Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Życie w wiejskim ogrodzie 18:13, 23 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Ale cudaśne, co to za trawka na trzecim zdjęciu? pomiętasz?

Rozplenica japońska jedna z pierwszych traw jakie pojawiły się w moim ogrodzie parę tak temu

Liliowo i kolorowo:) 15:03, 23 paź 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Przyznaję że Danusia ma czadowe rozplenice
na zdjęciu są fajne
ale w rzeczywistości na prawdę jest czego pozazdrościć

i wogóle Danusiu ładnie pokazałaś swój ogród.

Ula i ta jedna rozplenica co sie zastanawiałyśy, ze nie kwitnie to pięnie zakwitł i ona jest cudna taka jasniejsza, dam zdjecia pozniej bo mam zrobione, tylko tyły u mnie okropne.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:02, 23 paź 2014

Do góry
jedna rozplenica 1,5 średnicy?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:55, 23 paź 2014

Do góry
byłam, zobaczyła, przyswoiłam

chyba miejsca bede miec na tyle , rozplenica do przesadzenia w to miejsce:

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:02, 23 paź 2014

Do góry

tak jeszcze do pooglądania:
rozplenica i dereń sibirica. piekne połaczenie
http://ogrodeus.pl/deren-bialy-sibirica-variegata

musze te derenie pociagnać do zakrętu donicy i przed wcinąć rozplenice - beda miały słońce do południa bo ten zakręt donicy juz ma ekspozycje pd

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:40, 23 paź 2014

Do góry
kolejny wieczór i kolejny pomysł ( pomyśleć że tych wieczorów jeszcze sporo do wiosny ).. a co myślicie o takiej wersji:

-w donicy funkie te z białymi obrzeżami + dosłownie 3 średnie trawki
-przy podjeżdzie bukszpan i funkie u podstawy zamiast tych trawek z poprzedniej wersji
- dodatkowo pod oknem bedzie dereń sibirica, przed carexy, obok derania rozplenica, ML i tez kilka funki przed . Te funkie połączą charakterem lisci derenia i te funkie w donicy i przy bukszpanach
te funkie coś na wzór:
http://3.bp.blogspot.com/-oy6Nsx783Kc/U2z-ccsPJXI/AAAAAAAAEKw/E4FKp1NZ9vw/s1600/zart.jpg

co myślicie?
W ogródku Iwony 22:28, 21 paź 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)
Witam

Iwonko rozplenica piękna
A ja sie chciałam zapytać o perukowca czy masz jakieś doświadczenie w jego cięciu czy zagęszcza sie przez cięcie jak wiele innych krzewów
Kupiłam taka jedną odnogę dosyć wysoką i było by fajnie teraz góre zagęścić przez cięcie

Grażynko, perukowca możesz śmiało ciąć, zagęści się. Mój sam zaczął wypuszczać nowe gałęzie od dołu, a i te wiosną przycinam. Niestety mój choruje i wiosną się okaże czy coś z niego będzie.
W ogródku Iwony 22:25, 21 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Iwonko, ja cały czas dosadzam trawy, polubiłam także turzyce, rozplenica przepiękna, a głazior wpasował się doskonale, to chyba wapień pięknie wyrzeźbiony i już spatynowany, ciężko u mnie z pozyskaniem takich okazów, tafla w oczku cudownie obrośnięta

Pozdrawiam

Agatko, od kilku lat sadzę trawy, urzekły mnie bardzo i co roku mam ich więcej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:46, 21 paź 2014

Do góry
Irenko ile ma teraz Twoja rozplenica Moudry wysokości ? jest śliczna ale chyba za duża do mojego pryszcza ogród jesiennie ładnie wygląda
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:02, 21 paź 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

Piękna ci ona jest. Ja chyba mam od tego roku jedną sztukę. Milka powiedz jak ona zimuje i co się z nią robi żeby przeżyła

Gosia, zimuje bez problemu, tylko rozplenica Rubrum czy Vertigo nie zimują, a Black, Hameln, Moudry i z niskich little Banny bez problemu
Pięknie nabrała masy i zakwitła
ścinamy wiosną, jak już ciepło, a na zimę wiążemy w snopek
przy okazji kancikowania znalazłam 20 siewek carex Buchanni
posadziłam w różne docelowe miejsca, ciekawa jestem, jak szybko nabiorą masy

W ogródku Iwony 15:51, 21 paź 2014

Do góry
Witam

Iwonko rozplenica piękna
A ja sie chciałam zapytać o perukowca czy masz jakieś doświadczenie w jego cięciu czy zagęszcza sie przez cięcie jak wiele innych krzewów
Kupiłam taka jedną odnogę dosyć wysoką i było by fajnie teraz góre zagęścić przez cięcie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:34, 21 paź 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Pamiętając tamten widok, nie myślałam, że podołamy, a tak dużo za 2 lata zrobiliśmy
to nie wiem, czy ktoś się znajdzie, co lepiej niż lump wygląda, kiedyś siebie sfocę, ten widok wart będzie śmiechu Aniu, nie martwimy się tym

tak w tej chwili wygląda rozplenica Modry, może Aga z Jurajskiego wpadnie, to zobaczycisów nie widać

Piękna ci ona jest. Ja chyba mam od tego roku jedną sztukę. Milka powiedz jak ona zimuje i co się z nią robi żeby przeżyła
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:37, 21 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Niesamowita przemiana a tak na marginesie to myślałam że tylko jak lump w ogrodzie pracuje

Pamiętając tamten widok, nie myślałam, że podołamy, a tak dużo za 2 lata zrobiliśmy
to nie wiem, czy ktoś się znajdzie, co lepiej niż lump wygląda, kiedyś siebie sfocę, ten widok wart będzie śmiechu Aniu, nie martwimy się tym

tak w tej chwili wygląda rozplenica Modry, może Aga z Jurajskiego wpadnie, to zobaczycisów nie widać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:32, 21 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Obejrzałam , poczytałam , pozdrawiam.

Bożenko wzajemnie
taki akcencik dla ciebie sumak Tiger Eyes

oj tu jest tyle roślin, że za jakiś czas przesadzanie
hortki, 2 bzy koralowe, liliowce, rozplenica, arundo, miskant Variegatus, Carex Elata, tabuny goździków i liliowców, nie wytrzymają długo w tej ciasnocie, nie wspominam już nawet astrów i turzyc kaktusowych
i nie wiem skąd, róża jakaś rośnie
W ogródku Iwony 07:15, 21 paź 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Rozplenice to moje ulubione trawy. Na tym zdjęciu kępa - matka, którą dostałam od koleżanki. Zdjęcie z 2010r, tu rośnie drugi sezon.

Iwonko, ja cały czas dosadzam trawy, polubiłam także turzyce, rozplenica przepiękna, a głazior wpasował się doskonale, to chyba wapień pięknie wyrzeźbiony i już spatynowany, ciężko u mnie z pozyskaniem takich okazów, tafla w oczku cudownie obrośnięta

Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:31, 20 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
tak po prawdzie to nie sa to gatunki docelowe tylko najbardIej zblizone z programu
chcialabym aie ograniczyc do traw czyli ML proso i rozplenica i maly carex. potem kolor dodany to lawenda szalwia werbena jezowki różowe i gozDziki na przodzie. czyli zielen z elementami bladego rozu i fioletu

ciekawe...
z wizualizacji wynika coś zupełnie innego myślę że lepiej gdybyś wrzuciła kilka inspirek, żeby oddać klimat jaki chcesz w tym miejscu oddać

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:23, 20 paź 2014

Do góry
tak po prawdzie to nie sa to gatunki docelowe tylko najbardIej zblizone z programu
chcialabym aie ograniczyc do traw czyli ML proso i rozplenica i maly carex. potem kolor dodany to lawenda szalwia werbena jezowki różowe i gozDziki na przodzie. czyli zielen z elementami bladego rozu i fioletu
Ptasi Ogród 22:03, 20 paź 2014

Do góry
Rozplenica.

Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 16:53, 19 paź 2014

Do góry
Ale fajne ujęcia poranne! Rozplenica, i nie tylko ona, sprawiają że można tylko się uśmiechać na takie widoki!
Kosolkowa Pasja 15:16, 19 paź 2014

Do góry
Rozplenica i limki

W najlepsze kwitnie fuksja i sundewilla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies