Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:44, 25 cze 2023

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:40, 25 cze 2023

Do góry
Edi, chciałoby się, żeby tylko warzywami zarastał

Limonkowo-fioletowy przedogródek

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:37, 25 cze 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Tak będę musiała zrobić, ale za rok/dwa. Teraz to mini sadzoneczki .

120 róż to bardzo dużo, zwłaszcza, że pisałaś, że nie masz za dużego ogrodu

Dla róż, moich ulubionych co rok podkradam kawałek trawnika.
I upycham kolanem
Wrzucę parę fotek Cloud Nine. I ostrzegam że to potwór. Pożarł mi prawie całą Eden Rose

Blaski i cienie nowego życia 12:07, 25 cze 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Dzięki
Działkę mam prostokątną przestrzeń jak u Ciebie, ale rzeczywiście płaska co jest ułatwieniem. Resztę robią rośliny.
Dreamland u mnie za mały żeby pokazać ale cieszę się że kwitnie cały czas. Rozanne nie mam, a Cloud Nine mam obiecanego- cacko to nic że kwitnie raz, bodziszek wspaniałyvteż nie powtarza kwitnienia, służy potem za zieloną obwódkę.

Ostatnio, najbardziej cieszy mnie widok tej części, w której 3 lata temu jeszcze nic nie było.

O ile dobrze pamiętam to Cloud Nine w ubiegłym roku, po przycięciu do samej ziemi powtórzył kwitnienie. Słabiej i nie wszystkie krzaki ale powtórzył.
Co do dzielenia tego bodziszka to nie wiem czy da się go tak łatwo podzielić. Oglądałam go rano u podstawy i bardzo zwarta jest.
Blaski i cienie nowego życia 11:54, 25 cze 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Zerknę dziś u siebie jak ten Coud Nine wygląda u podstawy, czy łatwo go podzielić.
A ty zobacz u mnie na dodatkowe fotki Dreamland, czy twój też tak się zachowuje?
Jeśli tak to mamy bingo z nazwą!!!
Byłoby super go rozpowszechnić, kwitnie cały czas jak Rozanne.

Rozanne mam dużo, spróbujemy wykopać i podzielić jak przyjedziesz.

Świetnie wygląda widok, który wrzuciłaś. Procentuje ziemia, którą tak dobrze przygotowujesz.
U mnie widzę to samo, tam gdzie się przyłożyłam (kompost, kartony, skoszona trawa, zrębki) jest jak w raju. Niestety dla gryzoni też... Tam gdzie mam gorszą ziemię (np. nowa duża rabata koło drewutni) tam nie gonią bo twardo.

Bodziszek wspaniały jest super obwódką, muszę swojego od Sylwii przesadzić bo prawie nic nie przyrósł, wegetuje w gliniastej patelni.

U mnie mikruski, nic nie pomogę, chyba że za rok podpisałam sobie żeby pamiętać gdzie co sadziłam

Spełnione marzenia 11:19, 25 cze 2023

Do góry
Stipa szaleje

Ta róża jest niesamowita, ostatnio była cała obleziona w mszycy ale obsiadło ją stado biedroneczek i jest czyściutka
Spełnione marzenia 11:16, 25 cze 2023

Do góry
Brzozowy zagajnik jest już naprawdę duży. Ambrowiec, ktory dostałam w prezencie przyjął się na dobre.

Pastella w szałwii- kolejne zestawienie, ktore uwielbiam.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:58, 25 cze 2023

Do góry
No tu jest https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/240/2407555/original.jpg" target="_blank" rel="nofollow">ich pierwsza fotka.

Teraz jest dość gęsto, ale tam gdzie wychodzą kwiaty po kwitnieniu będzie wycięte, więc się rozluźni

Ogród prawie wymarzony … 10:54, 25 cze 2023

Do góry
Pańcia i Pańcio wybaczają Kodikowi wykopki❤️

A tu moja dalia i pierwsze oszustwo
Miała byc biało - różowa: ale i tak piekna
Miłej niedzieli

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:04, 25 cze 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ktoś może rozpozna co to może być za odmina gaury?

Może Gambit Rose. Kupowałam w tym roku i wygląda bardzo podobnie

Bukieciki śliczne
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:58, 25 cze 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Lubię takie ścieżki bardzo ładnie to wszystko wygląda i zaprasza do dalszego zagłębiania się w zakamarki ogrodu
Spełnione marzenia 09:37, 25 cze 2023

Do góry
Anabelki szalejà, kupione dawno temu za 4,50 zł. Chyba właśnie dojrzały nie podobają mi się strasznie te „ kojce” dla nich. Muszę na przyszły rok wymyśleć coś ładniejszego, tych narazie nie usuwam żeby w czasie deszczu mi nie oklapły bo kwiatów mają mnóstwo, co bardzo cieszy moje oko i serce.
Spełnione marzenia 09:35, 25 cze 2023

Do góry
Tu zaszły zmiany i chyba jeszcze zajdą, zastanawiam się czy jednak nie dołożyć obwódki z bukszpanu.
Spełnione marzenia 09:32, 25 cze 2023

Do góry
Ta rabata jest bezwzględnym numerem jeden o tej porze. Już znalazlam miejsce w ogrodzie, gdzie powtórzę to zestawienie Stipa, szałwia i krwawnik.
Wzgórze chaosu 08:45, 25 cze 2023

Do góry
Sylwia bodziszki są fajne, dziękuję za Magnificum. A kocimiętki wiadomo, aż się dziwię, że nie miałaś ich wcześniej

Hania ja też wszystko dzielę, hitem był kuklik, z 3 sadzonek mam 10 Wrzucę wkrótce to zobaczysz. Wreszcie mam słynnego Mai Tai. Choć będę polować na klasycznego, takiego jak masz z ROD, nie ma to jak stare, sprawdzone odmiany.

Bożenko trzy lata temu dopadł mnie bodziszkowy szał, nakupiłam co tylko wygrzebałam w szkółkach, ceny nie były kosmiczne. Ale jak to po spontanicznych zakupach pojawia się dylemat, gdzie sadzić.
No i jedne dostały dobre miejscówki, kilka wegetuje i mus znaleźć nowe.

Lidka masz bodziszka korzeniastego Czakor. Czy faktycznie wygląda jak mój? Bo u mnie nazwa pojawiła się drogą eliminacji. Jest to bodziszek korzeniasty na pewno, liście mocno pachną. Kwietnie raz obficie i około miesiąca jak nie troszkę dłużej, zaczyna pod koniec maja. Podobne kwiaty ma "Spessart" i "Bevan's Variety". Ale u nas najpopularniejszy jest Czakor więc i u siebie obstawiam ten.

Oprócz Rozanne równie długo kwitnie Dreamland. I tu nazwa była wyszukana przez forumowiczki, April pomogła. Ten bodziszek ma specyficzne liście i ciekawy start na wiosnę. Wygląda trochę jakby chorował, liście mają białą obwódkę, są nieco zwinięte. Ciekawostką jest, że nie traci liści zimą. Wiosną pojawiają się nowe, zastępując powoli stare. Najpierw z obwódką, potem całe zielone.
Zobaczcie na różnice maj a czerwiec. Jakby inny bodziszek z liści.

Majowe fotki

Koniec czerwca

Basiek nawet nie wiedziałam, że tyle się ich nazbierało. Ula mnie zmobilizowała
Mam najnowszy katalog bylin, tam bodziszki zajmują 4 strony i faktycznie dużo ich u mnie i w ogóle odmian, rodzajów jest sporo.

Ula dobrze mieć bodziszkowego wspólnika Wpadaj, zapraszam!!! Będziemy dzielić.
Jedynie Plenum, Pink Pouffe i Magnificum będzie najtrudniej, bo to moje wegetujące maleństwa, w złej miejscówce. Przesadziłam Plenum, miejsce będzie dobre, ale w upały i wegetuje.
Biokovo mam niższy niż Czakor, ale on bardziej w cieniu i pod ławką, stąd może maluszek na wysokość. Ale super do podziału. Biokovo jest kantabryjski, Czakor korzeniasty, stąd liście jedne bardziej pachnące, drugie mniej.
Max Frei to kolor mocny, wyrazisty, jaskrawy. Fuksja, ciemny róż. Druga fotka najbardziej oddaje odcień.
Zobaczysz jak wpadniesz moją koncepcję, nuda okropna się wkrada do ogrodu. Za dużo powtórzeń, rzędów, szeregów, coraz mniejsza różnorodność. Sama już nie wiem, czy to dobry kierunek...

Elu trafnie opisałaś nasze wspólne bodziszki

Kasiu no właśnie, co myślisz o Dreamland? Wrzuciłam powyżej kilka dodatkowych zdjęć. Czy to faktycznie on? April mi go zdiagnozowała. Zmiany w liściach są bardzo charakterystyczne na wiosnę. Żaden inny bodziszek u mnie tak się nie zachowuje.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:26, 25 cze 2023

Do góry

Dereń tak wyglądają 2 gałązki w rozwidleniu co zrobić .Już wiem że mam kupić zasklepiacz do drzew i jutro jade go kupić ale mogę też uciąć tę chorą gałąż żeby nie zarazić tej zdrowej. jek działć żeby nie stracić derenia .Kupiłam go chorego wyleczyłam a tu taki dalej kłopot. Szkoda mi go stracić???????/

To dereń Pinks Lips.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:24, 25 cze 2023

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:21, 25 cze 2023

Do góry
Parę fotek z wczoraj
Wzgórze chaosu 06:29, 25 cze 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Bodziszek kantabryjski Biokovo

Bodziszki są dla mnie odkryciem na obwódki, Śliczny ten Biokovo, też mam ale za malutki żeby się ucieszyć.czy on wysokością przypomina Czakor czy niższy?
Właśnie zastanawiałam się co z bodziszkami będzie współgrało, a tu już pomysł mam dziękuję za przegląd, taki dokładny

Generalnie jestem szczęśliwym posiadaczem:Biokovo, Czakor, żałobnego i wspaniałego. Oprócz nich innych 10, ale nie zrobię przeglądu, jak Ty, bo wszystko u mnie to świeżynki, malutkie sadzonki. Za rok chętnie zrobię wymiankę

Natomiast zamawiam u Ciebie ( będę w lipcu to wpadnę)reamland, Ola,Pink pouffe,himalajskiego Plenum, walicha i Rozanne.
A czy Max Frei ma bardziej różowy czy fioletowy kolor???

Lubię o takich doświadczeniach czytać
Widzę że idziemy w podobnym kierunku, mnie to nie dziwi, bo przy takim areale trzeba mieć koncepcję żeby się nie zatyrać ale żeby było ładnie.
Blaski i cienie nowego życia 06:14, 25 cze 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ula masz niesamowitą przestrzeń do zagospodarowania. Fajna działka, duża, płaska, kwadratowa. Super!!!
Zrobiłam przegląd bodziszków dla Ciebie
Łąkowy Cloud Nine kwitnie u mnie ponad miesiąc i chyba tylko raz. Zetnę jak przekwitnie i będę obserwować. Ale raczej nie powtarza.
Cały czas na pewno kwitnie Dreamland i Rozanne.

Dzięki
Działkę mam prostokątną przestrzeń jak u Ciebie, ale rzeczywiście płaska co jest ułatwieniem. Resztę robią rośliny.
Dreamland u mnie za mały żeby pokazać ale cieszę się że kwitnie cały czas. Rozanne nie mam, a Cloud Nine mam obiecanego- cacko to nic że kwitnie raz, bodziszek wspaniałyvteż nie powtarza kwitnienia, służy potem za zieloną obwódkę.

Ostatnio, najbardziej cieszy mnie widok tej części, w której 3 lata temu jeszcze nic nie było.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies