Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:42, 30 kwi 2023

Do góry
Kwitną truskawki

Wczoraj cały dzień zajęło mi sadzenie nowych sadzonek
A tylko 45 krzaczków
W donicach i w skrzyniach
Czym je wysciolkowac żeby było estetycznie i nie syfiło się dookoła ?

I kompostownik juz stoi, prawie pełny, muszę dokupić drugi

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:37, 30 kwi 2023

Do góry

Susan nadal cieszy, zrzuciła większość brązowych kwiatów a inne widoczne z bliska

Sunsation najbardziej zaawansowana oberwała najbardziej

A piruette otwiera kolejne pąki

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:32, 30 kwi 2023

Do góry
Liliowce czekoladowe są najszybsze

Ogród Muszelki 07:35, 30 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czym nadziewasz? Pieczesz potem je? Nasiona masz ze zwykłego sklepu ogrodniczego? Nie widziałam takich.

Jest wiele przepisów, ja głównie dodaję do sera ricotta trochę gotowanego ryżu, jakieś zioła. Z kwiatu trzeba usunąć znamię (widać wnętrze kwiatu na fotce), włożyć łyżkę nadzienia, końcówki zawinąć i upiec razem z cukinią. W wersji cięższej, ale jeszcze smaczniejsze są same kwiaty moczone w cieście naleśnikowym (np. z dodatkiem piwa) i smażone na głębokim tłuszczu.

Cukinię na kwiaty siałam, roślina na długich pędach wydaje dużą ilość owoców i są zbliżone rozmiarami. Pnącą wysieję w tym roku.

Muszelko, usunąć potem fotkę?
Ogród prawie wymarzony … 00:22, 30 kwi 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłej Majówki ❤️

I to jest życie ❤️

Tulipany przecudowne
Magary Dramaty z Rabaty 00:21, 30 kwi 2023

Do góry
Tak wyglądał "szpaler" późnym latem 2022:

Sensu, żadnego nie miał, ale i żadna budowa za płotem się nie rozpoczęła więc uznałam - niech wszystko sobie rośnie, pomyślę o tym jutro

"Jutro" nadeszło szybciej niż myślałam - FP umarł, a budowa się zacznie najpóźniej w lipcu.
Mały, żywy judaszowiec po raz kolejny zmienił miejscówkę, a jako numer 2 i 4 w moim cudacznym szpalerze pojawiły się Amanogawa i Kanzan Teraz tylko Kiku musi nadgonić

Można się śmiać na głos, nie poczuję się urażona Jak czytam o swojej pomysłowości to sama się zastanawiam czy ja na pewno się uczę na błędach czy może raczej niekoniecznie
Ogród z koniczynką 00:13, 30 kwi 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ogród zażółcił się jak wielkanocny kurczak...

Tak jak Martce, bardzo mi się tu podoba

Widać z dnia na dzień nowe rośliny i kolory
Grzebiuszka ziemna 23:51, 29 kwi 2023

Do góry
Przyszły wreszcie supertunie w sześciopakach x2 bubblegum i silver cieszę się, choć kwiaty wypasione zbyt mocno jak na to zimno, musiałam chronić z powodu przymrozków, muszę doczytać kiedy można będzie je wystawić na stałe na powietrze, na razie hartuję:

Tulipy nadal buchają i cieszą oko, Tulipan Triumph 'Happy Generation':

Bardzo jestem ciekawa tej odmiany, są krępe, niskie, mają grubsze łodyżki z kilkoma kwiatami na jednej:

Grzebiuszka ziemna 23:37, 29 kwi 2023

Do góry
Dzięki Sylwio

Elisko sasanki białe widziałam pierwszy raz w życiu w tym roku na Ogrodowisku, są piękne
inspekt nadal trwa

Jolu włożyłam do środka znicz nieduży i z duszą na ramieniu (żeby nie spłonęło!) sprawdzałam co pół godziny. Na zewnątrz było -1 °C a w mobilnym temperatura ustabilizowała się na +8, więc całkiem nieźle

Zakwitł ulubiony migdałek, pomimo, że mróz go dość poharatał:

zakwitła różowa wiosenna bergenia (bo mam też ciemne jesienne):

Nie wiedziałam, że moja magnolia uprawia małą jogę palców połączenie palców wskazującego (powietrze) i kciuka (ogień) to mudra wiedzy

April podbija las... 22:54, 29 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ale fajne łupy, Agnieszko.
Co jest na pierwszym planie?
Przypomina hakonki, ale jakieś zbyt wyrośnięte jak na początek maja.
April podbija las... 22:40, 29 kwi 2023

Do góry
Też byłam, jadłam i piłam, rozmawiałam i oglądałam .
Jola, masz bosko!!! A jak sobie pomyślę ile Cię to pracy kosztowało…
Hortensjowo 22:35, 29 kwi 2023

Do góry
Helen witaj, przejrzałam wątek i jestem w szoku. Niesamowicie Pięknie Ciekawa jestem czy i jak zmieni się w tym roku.
Helen napisał(a)

Helen napisał(a)

Helen napisał(a)
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:30, 29 kwi 2023

Do góry
Te tulipki są obłędne. Tylko 2 paczki zmiksowane, ale dają po oczach. Ciekawe czy wyjdą w przyszłym roku.

A tu powędrowała róża Laguna, muszę jej jeszcze dorobić jakąś pergolę i muszę upolować powojnika Kermesinę. Moja mama miała ją w ogródku i kwitła obłędnie i długo.
Jest tam jeszcze ciemno różowa The Fairy- te róże u mnie rosną nienajgorzej. Mam aż 4 te blado różowe. Plus kocimiętki nie do zajechania Jeszcze jakiś wczesny powojnik się tam przyplątał.

Nie wiem tylko co zrobić z tymi kamieniami- wszystkie były zastane na działce, wcześniej nie chciało mi się ich wywozić. Teraz nie wiem czy wszędzie robić rabatki kancikowane, czy je zostawić w tym jednym miejscu.

Dzisiaj mimo deszczu ogarniałam domek, 1 maja inauguracja sezonu- grill ze znajomymi. Jest to wielkie wydarzenie gdyż wiąże się z przybyciem mojego eMa, a to rzadkość wierzcie mi
Mam nadzieję, że mnie dziad pochwali [
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:23, 29 kwi 2023

Do góry
Ceny z kosmosu, więc molinia variegata ciachnięta na 2.

I budleja dla motyli Piękny jest ten ciemny fiolet
Mały podmiejski 22:01, 29 kwi 2023

Do góry
2023 r. - 29 kwietnia. Jeszcze nie do końca skończone, ale już niewiele brakuje. Muszę dokupić kilka turzyc i wysypać korę.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 21:59, 29 kwi 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Agnieszka nie śmiej się, ale robiłam nożem kuchennym, haha, pewnie tępy Czyli polecasz jakiś specjalny szpadelek do kancików? Pora się za takim rozglądnąć bo trawnika niby nie dużo, ale krawędzi trochę jest. Każdy tulipan cieszy

Mistrzynią kancików robionych nożem jest Justyna (olciamanolcia) . Przykłada deskę i kroi trawę ostrym (! ) nożem. Kanciki ma jak brzytwa.
Ja robię półksiężycem, bo u mnie głównie fale i trochę ciężko manewrować nożem
Mały podmiejski 21:56, 29 kwi 2023

Do góry
Jestem wykończona, ale plan wykonany.
2022 r. pod koniec kwietnia
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 21:48, 29 kwi 2023

Do góry
No i sobie posadziłam 2 dni dziubałam i jakoś wszystko upchnęłam.
4 róże, 2 budleje, szałwie, penstemony, margaretki, floksy, powojniki, ostróżki, kłosowce.
Dziękuję moim darczyńcom - Helen, Zuza i Renia - buziaki

Znalazłam jeszcze hostę Liberty, która od dawna za mną chodziła i trafiła do maminego gara

Tu ciekawostka dla mnie - powojnik Ribbon czy cuś ? Taki śmiechowy rośnie jak krzaczek strzeliście w górę.
April podbija las... 21:44, 29 kwi 2023

Do góry
I moje łupy

Jeszcze raz dziękuję
Za łupy z ogrodu, miłe spotkanie i pyszne jedzonko

Ogród prawie wymarzony … 21:43, 29 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na zdjęciu nie widać całości, ale z pewnością można podkrzesać to najniższe piętro. Na pierwszy raz to może wystarczy, żeby go za bardzo nie zszokować. Ewentualnie można rozważyć podkrzesanie o jeden poziom wyżej, jeśli ubytek masy liściastej nie będzie zbyt duży. Drzewa odżywiają się też przez listki. W procesie fotosyntezy wytwarzana jest glukoza.
Edit: zaczekaj z tym podkrzesywaniem do końca czerwca. Teraz w drzewach mocno krążą soki. Uspokoją się w okresie lata.

Jutro chwycę za sekator.
Mam już dla niego miejscóweczkę - tylko trawniczka muszę się pozbyć tak ciut ciut
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies