Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 19:10, 25 kwi 2023

Do góry
Wszyscy pokazuja roslinki to i ja pokaze, zrobilam porzadna sesje czesci emimediów

Sulphureum

Pink Elf

za chwile bedzie Orange Queen

Ania na Żuławach 19:04, 25 kwi 2023

Do góry
Gienka już prawie

Azalie

Ania na Żuławach 19:00, 25 kwi 2023

Do góry
I trochę spamu

Ania na Żuławach 18:52, 25 kwi 2023

Do góry
Lawenda pójdzie tutaj

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:30, 25 kwi 2023

Do góry
Piękne i niezawodne tulipany Exotic Emperor dają popis
4 sezon bez wykopywania

Ania na Żuławach 18:14, 25 kwi 2023

Do góry
Kupiłam lawendę Pico blue, będzie obwódką na lawendowej z tyłu za nią stipa i inne lawendy, wyższe. Jest tam trochę czosnków i jeżówka Cherry Fluff (jeżeli przezimowała hm...)
No i róża Chopin z dawnych czasów.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:13, 25 kwi 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Biforki i afterki dla Was dziewczyny

Przed

Po

Przed

Po

Pięknie było ale teraz jest cudnie no taka kropka nad i .
Tu na zdjęciach widoczne są buki dawcyk purple przy hortensjach?
Czy to jeszcze coś innego.
Ogród długi 17:56, 25 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Miałam plan zrobić układ taki: 50 cm grządka + 40 cm przejście + 120 cm grządka + 40 cm przejście + 50 cm grządka.

Niestety u mnie wysokość tunelu nie jest jakaś super, więc niewygodnie mi byłoby chodzić po bokach, a nie środkiem. Stąd druga opcja. Po lewej stronie mam szeroką na około 100 cm grządkę (niewygodnie się sięga do jej brzegu), czyli do krawędzi drzwi. Potem Ok. 40 cm głównej ścieżki, i takie rabaty z dojściami koło 20 cm, wystające do połowy szerokości drzwi. Na razie ścieżka główna wyłożona kartonami, więc będę testować ten układ.

Pierwsza opcja lepsza ale skoro wysokośc nie ta to może po prostu ściezka w środku i dwie grządki po bokach po 1m szerokości. Moim zdaniem robiąc tyle ścieżek tracisz więcej miejsca niż robiąc węższą grządkę. A szeroka ściezka to też dobra rzecz, szczególnie jak pomidory się rozrosną.
Do krawędzi raczej rzadko będziesz sięgać, jak coś będziesz tam siała to i tak w pewnej odległości od ściany. Chwasty przecież nie codziennie będziesz wyrywać. Można wyściółkować dodatkowo.
Ania na Żuławach 17:55, 25 kwi 2023

Do góry

Ania na Żuławach 17:48, 25 kwi 2023

Do góry
Szybka akcja i są
Tylko dwie, ale na początek wystarczy.

Wymiar 130cm na 160cm
eM się śmieje, że podwójne kwatery

Na wierzchu autorski projekt przeciwkotowy
Moje i okoliczne sierściuchy uwielbiają grzebać w świeżej, pulchnej ziemi, to im trochę utrudniam
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:23, 25 kwi 2023

Do góry
Tulipanowo w centrum Warszawy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:53, 25 kwi 2023

Do góry
Cześć wszystkim, mam do zagospodarowania dwie rabatki o długości 380cm, jedna szeroka na 70cm, druga na 180cm. Jest to miejsce bardzo cieniste, północna ściana domu, zamknięte również od wschodu garażem. Wybrałem trochę roślin które mogą mieć szansę tu przeżyć, ale nie potrafię z nich skomponować nic co by mi się podobało, może poradzicie jak je ułożyć?

Do dyspozycji na miejscu mam różne odmiany funkii, żurawek, tawułki, trzmieliny, barwinka, dąbrówkę, brunerę, bergenię. Oprócz tego kilka drobnych iglaków na które fajnie byłoby w zimie popatrzeć z okna, chociaż nie wiem jak zniosą tamtejsze warunki.

Nie upieram się żeby wykorzystać to wszystko, jestem otwarty na inne pomysły.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki!

Ogród długi 16:49, 25 kwi 2023

Do góry
Kwitnące ID

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:38, 25 kwi 2023

Do góry
Dorii napisał(a)

Czy to jest skalnica? Ładnie wygląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:20, 25 kwi 2023

Do góry

Co posadzić na tej rabacie, myślałem o iglakach, krzewach? Może jakieś pomysły. Dł 15m szer w najmniejszym miejscu 2 m. Obwód koła 3m.
Wszystkiego po trochu 15:28, 25 kwi 2023

Do góry
Joku napisał(a)
Zachorowałam na Sibeliusa . Mirka, zmieści się gdzieś u mnie?

PS! Jak trawnik? Zieleni się choć trochę?

Na 100% się zmieści Posadź do dużej donicy, jak zakwitnie będziemy obie latać ze swoimi i dopasowywać w rabatach
Trawnik już się zieleni

dziś byłam w NO i zobaczyłam tam magnolię, która mnie urzekła, to "Emperor" piszą cesarz wśród magnolii, mieszaniec Felix Jury’ oraz ‘Genie’
kupiłam, będzie wielka,
kwiaty mogą dochodzić nawet do 30 cm, ma ciemny kolor płatków, wewnątrz też

April podbija las... 15:22, 25 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
I na koniec, futro doceniające uroki przyrody

Ktoś mnie woła?

NIEeeee, ja tu zostaję

Dzień dobry! No ja to wiedziałam kiedy przykuśtykać
Są foty! Są koty! I są zakupy

Macham wiosennie!
Sałatka pokrzywowa 15:08, 25 kwi 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Na koniec pokażę, na czym polega problem z żywopłotem sąsiadów.
Cała zielona kępa musi być wycinana ręcznie, pojedynczo, tak jak wrastają w słomiankę. Ręce bolą do dwóch dni po takiej akcji. Dlatego właśnie zamierzam szczelnie przesłonić tujki.

PRZED

PO

Hmmmm, ja to bym na razie zostawiła te przerastające tuje w spokoju... Nie bij, ale wg mnie ładniej to wygląda niż ta słomianka... No chyba, że faktycznie postawisz szczelną przegrodę... choć i tak będziesz musiała ciąć to co powyżej.

Piękną masz wiosnę, tyle uroczych kwiatuszków .
W ogródku Martki 14:38, 25 kwi 2023

Do góry
Aniu, to pieris Nocturne, mam jeszcze Katsura (kwitnie na różowo, nie tak efektownie jak ten) oraz Valley Valentine (w ogóle nie kwitnie i ma się od samego początku byle jak). Niebieskie to bratki, przez narcyzy mam problem z zachowaniem rytmu dnia

Krysiu, wiosną mówimy, że to ostatni raz. Przedzimowa depresja zwalnia nas z tych obietnic, zamawiamy i sadzimy. U mnie też miało nie być tulipanów. Przez covid miałam zbyt dużo czasu… teraz cieszę się. W sumie nawet z tych czerwonych niespodzianek

Magaro, Mgduska zawsze mądrze napisze. Kto wie, o co mogło chodzić. Ale pierisy są zimozielone, ten Twój nie jest? Twego Judaszowca i China Girl nie mogę odżałować… Cóż, trzeba zaakceptować, znaleźć sobie inne radości i iść dalej.
Czy podlewasz już nową k.?

Zuzo, nie spodziewam się tego, szczerze mówiąc. Byłaby to miła niespodzianka. Jest piękna i staram się nacieszyć, ile można.

April, te tulipany przywiozłam dwa lata temu z Berlina, ale mignęły mi gdzieś w Benex czy innym cebulowym. Słoneczne stanowisko spodobało im się, jak widzę. W rozkwicie muszę im zrobić zdjęcie, tu widać tylko z tyłu jednego.

Asiu, link na priv., niestety widzę, że chwilowo niedostępny.

Aneto, paczuszkę SR przywiozłam z wyprawy do Anglii. Pasowałby świetnie do Twoich. Podobny kolor ma Jan Reus, ale zupełnie nie ten kształt. Mam też kilka pomarańczowych, czy Twoje tak samo wyglądają?

Dario, nie masz innego składu w pobliżu? Możesz zamówić internetowo, kilka lat temu kostkę przysłali mi z okolic Strzegomia.
Teraz każdy dzień przynosi coś nowego, w lipcu - jak zauważyła Hania, zrobi się spokojniej. Mój buczek w zieleni:

Jolu, dziękuję za miłe słowa pod moim i ogrodu adresem. Poczucie humoru ratuje mi często życie. Ogród zapewne kiedyś będzie miejscem, o jakim marzę. Już teraz "zawieszam się" nad niektórymi roślinkami w podziwach. Twoje sadzonki przezimowały i ruszyły! Wysokie okna mają wiele zalet, jedną wadę: gdy latem wpadam do kuchni z ogrodu, widać przez nie nie zawsze czyste pięty Druga wada też mi się przypomniała, sadzonek nie mogę ustawić na parapecie. Przydałaby się jakaś konstrukcja na paletki.

Znowu na wsi 14:01, 25 kwi 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu, czy to jest suchodrzew chiński Lonicera pileata?
Porzeczka krwista aż taka wysoka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies