Agnieszka, jak najbardziej jesteś odpowiednia osoba do doradzania - każdy ma inne doświadczenia i spojrzenie na ten sam temat tak że nie krepuj się i krytykuj
Kierunki świata są bodajże na pierwszej stronie; słońce zachodzi dokładnie w rogu, gdzie jest gaik brzozowy.
Co do irgi na pniu to sprawa otwarta, a bardzo blisko tego miejsca miałam trzmielinę na pniu i przetrwała wietrzną zimę więc może i ta trzmielina... ?
Jeśli chodzi o hortensje ogrodowe to przeglądając wątek o nich co strona zakochiwałam się coraz bardziej. Dopytałam się i może zacytuję
To naszej kochanej babopielki - kopalnia wiedzy dla takiego laika jak ja.
najwyżej przechoruje stratę i coś innego tam posadzę.
No i rabata - klomb przy domu - myślałam, że już skończyłam tę rabatę :0 a tu znów świeży pomysł.
5 to świerk serbski - ta część do żywopłocika z bukszpanu (łuk) będzie w żwirku i tu to czarne to konwalnik i citronelle, w nich rozsypane kule bukszpanu
Sebek, dzięki że zajrzałeś, chyba na tym cisie stanie ale chyba go ukradnę bo wszyscy tu mówią, że strasznie drogi będzie taki okaz - duży.
Ktoś jeszcze chętny do ujawnienia swoich spostrzeżeń ? Każda uwaga cenna...
W nocy temperatura powinna wynosić 13-16 stopni. Storczyk ten wymaga okresu spoczynku z temp. 10 stopni. Bez tego ponowny raz nie zakwitnie. Lubią także dużo światła - lecz nie bezpośredniego.
On niby ma sam w sobie kopulasty pokrój, ale nieregularny, ale cały jego urok jest właśnie w tych jego postrzępionych, nitkowatych przyrostach. Jak chcesz kulę, to piękne są żywotniki zachodnie Globosa - zielony, złoty...
Tak Cambrie w porównaniu z innym storczykami , kwitną dośc krótko .
Cymbidium nie zraszam , ma ładne zielone liście nic nie podsycha , więc nie widzę potrzeby .
Temperaturę ma niską 15 -17 stopni w dzień w nocy o kilka stopni mniej
Sebek. To oczywiście wszystko trzeba przemyśleć. Na razie wszystko przyjmuję. Wklejajcie ile wlezie. Każdy widzi inaczej i to otwiera oczy na nowe rozwiązania. Gosia ma większe możliwości, bo wykupiła licencję. Ja wklejam z tego co jest za darmoszkę
Joseph Bentley to jest chyba najlepsza firma z takimi narzędziami - a część metalowa jest z nierdzewki. Yeomann także jest angielski. Są droższe od tych zwykłych najtańszych, ale jakość tych angielskich mówi sama za siebie.
Noo ogólnie zarys mi się podoba. Drzewo w znaku zapytania to może niech będzie jakiś bonsai?
Tylko hortensje go zakryją Może wiśnia umbraculifera - nie powinno być tam jakieś duże drzewo
W pierwszym znaku zapytania może stożek z bukszpanu - lub świerka białego - jednak lepszy chyba pierwszy