Dla Danusi z prośbą o poradę:
Danusiu pierwsze zdjęcie to jakaś tam mapka ale to jedyne co mam w skali co pokazuje dom i garaż który jest wolnostojący:
kolejne zdjęcie to stan bo lipcowej wichurze kiedy to przewróciło mi posadzone drzewa ale tam może uda ci się zobaczyć jak to posadziłam:
I koleje zdjęcie to taki na szybko plan przepraszam że tak ale jestem w Madrycie w hotelu i nie mam za bardzo tu narzędzi do rysowania:
Objaśnienie do rysunku:
taras ma 12 m i jest to równocześnie cały budynek od strony południowej, i cała ta ściana na parterze to szkło,
od wschodu jak zaznaczyłam do granicy działki jest 4 m i tam jest już dom a co za tym idzie posadziłam x i o co oznacza limelighty (po 2 w dołku jak każesz) i miskanty gracilimus naprzemiennie (traw jest tam 10 a hortensji chyba ) za nimi planuję ekran z cisa na całej wschodniej stronie to jet ok 35mb(jeszcze go nie ma bo ogrodzenie będzie wiosną)
AAA to pienne sczepione migdałki na wysokości ok 1.20 m, M oznacza planowaną jeszcze nie posadzoną Magnolię, ten narożnik pd-wschodni planowałam choina kanadyjską obsadzić.
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
o4 - planowane 3 obok siebie marikeny
05 - planowany grujecznik i jeszcze jest
o6 - buk fastigata wąski zielony
PPPP - to 4 perukowce czerwone
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły
za 05 posadziałam derenie sibrica ale to już nie jest na przeciw tarasu i za bukiem rosną pęcherz nice diabolo
i jeszcze buk który miał zacieniać taras - już rósł ale wichura złamałago50 cm od ziemi i niema... ale doradź proszę czy w dobrym miejscu był posadzony czy nie za bardzo od zachodu

Będę wdzięczna za pomoc bo jeśli chodzi o wschodniąlinie to jestem przekonana że cis przed nim limelighty i miskanty naprzemiennie a przed nimi azalia japońska ( 10 sztuk)jest ok , a dalej na pn tego nie widać na zdjęciu przed cisem posadze ok 10 rh CW to do tego południa nie mam pewności.