce ukatrupić, że lampa do salonu ciągle nie wybrana, ale za to w końcu zamówiłam drzwi przesuwne do wiatrołapu i może wreszcie kupię krzesła do jadalni bo waham się już prawie od roku, a jak przyjdzie co do czego to ciągle wracam do jednego modelu
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:54, 06 lis 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Irenko, nawet nie wiedziałam, że mój anafalis taki brzydki. Ale obiecałam to wstawiam Muszę go wyciąć przed zimą jeszcze...

Zadołowany w kupie...

Warto go przerzedzać lub czymś podsadzić, bo jesienią łysieje od dołu i robi się brzydki...

No mizerny, ale i pora juz by do spania szedl, w sezonie mialas piekny. Scinasz go na zimę przy ziemi?
W oflisowym ogrodzie 09:52, 06 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)
W ramach luzów może miałby ktoś ochotę coś zaproponować

W ramach ,,luzów" ja bym Ci zaproponował Kami, abyś nie kupowała do ogrodu takich maciupkich drzew. W Warszawie cyprysiki nutkajskie 150 cm są teraz po 45 zł.
Czy za takie pieniądze warto czekać na swojego przynajmniej 5 lat?
Pszczelarnia 09:49, 06 lis 2015

Do góry
Moje ośmiały jeszcze też ładnie wyglądają.. tylko nasion nie zebrałam buuuu gapa ze mnie

Klona poprowadź wyżej, bardo ładnie się dają wyciągać, ja swojego czerwonego podciągnęłam o co najmniej metr.. w 2 lata już jest tak sztywny, że nie wymaga podwiązania.
Tak co roku go podciągam jak linie

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:45, 06 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Uwielbiam te Twoje zakamarki , kofam japończyka , za garażami rewelka, a w przedogródku dopiero teraz dostrzegam te cudne konary pnącza po lewej jak liany w dżungli się wiją Widziałam Maję dziś i nie mogłam uwierzyć, że można posadzić rodki w lesie po prostu i wyrosną giganty 5 metrowe

Wielkie drzewa to jedno, podłoże to drugie i ta wycieczka rowerkiem po lesie rododendronowym, też mi się spodobało, podpory murki pod drzewami przewróconymi przez wiatr..u Kasi też rosną rodki i już też się rodzą leśne ścieżki, powstała brama Anny do lasu i będzie znowu rewolucja, to dopiero będą efekty i ten klimat

Kasiek jak tam przygotowania
Mój ogród - trudne początki - Paula 09:41, 06 lis 2015

Do góry
bql3 napisał(a)
witam,

Paula- no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym

Dziękuje za odwiedziny, całą zimie będę miała na rozmyślania i muszę się troche z tymi klonami bliżej zapoznać a polecasz jakieś szczególne odmiany klonów albo odradzasz jakieś?
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:41, 06 lis 2015

Do góry
bql3 napisał(a)

witaj,

Paula - no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym

Dziękuje za odwiedziny, całą zimie będę miała na rozmyślania i muszę się troche z tymi klonami bliżej zapoznać a polecasz jakieś szczególne odmiany klonów albo odradzasz jakieś?
Tworzę mój skromny ogród 09:38, 06 lis 2015

Do góry
Ostatnio w O. kupiłam w przecenie taką różyczkę "Parade"
Ma śliczne kwiaty i jeszcze sporo pąków. Nie wiem tylko czy jest pnąca, czy to forma krzaczasta?
Ogród w cieniu brzozy 09:38, 06 lis 2015

Do góry
Filomena napisał(a)

Pięknie się prezentuje ten bez czarny _ czy to Black Beauty? Ja juz kolejny rok prowadzę z rodziną rokowania w sprawie wywalenia leszczyny i posadzenia właśnie jego !
A jakieś zdjęcie poglądowe z jesieni dla porównania to się znajdzie?

Jak wyżej napisałam, to Black Lace 'Eva', ma bardziej postrzępione listki od Beauty. Nie przebarwia się jesienią, pozostaje taki ciemny. Leszczynę to chyba nie tak łatwo wywalić, orzeszki ma?

