Angelika95
08:02, 01 sie 2023
Przez całą rabatę posadzone są hortensje Vanilla Fraise i miskanty Graziella, dosadzane między nie będą platany, wyjdzie ich 6 sztuk.
Cała rabata podzielona na 3 'zęby', pierwszy to rozplenice Hameln, rozchodniki Herbstfreude, tuje danica i bodziszek rozanne. Następny szałwie omszona, kocimiętka, jeżówki, carex ice dance i kosodrzewina. Ostatni lawenda, perowskia, cis, sesleria jesienna, werbena patagońska i stipa.
Sadziłam większość roślin w takie trójki, żeby po osiągnięciu docelowych rozmiarów tworzyły plamy i wyglądały efektownie. Zobaczymy czy się uda, najwyżej będę dosadzać

Na kolejny rok już mam zaplanowane 3 następne rabaty i też wiem, że mi się uda, nawet z maluszkiem w wózku, grunt to chcieć i być cierpliwym

Musiałam leżeć, a większość rabaty nie została wyściółkowana, wszystko tak zarosło, że nie było widać gdzie roślina. Szkoda mi było, bo tyle pracy i serca włożyłam, zwłaszcza w planowanie przez całą zimę. Potem zakup roślin, które też kosztowały nie mało, a nie miał mi kto tego wyplewić i wyściółkować, bo mąż i tak miał pełne ręce roboty, bo nie dość że budowa to jeszcze musiał wykonywać wszystkie domowe obowiązki kiedy ja tylko leżałam.
Ale jak doszłam do siebie, lekarz pozwolił wstawać to cierpliwie, codziennie po 30 minut siadałam w tych chwastach i je wyrywałam, szło to ślimaczym tempem, ale jednak się udało. Dlatego teraz będę zawsze wszystkim mówić, że cierpliwość w ogrodzie (i nie tylko) to podstawa