Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 22:31, 08 gru 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Po lewej to forma pienna Thuja Whipcord, na ostatniej fotce to samo tylko forma zwykła,rośnie powoli

Serdecznie pozdrawiam

Ta tuja to rewelacja!! Muszę rozpocząć poszukiwania jej. Nie widziałam jej w mojej okolicy.
Chociaż, teraz jak tak się przygladam to mam w ogrodzie taką roślinę jak ta na ostatnim Twoim zdjęciu. Ale ta moja jest gęsta od dołu. Nie ma takiego pnia jak te Twoje na górze. Mam ją już z 4 lata i wypuszczała jakiś czubek ale go obcianałam bo mam akurat pod oknem. Czyżby to było to samo? zaraz poszperam w necie. A ile lat ma ta Twoja duża tuja?
Mój jest ten kawałek ogrodu 22:30, 08 gru 2015

Do góry
Kiedyś nie myślałam tak wcześnie o Świętach jak w ostatnich latach. W mieście odpalone już światełka świąteczne, nie da się nie myśleć, że to już lada moment.
Zanim stanie tegoroczna choinka wspomnienie poprzedniej.

Zamieszkać w ogrodzie 22:29, 08 gru 2015

Do góry
Dla Danusi z prośbą o poradę:

Danusiu pierwsze zdjęcie to jakaś tam mapka ale to jedyne co mam w skali co pokazuje dom i garaż który jest wolnostojący:

kolejne zdjęcie to stan bo lipcowej wichurze kiedy to przewróciło mi posadzone drzewa ale tam może uda ci się zobaczyć jak to posadziłam:

I koleje zdjęcie to taki na szybko plan przepraszam że tak ale jestem w Madrycie w hotelu i nie mam za bardzo tu narzędzi do rysowania:

Objaśnienie do rysunku:
taras ma 12 m i jest to równocześnie cały budynek od strony południowej, i cała ta ściana na parterze to szkło,
od wschodu jak zaznaczyłam do granicy działki jest 4 m i tam jest już dom a co za tym idzie posadziłam x i o co oznacza limelighty (po 2 w dołku jak każesz) i miskanty gracilimus naprzemiennie (traw jest tam 10 a hortensji chyba ) za nimi planuję ekran z cisa na całej wschodniej stronie to jet ok 35mb(jeszcze go nie ma bo ogrodzenie będzie wiosną)
AAA to pienne sczepione migdałki na wysokości ok 1.20 m, M oznacza planowaną jeszcze nie posadzoną Magnolię, ten narożnik pd-wschodni planowałam choina kanadyjską obsadzić.
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
o4 - planowane 3 obok siebie marikeny
05 - planowany grujecznik i jeszcze jest
o6 - buk fastigata wąski zielony
PPPP - to 4 perukowce czerwone
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły
za 05 posadziałam derenie sibrica ale to już nie jest na przeciw tarasu i za bukiem rosną pęcherz nice diabolo

i jeszcze buk który miał zacieniać taras - już rósł ale wichura złamałago50 cm od ziemi i niema... ale doradź proszę czy w dobrym miejscu był posadzony czy nie za bardzo od zachodu

Będę wdzięczna za pomoc bo jeśli chodzi o wschodniąlinie to jestem przekonana że cis przed nim limelighty i miskanty naprzemiennie a przed nimi azalia japońska ( 10 sztuk)jest ok , a dalej na pn tego nie widać na zdjęciu przed cisem posadze ok 10 rh CW to do tego południa nie mam pewności.
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 22:26, 08 gru 2015

Do góry
To dołożę jeszcze moje wykonane później.
Hortensjada 22:09, 08 gru 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Gdybyś Bożenko nie podpisała to bym w życiu nie zgadł że może to być thuja Takiej jeszcze nie widziałem i strasznie mi sie podoba jej pokrój
Powiedż coś więcej o niej Ile ma lat, jaka była duża jak ją kupiłaś, czy trzeba ją ciąć i jak szybko rosnie ? Wiem dużo tych pytań

Na wysokość tak samo ale czuprynka była maciupka ( 4 lata temu),myślałam, że znajdę jakąś fotkę ale niestety Cięcie odpada. Lubię takie "dziwaczki", wprawdzie za iglakami nie przepadam ale w ogródku muszą być. Ostatnio skusiłam się na sosnę Shwerinii Wiethorst, właśnie dzisiaj ją zadołowałam.
Przy okazji poszukiwań wpadły mi fotki mojej najbliższej okolicy-jest co oglądać tuż za rogatkami miasteczka (znajomi wyciągają mnie na rower, ja im hoduję hortensje ) Pozdrawiam, pytań nigdy za dużo

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:44, 08 gru 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Powoli zaczynam działać w domu

Gwiazdy w kuchni powieszone.

Najprostszy świecznik na stół wigilijny przygotowany

Obecnie działam na kominku

Jedna gwiazdke slabo widac pokaz szerzej
Hortensjada 21:42, 08 gru 2015

Do góry
bozga napisał(a)

... to forma pienna Thuja Whipcord

Gdybyś Bożenko nie podpisała to bym w życiu nie zgadł że może to być thuja Takiej jeszcze nie widziałem i strasznie mi sie podoba jej pokrój
Powiedż coś więcej o niej Ile ma lat, jaka była duża jak ją kupiłaś, czy trzeba ją ciąć i jak szybko rosnie ? Wiem dużo tych pytań
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:31, 08 gru 2015

Do góry
Gosi gospodyni wieczoru

Kolejny Beatki dla Łukasza(Loczek)

Justyny(eee_tam)

Dzieło Gosi i jej siostry.

Był też z nami wianek Kasi(Kasik)

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:28, 08 gru 2015

Do góry
Okna jeszcze nie umyte ale Domek musi być; )
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:27, 08 gru 2015

Do góry
Wianki z wiankowania u Cioci Gosi cała relacja na wątku.

Jeden z 4 wianków Beatki(Bea) dla Kasi, która robi je w zawrotnym tempie i pięknie

Beatki

Bogusi (bogusława_madejska)

Kasi(Kindzia) wykonany przez mnie

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:26, 08 gru 2015

Do góry
Stroik i "aniołek"
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 08 gru 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj tylko taki smaczek dekoracji bo światło wieczorem w drugim domu wybitnie kiepskie i nie dało się zrobić zdjęć nawet przy 30 sekundowym naświetlaniu.

Tegoroczne choineczki, może powstaną jeszcze dwie i w końcu zrobię dla siebie

a wiesz co zrob sobie kilka swietnie w rakiej grupie wyglądają
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:24, 08 gru 2015

Do góry
I czerwieni nie moze zabraknąć walcze ze sobą ale co roku przegrywam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:22, 08 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Cudne te foty późnojesiennego ogrodu, powiązane w końskie ogony trawki na tle nowoczesnej elewacji i do tego ciepły kolor drewna, i żwirek...wszystko razem tworzy ładna wysmakowana kompozycje
Podziwaiałam tez minuimalistyczne ozdoby ...łeb Rudolfa piekny............to nie mój styl, nie do moich wnętrz bo ja bardziej "kokoszę" ale konsekwencja w kolorystyce i minimalizm u innych podoba mi sie zawsze bardzo..
Pozdrawiam

Dziekuje bardzo za tak miłe slowa
Ja tez kokosze szafki cale obstawione
Ogród pod czarnymi orzechami 21:17, 08 gru 2015

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 08 gru 2015

Do góry
Dzisiaj tylko taki smaczek dekoracji bo światło wieczorem w drugim domu wybitnie kiepskie i nie dało się zrobić zdjęć nawet przy 30 sekundowym naświetlaniu.

Tegoroczne choineczki, może powstaną jeszcze dwie i w końcu zrobię dla siebie

Ogrodowe przygody 21:17, 08 gru 2015

Do góry
Sieję wprost do gruntu nie trzeba przerywać tylko dosłownie rzucić nasionka na ziemię. Wysiewa się też troszkę, ale tylko obok nie jest więc inwazyjna. Nasionek niestety nie zebrałam w przyszłym roku poprawię swój błąd
Ogrodowe przygody 20:55, 08 gru 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, chyba już kolejny raz pytam o Stefanię, i kolejny raz cieszę się bo ją kupiłam latem Moja jeszcze nie wygląda tak pięknie, ale liczę że w nowym sezonie pokaże na co ją stać
Werbenę i stipę też będę siać, nasionka stipy już mam zebrane, a werbeny jeszcze na krzaczkach. Ją chyba trzeba przemrozić? nie jestem pewna? Jak Ty z nią postępujesz?
A smagliczkę wysiewałam dawno temu, miałam głównie tę fioletową, ale białą też, w końcu mi się znudziła

Ona jest naprawdę ładna polecam

co roku coraz bardziej się rozbudowuje w tym roku mocniej ją podetnę.Nasionek wiele nie sieję bo nie mam miejsca, ale smagliczki uwielbiam
Hortensjada 20:49, 08 gru 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Z różowymi to nie ma problemu- najintensywniej wybarwia się Diamant Rouge, zaraz za nią Vanille i Sundae Fraise oraz Pinky Winky,delikatniejszy ale wyraźnie różowy Phantom i Magical Candle (tylko, że bardzo późno), Summer Sweet jasnoróżowa problem z kolorem białym- najmniej się zmienia jednak Magical Moonlight, chyba , że postawić na krzewiastą Hayes Starburst
Ale myślę, że pstrokacizna jest fajna

A to "różowe potęgi" Pierwsze 3 fotki na pierwszym planie Diamant Rouge

Pierwszy Phantom dalej Vanilki

Pinky Vinky

ojej strasznie dziekuję chodzi mi po głowie zrobić taki szpaler, ciekawe czy to fajnie będzie wyglądać
a białe to chyba np. polar bear prawda? to narazie jedyne jakie mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies