Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 08:25, 29 gru 2015

Ewo troszke pracowałem by zadołować doniczkowo, ale z umiarem przecież zima jest Ja róże mam też pierwszy rok, okryłem bo zapowiadają spadki temperatur do -12 w nocy, a teraz było dość ciepło, więc działąm tak na wszelki wypadek.

Asiu źle się wyraziłem chodziło mi o koszt farb w kolorze znanych firm na D czy Ś, którymi zazwyczaj maluje się ściany Co do Pure to takie zalecenie usłyszałem w salonie chociaż ja ściany też ją malowałem na stronie producenta też tak pisze (czyli tradycyjne wciśniecie droższego towaru), tylko nie wydam Ci opinie jak z czyszczeniem czy brudzeniem bo w pokoju nie ma do nich bezpośredniego dostępu i są czyste po 2 latach, ale ładnie wyglądają i jak dla mnie lepsze od dwóch firm na D bo też malowałem nimi DOm u siostry w 90% w jednej tonacji kolorystycznej, więc koniecznie było trzeba Optive wybrać.
Kawa 10:26, 29 gru 2015

wow
piękne dekoracje, masz talent chłopie
ren133 20:11, 30 gru 2015

Luki napisał(a)
3 kartony ozdób, a choinka i tak bidnie wygląda nie mam zdjęć po dowieszeniu jeszcze 20 bombek, ale to i tak nie wiele zmieniło. Przydałoby się jeszcze ze 40 dużych, ale to już za późno... troszkę jestem z powodów choinkowych zły, ale...
Przyajmniej jest proporcjonalna do reszty. Na niewykończone elementy domu przymykamy oko

Śliczna ta choinka jest
Takie duże to tylko w kościele widziałam
malkul 12:52, 03 sty 2016

Luki napisał(a)

FANTASTYCZNA!
Luki 21:19, 06 sty 2016

Kamilo dziękuje

Reniu jak wikary był z kolędą to robił sobie zdjęcia by pokazać proboszczowi, że nie tylko on ma duże choinki

Gosiu choinka będzie stała do oporu więc do końca stycznia będę się mógł popatrzeć na nią bo szkoda tak szybko wywalać tym bardziej, że rosłą u mnie 8 lat.
Zielona 21:34, 06 sty 2016

Luki - witam w Nowym Roku!
Na mojej liście wiosennych ogrodowych obowiązków jest taki punkt: "Zapytać Łukasza, czym mogę się odwdzięczyć za żurawkową jesienną przesyłkę".
Tak więc... masz czas do marca, by zastanowić się, czego brakuje na Twoich rabatach, bym mogła to zapakować i wysłać z podziękowaniem za Twój prezent
Pozdrowienia!
malgorzata_s... 21:39, 06 sty 2016

Luki Krzysztof pyta czy Antiga pomagał ubierać jak w reklamie
Luki 21:45, 06 sty 2016

Marta ja się mogę jeszcze raz odwdzięczyć po w tym roku dużoo roślin u mnie idzie out, jest za ciasno Na prawdę dziękuję i bardzo doceniam, chociaż gdyby mi coś wpadło w oko, będę pamiętał.

Gosiu duża drabina i belka wystarczyła by sprawnie ubrać na szczęście jest też duże okno więc z wniesieniem też nie było problemu
Agania 21:46, 06 sty 2016

Luki napisał(a)
Jeszcze mała zapowiedź, ale teraz migusiem uciekam pomóc przy obiedzie, bo zaraz goście przychodzą.
Niby mieliśmy ponad 250 ozdób, ale i tak zginęły

Mnie to zdjęcie rozwalił, dopiero widzę jaka ona wielka....już bez bombek robi ogromne wrażenie, cudownie wygląda udekorowana
Luki 21:59, 06 sty 2016

Po świętach było u mnie bardzo pracowicie i nadal jest, wracam codziennie ok 20 do domu, a jeszcze troszkę mi zostało, sylwestra też tylko przesiedziałem usypiając na kanapie. W sumie niech ten rok będzie pracowity.

Jakie plany ogrodowe na ten rok? Troszkę ich jest, a dośc spora lista zależna od jednej rzeczy.

Pewniki to:
- nowe skrzynie w warzywniku i powiększenie kompostownika o drugą komorę,
- całkowita przebudowa przedogródka w którym będą liliowce, lilie, bukszpany, cisy i magnolia,
- kilka bieżących spraw i drobnostek,
- wykonanie mebli ogrodowych.

Najważniejszy punkt to budowa podjazdu, która niestety stoi pod wielkim znakiem zapytania ze względu na zbyt duży koszt, a w tym roku dwa Abrahamy i wesele w rodzinie w tym dwie uroczystości za granicą.
Jeżeli podjazd powstanie:
- rozbudowa systemu nawadniającego do pełnego zautomatyzowania wraz z nawadnianiem małych kawałków trawnika w pierwszej części ogrodu,
- budowa tarasu przy wejściu do domu,
- przebudowa ogrodzenia,
- całkowita przekopanie rabaty pod betonowym płotem (pomijam, że jesienią ją przerobiłęm troszkę) tylko, że teraz jak coś mi nie będzie pasować od razu wywalam bez sentymentów, czyli do zmiany będzie ok 50 metrów rabaty.
- po zrobieniu podjazdu odzyskam granit, więc rbata obok miejsca basenowego również będzie cała do zmiany i wtedy ogród wyglądałby już tak jak bym chciał

Oczywiście na marginesie jest jeszcze drugi ogród.
Poza problemem podjazdowym jest jeszcze jeden, od którego wszystko będzie uzależnione, ale to nie temat forumowy chociaż kilka osób będzie wiedziało o co chodzi.
Teraz czas na podsumowanie 2015 roku, które mi się spodobało, wybrałem w niedziele ponad 100 zdjęć, teraz trzeba to w skróconej wersji przedstawić