Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:42, 16 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Urlop wychowawczy rządzi się swoimi prawami Od września będzie już mniej czasu na takie przyjemności. A wyszywanka już prawie skończona. Został jeden kolor jeszcze do uzupełnienia.

Pati, fajnie wyszła Ci wyszywanka, temat pszczół w jakiś sposób bliski mi jednak
Za drzwiami do ogrodu... 22:47, 16 mar 2025

Do góry
Wczorajszy śnieg trochę zaskoczył ! A dziś słoneczko i już po nim. Krokusom nie zaszkodził, choć wczoraj nie było ich widać spod niego.

Kraina spełnionych marzeń 22:31, 16 mar 2025

Do góry
Dzisiaj wzięłam się wreszcie za pomidory.
Najpierw odkażałam w roztworze wody utlenionej według porad Patrycji.
W tym roku mam na próbę w kubeczkach z pulpy papierowej. Zobaczymy, czy to się sprawdzi.

Za drzwiami do ogrodu... 21:48, 16 mar 2025

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 21:45, 16 mar 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 21:40, 16 mar 2025

Do góry
U nas sezon spotkaniowy już trwa prawie bez przerwy!. Czy grudzień, czy luty, nie ważne czy śnieg, czy deszcz, czy upał! Teraz kolejne spotkanie odbyło się w marcu! Zawsze mamy o czym pogadać, czymś się powymieniać, obdarować i pośmiać, czasem do rozpuku A jak trzeba to pocieszyć, czy w czymś wspomóc!
Wspólne wyprawy do szkółek też
są ciekawsze, choć bardziej zgubne!
Wczoraj oglądałyśmy ogród Magdalenki, wprawdzie cały w śniegu, ale od czego jest wyobraźnia. Pogoda chciała nam pokrzyżować plany, ale jej się nie udało i szkółkę w Nałęczowie też odwiedziłyśmy!
Skusiłam się na kalinę bodnandską, silenę rollies favorite, pełne prymulki w różnych kolorach i bratki.
Wczorajsza aura, na szczęście już nieaktualna

Kraina spełnionych marzeń 21:26, 16 mar 2025

Do góry
anpi napisał(a)
[…]Pati pewnie wrzuci na dowód jakieś fotki, gdzie szalone ogrodniczki brną w śniegu dopytując się co gdzie rośnie!

Zgodnie z prośbą

Wrzucam też cudne ciemierniki ledwie wystające spod śniegu.

Spotkanie bardzo super, nawet nie zauważyłam kiedy zrobiło się ciemno. Następne pewnie już w Ogrodzie Botanicznym UMCS podczas kwitnienia piwonii i lilaków
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:32, 16 mar 2025

Do góry
Dziś pikowałam część papryk.

Glina i zielsko 20:23, 16 mar 2025

Do góry
Oto krótka relacja z wykonania planu

No to tak:

Pkt 1
wykonany. Jeden buczek siedzi w wiadrze w ziemi i kminie gdzie go dać. Przycięty ale cos mi sie nie widzi w przedogródku.

Pkt 2
Owocowe posadzone.

Pkt 3

Przesadzone jak należy
Obornik komopost skórki bananowe.

Pkt 4

Dwie róże posadzone w donice .
Własnie mnie olśniło gdzie te większa w kortowej wsadse.
Naprzeciwko platana. W lewej czesci rabaty. Troche ja bedzie widać z tarasu jak urośnie.

Pkt 5
Posadzone

Pkt 6
Obxięte co zaplanowane

Pkt 7
Nie zrobiony.
Czasu brakło ale też przesadze jak ruszą byliny bo niektóre w korze niewidoczne i kopałam na oślep.

Pkt 8 nie było ale jeszcze nawiozłam obornikiem wszystkie hortki róże i cisy na kortowej.
Oraz obciachałam hortki i trawki donicowe na tarasie.

Jak sprzatałam graty to już zimno było.

Na przyszły weekend tez zrobie plan bo jakoś robota lepiej szła.

Teraz kąpiel i polatam po wątkach.

Nikt mi nie moze powiedzieć że miałam leniwą niedzielę. ❤️❤️❤️

Takie słonko mi towarzyszyło.

Edit
Zapomniałam że jeszcze 6 brateczków posadziłam w doniczki i stoja na tarasie przed domem.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:21, 16 mar 2025

Do góry
Wczoraj mimo takiego poranku:

lubelskie ogrodowiskowe dziewczyny ruszyły na podbój szkółki. Mimo zimy bagażniki nie były puste.

Było też zimowe zwiedzanie ogródka Magdaleny.

Dziś już śnieg stopniał i było słonecznie.
Kraina spełnionych marzeń 20:20, 16 mar 2025

Do góry
Magdalenko, serdecznie dziękuję za super sobotę! Pyszne jedzonko i pogaduchy w przemiłaj atmosferze! Uwielbiam te nasze spotkania, bardzo wesołe i takie ładujące bateryjki!
Wydawałoby się, że pogoda spłatała nam figla i pomysł buszowania po szkółce spali na panewce. A tu nawet ja, która zarzekałam się, że na pewno niczego nie potrzebuję i nie będę kupowała wróciłam z pełnym bagażnikiem
Taką mieliśmy aurę w drodze do Ciebie

Twoje rabatki w śniegu dogłębnie rozkminiałyśmy, wyobrażając sobie to czego nie było widać, ale wiesz, że wyobraźnia ogrodniczek bujna jest! Pati pewnie wrzuci na dowód jakieś fotki, gdzie szalone ogrodniczki brną w śniegu dopytując się co gdzie rośnie!
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:15, 16 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Pati, ty masz jeszcze czas na twórczość, pracusiu?

Urlop wychowawczy rządzi się swoimi prawami Od września będzie już mniej czasu na takie przyjemności. A wyszywanka już prawie skończona. Został jeden kolor jeszcze do uzupełnienia.
Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 20:06, 16 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki Lidka Dopiero tu dotarłam. Moja działka jest dość wąska, bo 21-22 metry długości, ale za to długa na 100 m. Na 25-stronie na moim wątku masz rozważania dotyczące kształtu rabat. Też kiedyś będziemy mieć garaż na tyłach, ale mamy tą swobodę, że mamy z boku działki dodatkową drogę wewnętrzną, więc rabaty nie przeszkadzają przejazdowi.

Ze swojej strony podpowiem, że najbardziej mi pomogło w procesie projektowania: książka Alexander Rosemary podręcznik "Podstawy projektowania ogrodów", przeglądanie forum Ogrodowiska oraz Pinteresta.
Przykładowy pin: https://pl.pinterest.com/pin/5981411999076870/

Witam moją imienniczkę

Widzę, że nie tylko imię, ale i rozmiar działek nas łączy u nas ok. 20 metrów szerokości, ale za to długości ok 100 (było więcej ale wygrodzilismy tylko tyle reszta stoi i czeka na pomysły ).
Zajrzę dziś napewno zobaczyć jak ty sobie poradziłaś z takim terenem
Ogród w malinówkach 19:49, 16 mar 2025

Do góry
Mam z dzisiaj tylko zdjęcia w trakcie prac.

Przed obiadem zebrałem zrębkę i zdarłem włókninę. Potem rozsypałem materię organiczną i mączkę. Na koniec kopanie, niby tylko niecałe 40 m kw, a dało mi w kość. No ale zadowolony
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:17, 16 mar 2025

Do góry

No i część działki z którą ruszamy pod koniec czerwca

Rany, jeszcze chwila...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:13, 16 mar 2025

Do góry
Działka pięknie obeschła, czyli poziom wód wysoki, ale nie jest zły, przed nami lato do sprawdzenia bo zima wyszła ok

Pięknie zapączkowana pissardi

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:10, 16 mar 2025

Do góry
Tuje i cyprysy super przetrwały sezon

Budzi się tawlina, przetrwała prymula
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:08, 16 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Nie wiem jak jest ze śliwami ale zapylaczy potrzebują czereśnie, może być jakaś czereśnia np. u sąsiada.
Poczytaj sobie czy te Twoje ich potrzebują.

Ja googluje wybierając roślinki więc nic na tzw ,,pałę " nie kupuje
Ten ogród naprawdę będzie całkiem inny, staram się by był łatwiejszy w obsłudze, rośliny będą miały dużo miejsca by się rozwijać, więc nie będę tam stosować nadmiernego cięcia.
Moi sympatyczni sąsiedzi, na moją prośbę porobili mi fotki drzewek z bliska, wygląda na to że 90% przeżyło a pozostała część jeszcze w uśpieniu i zobaczymy
Brzoskwinia ozdobna, grusza, jabłoń, złotokap w pączkach

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 16:37, 16 mar 2025

Do góry
A tu moje młodociane brunerki.
To siewki, szkoda mi ich było wyrzucać podczas poszerzania rabaty. Wysiały się na trawniku.
Wyłuskiwałam je, takie centymetrowe i wsadziłam do wielkiej kastry budowlanej, takiej 60l.
Zrobię z nich obwódkę

rabaty z hortensjami.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:57, 16 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Ciekawa jestem Twoich wysiewów. Ja mam tego coraz więcej. Miło będzie poczytać o Twoich spostrzeżeniach i uwagach

Właśnie dokupiłam lampy Miałam dwie z niebieskimi i czerwonymi ledami i z tego co czytałam, jeśli jedynie doświetlają sadzonki stojące przy oknie to jest ok, ale idealnie jest mieć lampy z pełnym spektrum. Na All nie ma tego dużo, a o dziwo na Amazonie jest większy wybór. Mają być u mnie w środę
Na następny rok może sobie kupię już coś porządniejszego.
Wydaje mi się, że trochę mi się wyciągnęły papryki. A bakłażany już takie, że mogłyby iść na docelowe miejsce.

Natomiast co do kiełkowania pomidorów, to w przyszłym roku porzucam sposób z wacikami i ładuję od razu do ziemi. Kilka odmian nie wyszło mi na waciku. Wrzuciłam w drugiej turze właśnie do ziemi i włożyłam do mojego podgrzewanego propagatora. Myślę, że z nim w użyciu najlepszy sposób to będzie jednak ziemi. Poza tym przy tych wacikach i podlewaniu kilka razy mi się zdarzyło, że nasionko odpłynęło i zonk, bo nie wiadomo, które jest które. W przypadku nasionek na wacikach pudełka z przegródkami będą lepsze.

Mój pan bakłażan w P11 pozdrawia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies