Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 08:02, 01 sie 2023

LIDKA napisał(a)
No szok. Angelika Natyrałaś się. Za rok niepoznasz rabaty. Powiedz co tu nasadziłaś dokładnie.

Przez całą rabatę posadzone są hortensje Vanilla Fraise i miskanty Graziella, dosadzane między nie będą platany, wyjdzie ich 6 sztuk.

Cała rabata podzielona na 3 'zęby', pierwszy to rozplenice Hameln, rozchodniki Herbstfreude, tuje danica i bodziszek rozanne. Następny szałwie omszona, kocimiętka, jeżówki, carex ice dance i kosodrzewina. Ostatni lawenda, perowskia, cis, sesleria jesienna, werbena patagońska i stipa.

Sadziłam większość roślin w takie trójki, żeby po osiągnięciu docelowych rozmiarów tworzyły plamy i wyglądały efektownie. Zobaczymy czy się uda, najwyżej będę dosadzać

Na kolejny rok już mam zaplanowane 3 następne rabaty i też wiem, że mi się uda, nawet z maluszkiem w wózku, grunt to chcieć i być cierpliwym

Musiałam leżeć, a większość rabaty nie została wyściółkowana, wszystko tak zarosło, że nie było widać gdzie roślina. Szkoda mi było, bo tyle pracy i serca włożyłam, zwłaszcza w planowanie przez całą zimę. Potem zakup roślin, które też kosztowały nie mało, a nie miał mi kto tego wyplewić i wyściółkować, bo mąż i tak miał pełne ręce roboty, bo nie dość że budowa to jeszcze musiał wykonywać wszystkie domowe obowiązki kiedy ja tylko leżałam.

Ale jak doszłam do siebie, lekarz pozwolił wstawać to cierpliwie, codziennie po 30 minut siadałam w tych chwastach i je wyrywałam, szło to ślimaczym tempem, ale jednak się udało. Dlatego teraz będę zawsze wszystkim mówić, że cierpliwość w ogrodzie (i nie tylko) to podstawa
LIDKA 08:17, 01 sie 2023

Super że tak z planem działasz. Mnie też ogród uczy cierpliwosci. Idzie srednio.

Jak sie ma małe dziecko to grunt to dobra organizacja. Będzie dobrze.

Spokojnego rozwiązania Ci życzę.
Angelika95 08:56, 01 sie 2023

Dziękuję kochana, teraz już musi być dobrze Ty mi nie mów, że nie masz cierpliwości, masz taki porządek w ogrodzie, że robi za wzór do naśladowania
Angelika95 09:18, 01 sie 2023

A pergola wciąż czeka na zarośnięcie przez różę, niestety za mocno ją obcięłam
Patrycja_KG_Lu 10:26, 01 sie 2023

Jeśli wahasz się nad odmianami to wejdź do Muszelki i poczytaj co pisała o tej odmianie.

MagdaLenka 16:31, 08 sie 2023

Angelika95 napisał(a)
MagdaLenka jak założysz wątek to daj mi znać. Dziewczyny dużo podpowiadają przy planowaniu i wykonywaniu. Można korzystać z doświadczenia innych cieszę się, że zdjęcie moich męk dodało Ci otuchy

Melduję, że już i zapraszam.
Angelika95 21:38, 23 sie 2023

Niezawodna cukinia, co roku się udaje
Część kolekcji domowych
I szczepki oleandra

AgaBoso 22:01, 23 sie 2023

Angelika95 napisał(a)
W tym roku owoców nam nie brakuje

Cudo ^^ Ilu letnie są krzewy? Nawozisz je dodatkowo?
Angelika95 22:06, 23 sie 2023

Agnieszko, porzeczki kilkuletnie - dostałam od rodziców, a agrest sadzony w kwietniu tamtego roku. Na zdjęciu niewielka część, a mieliśmy naprawdę dużo, aż musiałam kompoty zrobić, bo szkoda mi było, żeby tyle owoców się zmarnowało, a do przejedzenia na bieżąco było za dużo

Wyściółkowane kartonem i zrębkami- czyli jak wszystko u mnie. Na jesień dałam im 'po garści' obornika bydlęcego. Nie wiem czy to zgodne z zasadami, ale podziałało
ElzbietaFranka 23:05, 23 sie 2023

Angelika95 napisał(a)
Dziewczyny, jak jest u Was z nawożeniem traw ozdobnych? W internecie sprzeczne informacje: na jednej stronie napisane, żeby nawozić mało lub wcale, na innej że dwa razy w roku. Jak to wygląda u Was w praktyce?

Witam

Mam sporo traw i od posadzenie ani razu ich nie nawozilam (ponad 10 lat)
Podlewanie im wystarcza. Nie każda trawa lubi nawożenie.
Jak znasz nazwy zobacz w jakich warunkach rosną.