Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

ElzbietaFranka 16:36, 21 lip 2023

DariaB napisał(a)

Aguś dziękuję, stipy już wyczesałam, mam całe wiadro nasion leżały już jak pokraki. Wkurza mnie trochę lawenda na tej rabacie, zamiast sztywno stać to leży jak umarlak, nie wiem o co chodzi, czy taka odmiana czy co. O tu widać jak się pokłada.

To taka odmiana też ja miałam i ja wyrzuciłam.
Ta lawenda nadaje się na przerób mydła, flakoniki pachnące.
Musisz inna odmianę kupić.
Co prawda ta co jest u ciebie to lawenda nie do zdarcia, ale na obwódki się nie nadaje. Trzeba ją sądzić Ok 60-70 cm od krawężnika tak wyrasta. Raj dla bzykow ale co z tego jak nie ładnie to wygląda.
Judith 17:14, 21 lip 2023

DariaB napisał(a)
To weźcie zdecydujcie, czy mało czy wystarczy bo już zgłupiałam lol

Kasya ma niewielki ogród, dużo roślin i wciąż nowe chciejstwa, zaczyna sadzić piętrowo . Zatem w rzeczywistości Kasyowego ogrodu masz tu miejsce na autobus .
DariaB 10:04, 24 lip 2023

Anda napisał(a)

To zależy na co, czy na małego fiata czy na autobus

Haha wiadomo, że na małego fiata, aż tak naiwna nie jestem
DariaB 10:05, 24 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

To taka odmiana też ja miałam i ja wyrzuciłam.
Ta lawenda nadaje się na przerób mydła, flakoniki pachnące.
Musisz inna odmianę kupić.
Co prawda ta co jest u ciebie to lawenda nie do zdarcia, ale na obwódki się nie nadaje. Trzeba ją sądzić Ok 60-70 cm od krawężnika tak wyrasta. Raj dla bzykow ale co z tego jak nie ładnie to wygląda.

Powiem Ci Elu, że mnie też ta lawenda denerwuje, roi się na niej tak jak piszesz od bzyczków ale pokłada się przokrutnie, jak mnie wnerwi totalnie to wyleci.
DariaB 10:06, 24 lip 2023

Judith napisał(a)

Kasya ma niewielki ogród, dużo roślin i wciąż nowe chciejstwa, zaczyna sadzić piętrowo . Zatem w rzeczywistości Kasyowego ogrodu masz tu miejsce na autobus .

Ja też ciągle widzę, że mam jeszcze miejsce i na chciejstwa też się znajdzie, ale póki co chciejstw brak
DariaB 10:26, 24 lip 2023

Dziewczyny znowu potrzebuję Waszej pomocy. Chciałabym posadzić tutaj jakieś drzewo. Potrzebujemy zacienienia, mamy tam straszną patelnię słońce praktycznie cały dzień, rano od wschodu, później do przynajmniej 15 godziny. Wiadomo, że przy moim areale to jakieś nieduże drzewo, z luźną koroną, taką ażurową, żeby robiło rozproszony cień. Myślałam nawet czy jednej brzozy nie przesadzić z tyłu ogrodu ale one są takie rachityczne i niestety źle zaszczepione. Do towarzystwa drzewa chciałabym chyba stpię której mam mnóstwo siewek i brzoza wydaje się idealna. Drzewo sprawiłoby też, że ten dom na przeciw by trochę zniknął.
Anda 10:27, 24 lip 2023

Wielopniowe Heptacodium miconioides.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 10:33, 24 lip 2023

Anda napisał(a)
Wielopniowe Heptacodium miconioides.

Myślałam o nim, a czy ono szybko urośnie? Obawiam się, że ciężko będzie dostać duży egzemplarz, sprzedają chyba małe takie jak śś, trzy patyki na krzyż, nie wiem czy mąż ma tyle cierpliwości. Naciska mnie też na drzewo w tej rabacie przy wjeździe, pamiętasz ją Ewo?
Zadzwoniłam do szkółki, mają na stanie, metrowe kosztuje 220 zł, a dwumetrowe 750 zł!
Anda 11:05, 24 lip 2023

Rabatę przy wjeździe pokaż

Heptacodium dość szybko rośnie. U mnie ma przyrost roczny powyżej 50 cm.
Tak samo zresztą jak morwa. Mam Morus platanifolia. Bardzo dobrze toleruje suszę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:11, 24 lip 2023

Anda napisał(a)
Rabatę przy wjeździe pokaż

Heptacodium dość szybko rośnie. U mnie ma przyrost roczny powyżej 50 cm.
Tak samo zresztą jak morwa. Mam Morus platanifolia. Bardzo dobrze toleruje suszę.

Nie wiem czy to heptacodium jednak nie za niskie, słońce dość wysoko tam świeci.
Rabata przy wjeździe to ta: i mąż chciałby tam wcisnąć drzewo żeby też dawało trochę cienia, my may wjazd od południa i robi się totalna patelnia na podjeździe, ciężko z domu wyjść.