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:37, 06 lis 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)

Macham

Co to za kule? z czego?
Moja codzienność - ogród Oli 09:36, 06 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Ja się pytam... jak można tak dołować innych???? Ja po wyjściu od Ciebie łapię jednego wielkiego doła.. jest po prostu obrzydliwie perfekcyjnie.
A oczko to już szczyt szczytów obrzydliwości...

Przez Ciebie to zaoram to co mam.. co chwila tak się odgrażam. i w końcu to zrobię

Ale spoko.. u mnie na grożeniu się wszytko kończy Masz pięknie, czysto, schludnie, pomysłowo.... jesteś jedną z tych co jak Zielona (bo jej to ostatnio napisałam) wykorzystały czas na ogród siedząc na forum na maksa.. Samo forum nic nie da, jak się nie ma pracowitych rąk i zmysłu estetycznego.. ale ręce i głowa plus umiejętność czytania ze zrozumieniem i podpatrywania fajnych rzeczy to klucz do sukcesu. Z ogrodów forumowych chyba twój ma najwięcej zapinsowanych ujęć

Ja się Twoim ogrodem zachwycam. Z moim charakterem takiego mieć nie będę.. brak mi konsekwencji.. ale podziwiam szczerze
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 09:29, 06 lis 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Masz rację, muszę posadzić sporo (rozplenic). Gdybym jeszcze wiedziała jaką odmianę nabyłam... Miała być Moudry, a jest... też piękna, ale Hameln to raczej chyba nie jest

Marti.
Nie rozmieniaj się na drobne.
Posadź sobie takie trawki to przynajmniej będzie je widać w ogrodzie.
...z ulicy.

Ranczo Edy 09:26, 06 lis 2015

Do góry
słońce przyjdź !

Typografia ogrodu 09:21, 06 lis 2015

Do góry
Dziewczyny i chopaki
Jesli jeszcze mozecie patrzec na nazwe mojego watku w przypomnieniach to na fali dobrych rozmow chcialabym powrocic do drugiej rabaty jezowkowej. Licze tez na dzisiejsza wizyte Magnoli
Bedzie ona miala okolo 30x4 metry i bedzie biegla wzdluz ogrodzenia od wschodniej strony ogrodu.

Nizej akualny stan.

I schemat nasadzen

Po prawej
Serby (sa)
Miscant variegatus albo gracek
Hortensje annabell (sa ale male jeszcze)
Rozplenica hameln

Dodam ze nasadzenia z czesci z hortkami zakrecaja tak jak aktualnie rosnace serby.
Pojawilo sie kilka glosow o tym zroznicowaniu w rzedach nasadzen i przyszedl mi do glowy pomysl oddzielenia tych czesci np drzewem? Co myslicie.

Po lewej
Serby (będą)
Gracki/molinia kf
Jezowki white swan (sa ale male)
Slosownica lesna w dwoch rzedach

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:16, 06 lis 2015

Do góry
bql3 napisał(a)
dla wszyskich odwiedzających herbaciarnię

gorąco pozdrawiam
Jan

Śliczne
Skąpana w słońcu 09:13, 06 lis 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ewcia...znowu mnie jeżóweczkami kusisz...takich brzoskwinkowych nie mam...a na tę moją jedyną energetyczną rabatę by pasowała. Już z Twojego powodu kolor na salonowej zmieniałam...nie kuś!

A jednak jeszcze pokuszę, jeszcze kilka zostało do opisu

Jeżówka Ferris Wheel

U mnie ta jeżówka jest bardzo niska, ale ponieważ mam ją od tego roku to nie jestem pewna, czy to jej docelowa wysokość. Nieduża kępka wypuściła dużo kwiatów osadzonych na raczej cienkich łodyżkach. Rosła sobie zdrowo i bardzo cieszyła moje oczy ciekawą barwą kwiatów jak również ich pokrojem. Nie wymagała podwiązywania.

W oflisowym ogrodzie 09:10, 06 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Może coś podpatrzysz tutaj.

Waldku dziękuję co za okaz cudo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies