Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Zielonym do góry... 23:01, 07 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ja jeżówki posadziłabym przy krawędzi kostki a wewnątrz stipy w trójkąty. Magnolia jeszcze jest mała, ale jak urośnie... jak urosną jeżówki.... może być ciasno. A stipa pewnie i tak wymarznie

jeżówki ponoc co kilka lat trzeba przesadzać...stipa jak napisałas to pewnie wymarznie i sie wysieje w okolicy...jak magnolia urośnie do docelowych rozmiarów to juz miejsca nie będzie pod nią...może na jakie wrzosy...
Zielonym do góry... 23:00, 07 cze 2016

Do góry
dzięki za rady ale że dziś miałem wyjątkowo chwilę czasu to posadziłem moje mega wielkie stipy z jeżówkami

i z dalszej perspektywy. Ewidentnie czegos brakuje ...albo stipa albo jezówki tak jak kiedyś Ola doradzała..krwisto czerwone...od jezówki do jezówki ok 60 cm w linii prostej...

Malutki pod lasem 21:09, 07 cze 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kilka fotek z wczoraj z telefonu piszę, więc ciężko
Wembley, to to jeszcze nie jest, ale już zielono się robi, mam nadzieję, że dosiewki M też wykiełkują
Lawenda jeszcze chwilę, stipa rośnie ładnie
Truskawki, nie pierwsze w tym sezonie, pierwsze były dwie sztuki, z każdym dniem coraz więcej, ku radości moich dzieci

czy takie dostałam od Ciebie? to jak ananasowe, oj będą pyszne
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:27, 07 cze 2016

Do góry
Stipa zeszloroczna?
Mój ogród pod górkę... 16:52, 07 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jejku czemu wszyscy mają taką piękną stipę a u mnie wypierdki małe?

Ślicznie Kasiu masz w ogrodzie i w salonie

Bądźmy szczerzy, nie każda moje stipa tak wygląda
Dzięki!
Zielonym do góry... 14:33, 07 cze 2016

Do góry
Ja jeżówki posadziłabym przy krawędzi kostki a wewnątrz stipy w trójkąty. Magnolia jeszcze jest mała, ale jak urośnie... jak urosną jeżówki.... może być ciasno. A stipa pewnie i tak wymarznie

Malutki pod lasem 14:22, 07 cze 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Wembley, to to jeszcze nie jest, ale już zielono się robi, mam nadzieję, że dosiewki M też wykiełkują
Truskawki, nie pierwsze w tym sezonie, pierwsze były dwie sztuki, z każdym dniem coraz więcej, ku radości moich dzieci

Trawka ładnie wygląda
A co rośnie przed lawendą na 2 zdjęciu?
Malutki pod lasem 14:15, 07 cze 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Truskawki swoje to jest sama radość i dla podniebienia i dla nas
Ja tez kilka krzaczków mam.
To zdjatko jest super.!!Piękne roślinki i perspektywa na ogród
Ja też chciała być na tym spotkaniu.ale nie wyszło
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 13:14, 07 cze 2016

Do góry
Ewa, strefa 7a u mnie, u Ciebie chyba 6b?
Stipy to podrosniete zeszloroczne siewki, wiec dlatego juz takie spore. W tym roku w wysiewanie sie nie bawilam, stipa i werbena rosna u mnie obecnie jak chwasty. Mam tez sporo siewek szalwii, jezowek, perowskii i nawet kostrzewa mi sie wysiala w tym roku musze odpowiednio wczesnie sciac kwiatostany, by w przyszlym sezonie tak sie z tym nie meczyc.
Malutki pod lasem 12:05, 07 cze 2016

Do góry
piękny trawnik się robi i stipa taka wielka
truskawki mniam...
Malutki pod lasem 11:06, 07 cze 2016

Do góry
W Gąszczu u Tess 09:58, 07 cze 2016

Do góry
Ta też mi się podoba. Wszystkie te hosty rosną na rozchodniku u Babci Danusi, bo już nie mam miejsca w moim ogródku, a na zagospodarowanie ogródka Babci Danusi pomysłu na razie nie mam.

I do znudzenia - pod pendulą.

Ta rabata w ciągłym urządzaniu. Właśnie w weekend zmieniłam żurawki. Były bardzo coiemne, prawie fioletowe.
Świetnie wyglądała ubrana w cebulowe (czarne tulipany, kamasja i czosnki), ale niestety - już przekwitły.

Ta kępka ziela na ostatnim zdjęciu to werbena i stipa, co się same wysiały. Nie mogę się zdecydować - wywalić, czy zostawić. Jeśli zostawić, to gdzie....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:05, 07 cze 2016

Do góry
malgol napisał(a)

A gdzie trzymasz te wysiane nasionka i w jakich pojemnikach siejesz? Mnie sianie na razie przerastało i kupowałam gotowe sadzonki wiosną...Do dyspozycji mam parapet okna w garażu,ale nie wiem czy tam nie za chłodno byłoby kiełkującym nasionkom?

na samym początku okno w garażu jest wystarczające. codziennie zraszałam. Przestawiłam trawki na okno w kuchni dopiero jak już zaczęły się dzielić i tak je trzymałam z 2 tygodnie. Jak już minęły przymrozki wystawiłam je na taras i tak sobie stoją tam do tej pory, ale rosną, mysle, ze jeszcze z 2 tyg i wsadzę je do gruntu.
Ja cały proces rozpoczęłam zbyt późno. powinno się zacząć w lutym, a ja zaczęłam w maju.

Wysiałam ostnice i kostrzewę siną.
Na początku, wszystkie nasionka jednego rodzaju do jednej doniczki, ale starałam sie od razu, żeby jedno nasionko nie nachodziło na drugie (odzielałam je wykalaczką), a potem przepikowałam do takich małych "szklarenek" jedna długa doniczka z podstawką, a w niej 54 przegródki, idealnie weszla mi na parapet.
Ważne, zeby uzywac ziemi z worka do wysiewu, podobno w zwykłej ziemi uniwersalnej slabo wschodzą.

tutaj znjadziesz więcej info
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=20
Ogrodowy song 20:51, 06 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Witaj Ewo, dziękuję za odpowiedź ws kostrzewy Miło u Ciebie gościć

Zauroczyła mnie, oprócz pięknych zdjęć ogrodu, Twoja stipa Ale ogromna. Moje nie przeżyły zimy

Witam u mnie sama jestem zaskoczona, że przetrwała niczym nie chroniona. Może wysiej zimą i na parapet; ja tak miałam, była stipa, jeżówki, szałwia, begonie...ale czy za rok powtórzę to wielka niewiadoma..trochę pracy z tym jest.
Ogrodowy song 20:42, 06 cze 2016

Do góry
Witaj Ewo, dziękuję za odpowiedź ws kostrzewy Miło u Ciebie gościć

Zauroczyła mnie, oprócz pięknych zdjęć ogrodu, Twoja stipa Ale ogromna. Moje nie przeżyły zimy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:17, 06 cze 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Widuję w sklepach i na forum dwa różne rodzaje rozplenicy Hameln.
Jedna właśnie niska i rozłożysta, a druga o pokroju bardziej pionowym, fontannowym. I któż może orzec która to Hameln? I na jakiej podstawie?
Jeszcze nie spotkałam takiej osoby. To musiałby być jakiś spec od traw.

Moja stara stipa puszcza już kwiatostany. Natomiast siewki są bardzo malutkie.

Z Hammeln mam podobnie. Czy t o licencjonowana odmiana?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 13:19, 06 cze 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

Też na to liczę
U mnie w tym roku mało co ładnie rośnie, stipa kiepska, Przemka rozplenica rosła ładnie aż prawie ją ... trafił nie wiem czy dała sobie radę w gruncie, coś ten rok nie należy do mnie

Agatko to nie jest rok na trawy. Ja też liczyłam na duużo stip a mam osiem Przemek przysłał mi mnóstwo nasion, podzieliłam się z Gosią- Gdzieś na końcu świata. Zarówno u mnie jak i u niej wzeszła w kilku egzemplarzach. Obecnie mam ją w gruncie w ilości sztuk jeden i cały czas drżę o nią.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 13:12, 06 cze 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Dziękuję Agatko mam nadzieję, że kiedyś się też zobaczymy, było by bardzo miło.

Też na to liczę
U mnie w tym roku mało co ładnie rośnie, stipa kiepska, Przemka rozplenica rosła ładnie aż prawie ją ... trafił nie wiem czy dała sobie radę w gruncie, coś ten rok nie należy do mnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:29, 06 cze 2016

Do góry
stipa jak zaczyna kwitnąc moim zdaniem dalej rosnie
Ogrodowy song 10:10, 06 cze 2016

Do góry
Bez najmniejszych problemów przebiegło zimowanie; stipa w objęciach roslin cudnie się prezentuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies