Pięciornik nepalski ma piękne kwiatki ale pokrój trudny do skomponowania. Przynajmniej mój taki klapnięty jakiś. Może dlatego że młody. W tym roku go podzieliłam i znów minisadzonki mam więc się nie dowiem jak wygląda dorodna sadzonka. Mój to "Miss Willmott".
Gumy krawieckiej. Wzięłam takie 15mm szerokości. Może wystarczą. Patent Angeliki. Wbija się patyki i podwiązuje hortensje gumą. Tak całą kępę żeby objąć.
Ja kupiłam patyki bambusowe już jakiś czas temu ale gumę dopiero teraz i się spóźniłam.
Różne roślinki lubię.
Chyba na jak większość ogrodników
Fakt, teraz dużo roślin ładnie wygląda u dużo kwitnie.
Liliowce ja
Ogród żyje, zmienia się i cieszy.
Może tylko zielsko i szkodniki nie cieszą
Co do rodków to nie miałam na myśli że ziemi nie przygotowałaśbo przecież każdy dba i chce żeby rosło, raczej mi chodzi o jej naturalny charakter i nawodnienie.
Byłaś w Pisarzowicach w tym prywatnym pokazowym ogrodzie? Tam rodki mają ciągle laną wodę więc w glebie robi się naturalna próchnica. Jak się chodzi to czuć miękko pod nogami. Bogdzia też codziennie latem lała swoim wodę i miała je olbrzymie. W Pisarzowicach rodki też mają rozmiary Chociaż ten sezon wody nie skąpi to powierzchnia często przesycha w upały.
A dla przeciwieństwa, u mnie są w 2 domach rododendrony takich rozmiarów że można zazdrościć, a rosną same w trawniku. I to mam na myśli że jak im miejsce spasuje to są okazałe oby Twój też tak rósł
zależy jakie, ogrodowe i swieżynki bukietowe przejdą to łatwiej starsze bukietowe (mają dłuższe korzenie) zniosą to gorzej
deszczowa pogoda lub zacienienie ułatwia sprawę
Zdecydowałam się wkopać 20-cm przegrodę trawnikową w granicę aby oddzielić moją perzową murawę od rabaty. Tak mam otoczoną rabatę borówkową i u mnie to się sprawdza. Niestety nie daję rady wypielić kantów na wszystkich rabatach w weekendowym ogrodzie. Brzeg przegrody wystaje z ziemi na 1-2 cm i nie powinien przeszkadzać w koszeniu. Przynajmniej mam taką nadzieję. Zamaskuję go pniami. Na rabacie wolne przestrzenie są pokryte kartonami i zasypane korą. Na piasku kartony przetrwają ze 2 lata i się rozłożą.
Pięknie zakwitł Gypsy boy.
I szerszy kadr: widok przez rabatę półcienistą w dal.