Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Choinka 22:06, 17 sty 2012

Do góry
Styropian nie - wacik kosmetyczny? - możliwe
Choinka 22:01, 17 sty 2012

Do góry
Łaaał - suuper

Technikę wyrabiania drugich znam (mam takie pisanki ), ale z czego są pierwsze ?
Nadzieja na spełnienie marzeń 20:29, 17 sty 2012

Do góry
Agnieszka, jak najbardziej jesteś odpowiednia osoba do doradzania - każdy ma inne doświadczenia i spojrzenie na ten sam temat tak że nie krepuj się i krytykuj

Kierunki świata są bodajże na pierwszej stronie; słońce zachodzi dokładnie w rogu, gdzie jest gaik brzozowy.

Co do irgi na pniu to sprawa otwarta, a bardzo blisko tego miejsca miałam trzmielinę na pniu i przetrwała wietrzną zimę więc może i ta trzmielina... ?

Jeśli chodzi o hortensje ogrodowe to przeglądając wątek o nich co strona zakochiwałam się coraz bardziej. Dopytałam się i może zacytuję

Beata - jest kilka hortensji, które kwitną na pędach młodych i starych. Nazywane Ewerbloom (wiecznie kwitnące)
Ja mam takie: 'Endless Summer', 'Freedom', Pink Wonder,(lub Blue Wonder),'Blue Heaven',

To naszej kochanej babopielki - kopalnia wiedzy dla takiego laika jak ja.
najwyżej przechoruje stratę i coś innego tam posadzę.

No i rabata - klomb przy domu - myślałam, że już skończyłam tę rabatę :0 a tu znów świeży pomysł.
5 to świerk serbski - ta część do żywopłocika z bukszpanu (łuk) będzie w żwirku i tu to czarne to konwalnik i citronelle, w nich rozsypane kule bukszpanu

Sebek, dzięki że zajrzałeś, chyba na tym cisie stanie ale chyba go ukradnę bo wszyscy tu mówią, że strasznie drogi będzie taki okaz - duży.

Ktoś jeszcze chętny do ujawnienia swoich spostrzeżeń ? Każda uwaga cenna...
Moje storczyki 20:27, 17 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Tylko do zdjęcia wiszą nad stołem. I czekają na zamocowanie nad oknem Widać je na moim pierwszym zdjęciu, tego z całym oknem.....
A to przy okazji miniaturka z pięknie nakrapianymi liśćmi.... też już kupiona w okresie, że juz koniec z kupowaniem storczyków. Ale miniaturka

Też mam jednego z nakrapianymi liśćmi - muszę im zdjęcie zrobić, bo jakby się zlewają
Nasze storczyki 20:25, 17 sty 2012

Do góry
bociek napisał(a)
A ja mam tego dendro.... i marnieje strasznie. Jak go dostalam kwitl pieknie, potem wypuscil kilka nowych odnozek a potem wszystko zaczelo marniec. Nie wiem czy ma za sucho, czy ma za mokro, czy nie to miejsce. Teraz zostal jeden glowny ped, ale zostalu na nim tylko dwa liscie
Stoi w lazience, ale nie na parapecie, wiec nie ma bezposredniego swiatla dziennego, tylko z boku. Doniczka nie jest przezroczysta. Podpowiecie cos? Ratowac?

W nocy temperatura powinna wynosić 13-16 stopni. Storczyk ten wymaga okresu spoczynku z temp. 10 stopni. Bez tego ponowny raz nie zakwitnie. Lubią także dużo światła - lecz nie bezpośredniego.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:12, 17 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

To przemawia do mnie bardziej

I wersja Gosi podoba mi się również - która lepsza nie wiem
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 20:08, 17 sty 2012

Do góry
Walcz - potem ja będę Ci zazdrościć - pozytywnie
Jak obsadzić od nowa?? 19:40, 17 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Filifera aurea nana w kulę nie rośnie
On niby ma sam w sobie kopulasty pokrój, ale nieregularny, ale cały jego urok jest właśnie w tych jego postrzępionych, nitkowatych przyrostach. Jak chcesz kulę, to piękne są żywotniki zachodnie Globosa - zielony, złoty...
Storczyki andzi 17:46, 17 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękne

Słyszałem, że cambrie są bezproblemowe, tylko krótko kwitną - dlatego nie mam - jeszcze

A cymbidium jest wymagające co do wilgoci i temperatury - dość problemowe - Twój okaz cudny - zraszasz go pewnie dość często ?

Tak Cambrie w porównaniu z innym storczykami , kwitną dośc krótko .

Cymbidium nie zraszam , ma ładne zielone liście nic nie podsycha , więc nie widzę potrzeby .
Temperaturę ma niską 15 -17 stopni w dzień w nocy o kilka stopni mniej
Przedogródek Agniechy973 13:55, 17 sty 2012

Do góry
Sebek. To oczywiście wszystko trzeba przemyśleć. Na razie wszystko przyjmuję. Wklejajcie ile wlezie. Każdy widzi inaczej i to otwiera oczy na nowe rozwiązania. Gosia ma większe możliwości, bo wykupiła licencję. Ja wklejam z tego co jest za darmoszkę
Moje storczyki 13:33, 17 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Abiko, ja nigdzie nie mam kaloryferów.... mam tylko ogrzewanie nadmuchowe. W domu też nie za ciepło ze zrozumiałych względów. W dzień 20 stopni, a w nocy 17 (i to storczyki lubią ,zmiany temperatury). Część storczyków (te co nie kwitną, albo w separatce, bo często zbieram takie wyrzutki do podratowania) stoją w pomieszczeniu bardzo zimnym, i też im nic się nie dzieje. Wystawę okien mam zachodnią...też nie za ciepło. Po ostatnim podlewaniu część pączków też mi zżółkła... coś zrobiłam źle.... Najprawdopodobniej zimne, sylwestrowe, przeciągi. Trudno, pąki spadną, ale szybko będą nastepne. Napewno stroczyki nie lubią przeciągów, nie lubią kaloryferów. Okien ze stroczykami jak Sebek nawet nie uchylam.

No właśnie wydaje mi się, że powinny mieć ok, nawet temp. mamy podobne a jednak opadają im pąki. Znowu nie ma takiej tragedii dużo ich nie spadło Tylko wydaje mi się, że jakoś wolniej rosną. No chyba, że ja się nie mogę na kwitnienie doczkać i tak czas mi się dłuży
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:28, 17 sty 2012

Do góry
Szpadelek mam - tylko fiskarsa - oto dowód

Storczyki andzi 12:27, 17 sty 2012

Do góry
Do storczyków musi być specjalny - ja używam substrala
Moje storczyki 12:26, 17 sty 2012

Do góry
Ale okazy piękne - niektórzy mają lampy nad stołami - Ty masz storczyki
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:24, 17 sty 2012

Do góry
Bo jest apetyczny

Joseph Bentley to jest chyba najlepsza firma z takimi narzędziami - a część metalowa jest z nierdzewki. Yeomann także jest angielski. Są droższe od tych zwykłych najtańszych, ale jakość tych angielskich mówi sama za siebie.

Jeśli bym miał kupować to bym kupił Bentleya
Kubusiowo 12:21, 17 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Sebek, to Ty na streszczeniach jedziesz? Świętoszek fajny jest

Przeczytałem rano cały

Po Potopie aż miło było czytać takie cuś
Storczyki andzi 12:12, 17 sty 2012

Do góry
Może za mało nawozu?

Nadzieja na spełnienie marzeń 12:10, 17 sty 2012

Do góry
Noo ogólnie zarys mi się podoba. Drzewo w znaku zapytania to może niech będzie jakiś bonsai?
Tylko hortensje go zakryją Może wiśnia umbraculifera - nie powinno być tam jakieś duże drzewo

W pierwszym znaku zapytania może stożek z bukszpanu - lub świerka białego - jednak lepszy chyba pierwszy
Jak obsadzić od nowa?? 12:03, 17 sty 2012

Do góry
W runiance trawy nie sadź.

Filifera aurea nana w kulę nie rośnie - może daj tam bukszpanową kulę - albo tą cisową

Reszta OK
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 11:59, 17 sty 2012

Do góry
Hmmmm - duuuże to

Na początek zostawiłbym jałowce przy studni, aby ja zakryły

Nie jestem pewien co do trawnika w ten sposób - może trawnik po długości przy podjeździe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies