Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosolkowa Pasja 17:14, 26 paź 2015

Do góry
Kosolkowa Pasja 17:10, 26 paź 2015

Do góry
Taką mam jesień..

Hortensjada 17:03, 26 paź 2015

Do góry
Miałam fotki dereni zrobić dopiero w środe ale od czego są dzieci Przynajmniej zauważyły, że jesień gości w ogrodzie Zanim je przejrzę i posegreguję pokażę fajne porównanie na które właśnie natrafiłam Muszę coś jeszcze "rzucić na ząb" i wracam na Ogrodowisko ( jestem uzależniona ?)

Wymienię rozplenicę japońską HAMELN 16:45, 26 paź 2015

Do góry
Trafiły do mnie powystawowe 32 rozplenice Hameln - niestety niezbyt o nie dbano i poza dziewięcioma reszty chyba ani razu nie podlano.

Więc 9 sztuk, które są śliczne, zdrowe, zieloniutkie, chętnie wymienię na coś, co by mogło rosnąć w moim lesie:
- byliny do cienia (zawilce, marzanka wonna, tiarelle, kopytnik, tawułki, parzydło, świecznice, jarzmianki...)
- paprocie Nerecznice samcze
- bodziszki korzeniaste i Biokovo
- borówki
- różanecznik fiński Tigerstedt
- bez czarny o ciemnych liściach

Mogę je też odsprzedać, jeśli ktoś byłby chętny - ponoć kosztowały po jakieś 22zł za sztukę, mogę oddać powiedzmy po 14zł..?

To te najładniejsze trawki - pomiędzy nimi widać butelkę po wodzie 1,5 litra. Są naprawdę spore i ładne.

Mam też pozostałe 23 trawki, wszystkie oprócz dwóch wypuszczają młode zielone listki, więc mam nadzieję, że dojdą do siebie i za rok będą piękne. Planuję je przychować do wiosny i wtedy, gdy odżyją, wymienić się z kimś, ale jakby ktoś chciał je już teraz to nie ma problemu Choć wyglądają trochę strasznie.

Pomysł na ogród 16:40, 26 paź 2015

Do góry
eh ta jesień
sypią się liście aż trudno nadążyć ze sprzątaniem
ale kolory piękne w tym roku

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:26, 26 paź 2015

Do góry
Moi drodzy - mam ROZPLENICĘ JAPOŃSKĄ 'HAMELN' na wydaniu!

Dostałam w spadku po targach branżowych element wystroju jednego stoiska - 32 sztuki rozplenicy Hameln. U siebie nie posadzę, muszę coś z nimi zrobić. Niestety o trawki zbytnio nie dbano i przyjechały w większości skrajnie wysuszone 9 jest bardzo ładnych, zielonych, reszta wygląda strasznie, ale powoli odżywa - choć może na zdjęciach nie widać, one żyją Mają młode zielone listki, więc mam nadzieję, że za rok będą piękne. Dwie chyba nie dały rady, oznak życia nie widzę

To te najładniejsze trawki - pomiędzy nimi widać butelkę po wodzie 1,5 litra. Są naprawdę spore i ładne.

No więc - 9 najładniejszych sztuk, którym kompletnie nic nie dolega, jest na wydaniu - jakby ktoś był chętny, to z wielką chęcią wymienię ja na inne rośliny, które by mi do lasu pasowały. Byliny do cienia oraz bodziszek korzeniasty lub Biokovo, paprocie Nerecznice samcze... Mogę je też odsprzedać - ponoć kosztowały po 22zł za sztukę, oddać mogę powiedzmy po 14zł..? Nie mam już funduszy na własne roślinne zakupki, a bardzo bym nie chciała, aby trawki się zmarnowały, bo są naprawdę duże i bardzo ładne, więc fajnie jakby się udało załatwić oba problemy naraz

Powiedzcie proszę, jak o te podsuszone niedobitki dbać? Jedyne wyjście, aby dotrwały do wiosny, to chyba zadołowanie ich u mnie na działce i okrycie? Czy mogę je postawić na ziemi w rządkach i po prostu okryć grubo z każdej strony kołderką z igliwia? Na razie stoją na balkonie, kiedy powinnam je wywieźć?

Trawki - po lewej te 100% ładne, po prawej podsuszki:

Ogrodowy spektakl trwa ... 16:10, 26 paź 2015

Do góry
Wiem, że trochę marudzę no ale w końcu gdzie jak nie tu
niestety to co lubię we własnym ogrodzie to taki styl mega pracowity no to mam! zamiast to korą wysypać i na leżak

a przecież lubię grzebać w ziemi, kopać, przesadzać, sadzić cebule,uwielbiam donice, zapach ziemi teraz powietrza jesieni, a te kolory - no to takie piękne

trzeba mierzyć siły na zamiary i to jest sedno mojego narzekania

Muszyna wczoraj - cudny czas koloru.

Mały ogród Kasi 16:08, 26 paź 2015

Do góry

Mały ogród Kasi 16:07, 26 paź 2015

Do góry

Mały ogród Kasi 16:06, 26 paź 2015

Do góry
Moje berberysy w porannej mgle. Uwielbiam ich kolor teraz Nawet bez słońca świecą.
Zasłużyły na indywidualny wpis

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:06, 26 paź 2015

Do góry
tak obrazowo moja połowa ogródka

strona lewa

środek

strona prawa

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:03, 26 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Popieram, kto by zniósł tyle purpury w ogrodzie. A jeszcze złoto do kompletu. Masakra jakaś....

No właśnie.. a jeszcze te dziadowskie miłorzęby dochodzą..

Ogród tworzony z pasją 16:02, 26 paź 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Jesienne fotki ciąg dalszy

Na taki widok czekałam u mnie i nic... mróz był szybszy.
Pięknie, kolorowo Karolu u ciebie..
Pewnie masz mniej czasu na O?
Pozdrawiam jesiennie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:57, 26 paź 2015

Do góry
Mały sir Ryszard nie odstępował mnie na krok

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:57, 26 paź 2015

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:55, 26 paź 2015

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:55, 26 paź 2015

Do góry
Jabłoń japońska `Brouwers beauty`

Powojnik golden tiara `Kugotia`

Maleńki jarząb 'Flanrock' autumn spire

Powojnik `Rasputin`

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:51, 26 paź 2015

Do góry
MalgorzataGrazyna napisał(a)
Witajcie Ogrodomaniacy
Jestem nową ogrodomaniaczką. Przeczytanie wszystkiego zajmie mi trochę czasu.
Potrzebna mi jest jednak na szybko Wasza pomoc. Muszę zdecydować jak będzie wyglądał przedogródek. Mam kilka roślin w doniczkach i muszę przed zimą je wysadzić (tu lub dalej w ogrodzie)
Wymiary rabaty 3,8m wzdłuż domu i 2,7m od domu do chodniczka. Teraz jest tam buk "Purple Fountain" - 2 tyg (można przesadzić), oraz kosodrzewina, 2 jałowce i 2 berberysy - żółty i czerwony, jałowiec szczepiony na pniu.
Chciałabym, aby to miejsce wyglądało ciekawie również zimą.
Strona południowo zachodnia. Przed tym klombem, za 1m chodnikiem rosną 5 metrowe Thuje "Smaragd".
W donicach mam 2 cisy "Fastigiata Robusta" 90cm
2 cisy "David" 80cm
3 trzmieliny na pniu 1,2m żółte
1 mały cis "Hicksii"
1 mały cis "Hillii"
które można wykorzystać, ale niekoniecznie.
Pomóżcie proszę to sensownie zagospodarować, tak, by cieszyło oko w każdej porze roku - Pani Danusiu, może Pani też zerknie?

Przemyśl tego buka jego wymiary ok. 4-5 m wys., przy szer. 1,5-2 m. Chcesz tak blisko domu takie wysokie drzewo??

Co do reszty, roślin po 1 szt nie da się w żaden sposób pogrupować jakbyś byś ich nie dała będzie misz masz musisz dokupić jakiś wypełniacz (kilka sztuk np trawe). Posprawdzaj docelowe wielkości drzew. Ogranicz gatunki 3-4. Np cisy na tło + 3 trzmieliny + 5 sztuk np.berberysy w kulki lub kosodrzewiny + trawy, jałowce płożące w nogi trzmielinie.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:48, 26 paź 2015

Do góry
Oczywiście wróciłam z kolejnymi zakupami, dziś posadziłam, a są to

Berberys Erecta

Ostrokrzew Meservy

Powojnik Arabella

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:44, 26 paź 2015

Do góry
Rzadko pokazuję tą stronę, bo połowa do przerobienia, ale miłorzabka przebarwionego jesiennie trzeba uwiecznić i w tym roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies