Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:53, 18 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Super ta druciana ogrodniczka! Jakieś pnącze ją obrośnie? Gdzie będzie stała? Super!!!

Zostanie nasadzona na bukszpan lub cis i będzie w środku ogrodniczki rósł, chociaż..bo ja wiem, a może nawet sama nieźle by wyglądała. Nie wiem gdzie będzie stała, zastanawiam się nad tym, korzystałam z chwili na decyzję, bo chętny do jej zrobienia był, więc nawet się nie zastanawiałam gdzie i co?
W miniformacie 08:51, 18 lut 2013

Do góry
Beatko, moja rada odnośnie kupowania bukszpanów na przedwiośniu - nie kupuj nigdy po zimie, zanim nie widać że rosną. One wyglądają normalnie, dopiero potem widać czy były przemrożone czy nie. Nawet ja się wielokrotnie "nacięłam" i straciłam pieniądze. Mus poczekać, żeby zobaczyć czy bryły nie były przemrożone. Chyba że z gruntu, ale też byłabym ostrożna Pozdrawiam i dzięki za nalewkę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:48, 18 lut 2013

Do góry
Beatko, powymyślaj trochę na inne owoce

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jaka ładna nazwa "Nelewka serdeczna"

Do góry
A ja właśnie zakupiłam w sklepie "Kochasz kwiaty" na górze floksy zielono-białe. Ciekawie wyglądają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:47, 18 lut 2013

Do góry
Jaka ładna nazwa "Nelewka serdeczna"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:46, 18 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
Super dziewczyny wyglądacie..........
I jaki wniosek po spotkaniu ???? Trzeba jechać z kierowcą Inaczej zostaje się tylko wąchanie

Pełny kosmos .. robię listę kolejkową za rok po nasionka

Aniu, Aniu, ale to całkiem nie tak, jak myślisz Był w domu Roninek i obie Panie po degustacji ciemną nocą poodwoził Hani samochodem, albowiem blisko Hani mieszka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:39, 18 lut 2013

Do góry
gunia1990 napisał(a)
Danusiu śliczną bluzkę masz, najnowszy krzyk mody - motyw etniczny dopiero teraz, na wiosnę, do sklepów wchodzi

Dziękuję, a ja dostałam z duńskiego (chyba) sklepu w kopercie, zamówiłam przez internet
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:37, 18 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
super spotkanie a ten projekcik dla kogo

Projekcik Kondziu zawodowy, przez przypadek się zamieścił Już go wymazałam

Odnośnie Uroku Wąwozu - to jest nalewka Tomka Pecyny spod Kazimierza Dolnego (tam wąwozów jest dostatek), a nalewka wykonana jest z jagody kamczackiej. Ta nazwa też mi się spodobała i myślę nad wymyślaniem nazw dla Witka nalewek.
Jak byście nazwali np. nalewkę dereniową lub wiśniową?
zaczynam 08:34, 18 lut 2013

Do góry
Pomożemy Oczywiście, tylko cokolwiek pokaż i nie wstydź się niczego. Ja też miałam kiedyś byle jak, nieważne jak masz teraz, ważne jak mieć będziesz potem
"Mój piękny ogród" Czy kiedyś tak powiem? Zaczynam, proszę o pomoc w projektowaniu 08:32, 18 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie i zapraszam do wklejania zdjęć działki i jej planu, schematu, aby cokolwiek zobaczyć jak to wszystko poukładać.
Ogród na górce 08:19, 18 lut 2013

Do góry
Jako inspirację podsyłam zdjęcia z artykułu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie
Ogród na górce 08:17, 18 lut 2013

Do góry
To porównanie pokazuje, że wykonaliście kawał dobrej roboty Teraz można już obsadzać murki roślinami, żeby zwisały i się wylewały. A grill? Można usunąć i dobudować, uzupełnić murki. W miejscu gdzie grill można uformować okrągły placyk aby ustawić meble ogrodowe.

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 06:42, 18 lut 2013

Do góry
Betka napisał(a)
Witam ! Nowy dzień nowe pomysły, całą nocy myślałam jak złagodzić brzegi no i tak sobie pomyślałam że z nadmiaru ziemi można wykonać stopniowanie w ogrodzie - może jakieś murki podtrzymujące te stopnie. Ale mam jeden problem przy rowie jest szambo( z lewej strony) jak mam zrobić brzeg przy nim czy od drobi do szamba mam nie ruszać nie i niech tak zostanie? Ale tak na "łeb na szyję " niekonieczne będzie ładnie. Co możecie mi doradzić.

Myślałam też o tym żeby bok szamba odsłonić i pokryć go podkładami kolejowymi no górę nasypałabym żwiru a może lepiej ziemi? Podkładami kolejowymi chcę też przykryć tutaj żeby ten beton zasłonić.

Gardenarium napisał(a)

Tutaj to nie jest wcale tak źle i stromo też nie jest. Tu nawet bym sobie nie dodawała roboty murowaniem murków.

Ja jak Danusia nic bym tutaj nie ruszał. Mam też przygody z szambami i na kilometr z pracami ziemnymi uciekam od nich. Radzę zostaw to szambo w spokoju
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 06:37, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja jeszcze może polecę tulejnika. Mariusz ograniczmy może koleżance listę gatunków?
Przyznasz że lepiej będzie i bardziej spektakularnie wyglądała cała łąka lub wielkie plamy bardziej jednogatunkowe niż aż tak bogata lista.

Radzę obejrzeć zdjęcia z ogrodu Beth Chatto i zrobić taki niby naturalny, ale jednak ucywilizowany strumień z odmianami roślin hodowlanymi też.

Oczywiście, duże jednogatunkowe plamy, jak najbardziej popieram. Rów wydaje się być nieskończenie długi , stąd ta moja długa lista, z niej można też coś wybrać do kompozycji.

Gardenarium napisał(a)
Ja bym porozrzucała irysy, potem do nich niezapominajki, kaczeńce, tulejnika.
Na moją ocenę tego strumienia i terenu jest straszny kawał, ciężko to zrobić samodzielnie

Pozwolisz, że króciutko odniosę się do tych roślin.
Jeśli rów jest czyszczony - a zakładam że tak, bo zapewne melioracyjny - to na sam dół muszą iść takie rośliny które to zniosą. Irysy żółte stworzą kępy i bardzo silnie kłącza, które jednocześnie będą trzymać brzeg. Podczas czyszczenia po prostu te kępy się omija, a nawet jak się je uszkodzi czy wydrze, to nic się nie dzieje (karpę kładziemy na muł i dalej rośnie). Niezapominajki jak najbardziej pasują, jeśli znajdą dobre warunki - widzę że tak - rozlezą się plamami po dnie. Przy czyszczeniu wyrzuca się ją razem z mułem, to co oszczędzi się przy brzegu i na brzegu oraz wysiane nasiona, wystarczą do ponownego jej startu.
Tulejniki można dać wyżej na rabatach oraz w wodzie przy samym brzegu. Przez pierwsze dwa lata będę to maleństwa (słabo się aklimatyzują) dlatego te w rowie warto czymś obudować, choćby palisadą. Kaczeńce, grzechem będzie jeśli tam się ich nie posadzi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:41, 17 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

co to za UROK WAWOZU....?

bardzo intrygujące
Nostalgiczny ogródek shabby chic 23:40, 17 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za odwiedzinki u mnie i pozdrawiam.

Ja także dziękuję Pani Danusiu za odwiedziny i doradztwo odnośnie ziemianki Oczywiście będę zaglądać i się inspirować lub chociaż oko nacieszyć Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:32, 17 lut 2013

Do góry
Pozdrawiam, zaglądam. teraz leci od poniedziałku do piątku na DOMO o godz. 20.35 G.W.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:30, 17 lut 2013

Do góry
Po małej degustacji odbywało się głównie wąchanie i rozpoznawanie co to za nalewka ?
Miejska ogrodniczka :) 23:29, 17 lut 2013

Do góry
Tamten cyprysik to jak napisała Domi, a ja jeszcze dodam, że to prawdopodobnie odmiana 'Yvonne'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies