Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

Margarete 16:26, 19 sty 2016

Wpadam z rewizyta, rzadko tu bywam u ciebie wiec niekłamaną przyjemnościa "przeleciałam" przez twój wątek pismem obrazkowym. Cudny masz ogród w cudnym miejscu z pieknym domem i jeszcze piekniejsza okolicą.
Hosty też lubie i tez planowałam takie "hostowisko" u siebie pod lasem, ale wszystkie mam jeszcze nieduże, kiedys się zapełni jak u ciebie
Kolory pokazujesz cudne, i liliowce i hortusie i inne rosliny sliczne.

Pytałas u mnie o sasanki - ja swoje i fioletowe i białe - a ostatniej wiosny dokupiłam jeszcze czerwone - kupowałam jako małe sadzonki od tzw. baby na ryneczku, nie były drogie a posadzone po kilka sztuk w kepke szybko zwiekszaja swoja powierzchnię rozsiewając sie same i to nie zawsze w tych miejscach gdzie ja bym chciała. Podobnie jak Bogdzia nie ścinam przekwitłych kwiatów bo po przekwitnięciu też zdobia rabate takimi pędzelkami. Nie mam doswiadczenia z nasionkami sasanek i nie słyszałam by ktoś sam je wysiewał. Agnieszka z Jurajskiego ogrodu ma ich duzo i od dawna, może u niej podpytaj
Pozdrawiam!
anabuko1 17:07, 19 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Ładne zdjęcia....a ponieważ lubię zdjęcia robali...to taki opis znalazłam w necie do Twojego.
Pluskwiak jagodziak (Dolycoris baccarum)

Pluskwiak ten żywi się wysysanym sokiem pędów,liści i owoców róznych roślin polnych i leśnych. Szczególnie często można go spotkać na borówce, której owoce psuje swym zapachem.

jona napisał(a)

Nie ma co się martwic pluskwiakami . Jeżeli nie ma plagi nie czynią większych szkód, a już na pewno pojedyncze osobniki nie są groźne.
Latem wydawało mi się, że mam za dużo trochę innych puskwiaków na koprze. Pozbierałam do słoiczka i wyniosłam na łąkę i już nie było z nimi problemu

Sylvana napisał(a)
Ja mam zieloniutkie odorki zieleniaki...ale nie za dużo i nie widziałam, żeby jakieś szkody poczyniły więc daję im spokój...poza tym fajne są

Sylwio, Asiu, ogólnie robalki, owady lubię.
Nie na wszystkich się znam, bo bardziej w ogrodowych siedzę niż w zwierzęcych
Dzięki działce, roślinkom dużo owadów widzę, obserwuję.Skoro do mojego ogrodu przylatują tz,że przyroda jest ok.
Jeżeli ten pluskwiak jest szczególnie szkodliwy, to ok.Nadmiaru ich nie widziałam.To chyba to dobrze .
Takie już sa przyjemniejsze, prawda??

anabuko1 17:14, 19 sty 2016

rozark napisał(a)

Nasiona sasanek maja bardzo krótką żywotność. Nigdy mi nie wzeszły nasiona zakupione w torebkach.

zastosowałam się do tej instrukcji i jest sukces . Czekam na pierwsze kwitnienie.

https://zojalitwin.wordpress.com/2010/09/21/sasanka-zyczajna/

Bogdzia napisał(a)

Ja nie obciam przekwitniętych kwiatostanów to same sie sieją w ogrodzie ale mozesz juz wysiac , niech sobie rosna.

Bogdzia napisał(a)
Piękne masz hosty.

Reniu dzięki za link
Dziewczyny.Ja na działce na Dębowym mam 3 sadzonki sasanek,
Ale tutaj na nowej nie mam jeszcze.a dostałam nasionka.I cóż spróbuje posiać,w domku do doniczki,Jak coś będzie to dobrze, a jak nie to trudno.
Moje jeszcze małe były sadzonki.
Kwitły też jednym i 2 kwiatkami.Nie ścinałam też ich kwiatostanów, bo ładnie wyglądały takie puchatki.Ale czy mi się wysieją , tego nie wiem.Fajnie byłoby.Chciałoby się i mieć w tym ogrodzie.
Wszystkiego na raz nie kupię..
Co się da podzielę, posieję.
A reszta będzie też sukcesywnie czekała na uzupełnienia w nowym ogrodzie:0
Dzięki za miłe słowa
Jana 17:58, 19 sty 2016

Niestety nie mam sasanek a są śliczne
anabuko1 18:25, 19 sty 2016

Margarete napisał(a)
Wpadam z rewizyta, rzadko tu bywam u ciebie wiec niekłamaną przyjemnościa "przeleciałam" przez twój wątek pismem obrazkowym. Cudny masz ogród w cudnym miejscu z pieknym domem i jeszcze piekniejsza okolicą.
Hosty też lubie i tez planowałam takie "hostowisko" u siebie pod lasem, ale wszystkie mam jeszcze nieduże, kiedys się zapełni jak u ciebie
Kolory pokazujesz cudne, i liliowce i hortusie i inne rosliny sliczne.

Pytałas u mnie o sasanki - ja swoje i fioletowe i białe - a ostatniej wiosny dokupiłam jeszcze czerwone - kupowałam jako małe sadzonki od tzw. baby na ryneczku, nie były drogie a posadzone po kilka sztuk w kepke szybko zwiekszaja swoja powierzchnię rozsiewając sie same i to nie zawsze w tych miejscach gdzie ja bym chciała. Podobnie jak Bogdzia nie ścinam przekwitłych kwiatów bo po przekwitnięciu też zdobia rabate takimi pędzelkami. Nie mam doswiadczenia z nasionkami sasanek i nie słyszałam by ktoś sam je wysiewał. Agnieszka z Jurajskiego ogrodu ma ich duzo i od dawna, może u niej podpytaj
Pozdrawiam!

Małgosiu, witaj w moich progach !!
Dziękują za tak miłe słowa.Domek jest projektu i nadzorowania mojego eM Lubię i to bardzo nie tylko hosty,ale i liliowce, hortensje,clemki.
Ciągle jakieś nowe jeszcze dokupuję i gdzieś upycham
Moje maleńkie sasanki były.Może dlatego,że kupowane pojedyncze sadzonki.Mam nadzieje ,że przezimują.chciałabym, aby gdzieś się wysiały , miałabym sadzoneczki do nowego ogrodu.
Bo tutaj nie ma ani jednej
Ale bardzo dziękuję za info.
Z tymi nasionkami sasanek co mam spróbuję wysiać.Uda się to dobrze.Nie to szkoda.
anabuko1 18:28, 19 sty 2016

Jana napisał(a)
Niestety nie mam sasanek a są śliczne

Ja w nowym ogrodzie tez nie mam.
Na działce miałam trzy maleństwa.Ale sama nie wiem, jak one przezimują.
Kwiatostanów dużych nie miały, to i z czego wysiewać się tez nie bardzo.
Juz niedługo a przekonam się jak z nimi jest.
Wiosna coraz bliżej.
ale póki co mam ładną zimę
ryska 21:10, 19 sty 2016

Hej Aniu, wstawiłam specjalnie dla Ciebie zdjęcia lovely fairy miesiąc po miesiącu jak wygląda. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam
iwonaal 13:42, 20 sty 2016

Agania 13:43, 20 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

Takie już sa przyjemniejsze, prawda??

Przyjemny widok jak diabli
Patrząc teraz na Twojego cytrynka...uśmiałam się, bo pamiętam, jak latałam za nim całe lato i nie udało mi się uchwycić go w kadrze, latał jak szalony
anabuko1 18:08, 20 sty 2016

ryska napisał(a)
Hej Aniu, wstawiłam specjalnie dla Ciebie zdjęcia lovely fairy miesiąc po miesiącu jak wygląda. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam

Byłam u ciebie i podziwiam tą różyczkę i kolorek ładny i długo kwitnie.
Zapisałam sobie nazwę, może gdzieś mi sie trafi.Jak tak, to od razu kupię.
Kiedyś zwracałam uwagę tylko na wielkokwiatowe i angielskie.A teraz bardziej na te co długo kwitną.Taką podobną mam Elmshorn.I jestem z niej bardzo zadowolona.Ale jeszcze gdzie takie posadziłabym co tak długo kwitną.
Bardzo mi się podoba ta twoja
Moja róża Elmshorn
lipiec

Sierpień