Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Lilie - Lilium 22:32, 12 lip 2017

Do góry
Niektórzy obcinają badyle o 1/2 1/3. Cebula przecież wciąż jest żywa i pobiera składniki pokarmowe. Najczęściej nie robię nic, ewentualnie obrywam nasienniki. Dla mnie badylek jest wyznacznikiem, że już tam coś rośnie i jak mam dosadzać i badyle wykręcam nawet na wiosnę. Prawidłowo powinno się go właśnie wykręcić. Jak jest dobrze suchy to wyjdzie bardzo łatwo.

Inną sprawą jest remanent i chęć rozmnożenia. Przy badylku są naokoło poobsadzane cebulki przybyszowe. To na jesieni wykopuję całą cebulę podważam ręką pod spód. Cebulę matkę ciągnę mocno do dołu i się urywa, a te knoty wsadzam w inne miejsce. I tak powstaje fajna mała szkółka. Pęd wyrywam jak jest zielonkawy . I wsadzamy w miejsce gdzie jest czysta gleba, nie ma żadnej konkurencji. Można w donice pakować również. Jak mam kaprys to sieję z nasion i czekam na siewki, rozmnażam z łusek i przekopuję , wykopuję i kombinuję. Nie ruszam niektórych katalogowo przez parę lat, wtedy naprawdę silnie kwitną. Po co najmniej trzech latach lilia pokazuje swoją prawdziwą klase. Np. tygrysia

Nie hoduję lilii orientalnych, chociaż powalają urokiem i zapachem. Mam ich naprawdę tyle, że można na palcach policzyć. Dużo eksperymentuję i sam się uczę od innych. Wyjątek dla cackania się i wykopywania robię dla lilii longliforum. I czekam właśnie na ich kwitnienie. Pachną nawet przez pąki
I co rusz szukam nowych i mam co roku parę nowych okazów. Na jesieni poeksperymentuje z martagonami.
Może się powtórzę, ale lilie to naprawdę wspaniała przygoda. Są nietypowe, jest ich tyle, że nie zbierze się wszystkich
Zakwitło by dużo więcej, ale przymrozki dały się we znaki, szczególnie liliom z grupy OT.

Do raju daleko - u Ewy 21:15, 12 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
I znowu z zazdrością patrzę na Leośka...u mnie te cholery nie chcą...może te Red to takie miernociny są???

Lilie masz ładne, grubaski są

Nie wiem czemu u Ciebie Leoś sie tak obraził. U mnie ta róża kwitnie wzorcowo co roku, nie choruje, długo kwitnie, a potem jeszcze powtarza jesienią

Czasami tak jest. Nie wiem o co chodzi. Np. na jednej rabacie rośnie u mnie około 30 róż św. Tereski i są olbrzymy, i są miernoty 10 razy mniejsze. I jak to zrozumieć? To same miejsce, te same warunki, tak samo traktuję.

W przedogródku szykują się kolejne lilie i widać, że piękne będą - piękniejsze niż w ubiegłym roku. Prawdę mówisz, że trzeba dać im czasu
Do raju daleko - u Ewy 20:56, 12 lip 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ewuś, zachwycam się twoimi pięknymi powojnikami.Bajecznie wyglądają.
I te bogate hortensje
Lilie piękne.Też je kocham wręcz.
Lawena piękna.Chyba gęsta,że tyle ma kwiatów ?
pozdrówki zostawiam
Róze jak marzenie, piękne.
A ta Leonardo da Vinci wygląda wzorowo.Moja normalnie rośnie i zawsze taka niska.Może dlatego,że je prawie nie dokarmiam?

Moje powojniki do Twoich się nie umywają Moje mamją tylko po kilka kwiatków, ale jak cieszą
Lilie dopiero drugi rok mam świadomie Wcześniej kupowałam co pi w oko wpadło, teraz wybieram lilie z rozmysłem. Widzę, że niektóre zmężniały po roku, więc jest nadzieja,że za rok będą jeszcze ładniejsze

Lawendy mam 3 w donicach. Czekają na miejsce. Z wyglądu podejrzewam, że to Blue Scent lub Blue Strain (podobne są do siebie w opisach i na zdjęciach). Pięknie wyglądają i tak pachną

Leonardo da Vinci co roku kwitnie na bogato i bardzo długo
Ogród Małej Mi 2017 20:47, 12 lip 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)

Cuuudne jeżówy... (może to Southern Belle) właśnie na taką poluję
i na lilie Eyeliner też (widzę, że kwitną u Ciebie) i nie mogłam ich nigdzie dostać wiosną.
Dla mnie najładniejsze z białych, choć nie pachną

Jeżówka Supreme Flaming zapisałam na takim ogryzku wyrwanym z koperty.. rok temu.. i znalazłam Ma cudny kolor, foto go nie oddaje.

Eyerline w tym roku też strajkują... zeszłoroczne na przywitanie..

Ukojenie 20:41, 12 lip 2017

Do góry

Chopin, lilie, penstemon, fkoksy
Ogrodowy song 20:27, 12 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Lilie piękne. Ascot urocza u ciebie. Ona na żywo cudny kolor ma. I te jeżówki! A kiciula w zieleni jak królowa na włościach.

Kiciula kochana...to ta dzikuska przygarnięta. Wcześniej ciągle bez domu. już jest dobrze

Dla mnie Ascot to zjawisko. Jeżówki podbiły urodę ogrodu.
Ogród Małej Mi 2017 19:42, 12 lip 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jeżówki bez nazwy (zapomniałam) cudne są

Cuuudne jeżówy... (może to Southern Belle) właśnie na taką poluję
i na lilie Eyeliner też (widzę, że kwitną u Ciebie) i nie mogłam ich nigdzie dostać wiosną.
Dla mnie najładniejsze z białych, choć nie pachną
Ogrodowy song 19:36, 12 lip 2017

Do góry
Lilie piękne. Ascot urocza u ciebie. Ona na żywo cudny kolor ma. I te jeżówki! A kiciula w zieleni jak królowa na włościach.
Z ogródka na wsi 19:22, 12 lip 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piekne masz lilie, moje cos zjadlo i mam tylko hmm...troche. bardzo malo troche
Pozwol ze usiade na tronie i bede reszte kolorow podziwiac

Lilie się cieszą

Na tronie możesz próbować siadać tylko wiesz uważaj bo on po środku ma dziurę i jeszcze wpadnie
Droga do spełnienia 18:06, 12 lip 2017

Do góry
Lilie uwielbiam, kiedyś miałam w planach wsadzić je w peonie, by latem wyszły nad liśćmi i zasnuły ogród zapachem
Z ogródka na wsi 16:24, 12 lip 2017

Do góry
Piekne masz lilie, moje cos zjadlo i mam tylko hmm...troche. bardzo malo troche
Pozwol ze usiade na tronie i bede reszte kolorow podziwiac
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:54, 12 lip 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U Ciebie rosną pięknie i szałwie, i lawedy, które u mnie kapryśne są.
Powojniki masz cudowne I lilie już Ci kwitną?
Chyba u mnie zimniej.
Kiedy planujecie urlop w tym roku nad morzem?

Ewuś o urlopie napisałam na pv. Jakoś faktycznie nie narzekam na kwitnienie szałwi i lawendy. Cudne są i u mnie dobrze rosną. Lilie mam posadzone w takim miejscu niestety że muszę tam specjalnie pójść a ostatnio zapominam i chyba mam wrażenie że już przekwitają i nie nacieszę oka nimi. Buziaki
Ogrodowy song 12:01, 12 lip 2017

Do góry
Lilie lubiłam od dawna, ale ..te czerwone podjadacze mnie zniechęcały. Zaryzykowałam

Do raju daleko - u Ewy 11:12, 12 lip 2017

Do góry
I znowu z zazdrością patrzę na Leośka...u mnie te cholery nie chcą...może te Red to takie miernociny są???

Lilie masz ładne, grubaski są
Coś jeszcze, coś więcej... 10:59, 12 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Wklejam skrót napisany na prośbę Madzenki

Madżenka…. No nie wiem od czego zacząć, więc zacznę od podziękowań Chciałem podziękować sobie, że obroniłem pracę na 5 I na drugim miejscu też sobie - za to, że ją wymyśliłem Ale również Wam za trzymanie kciuków - chyba tylko dzięki wsparciu innych nie dostałem depresji albo innej choroby psychicznej… Jeśli chodzi o ogrodowe sprawy to obsadziłem sobie doniczki na balkonie - teraz powiewają mi trawy za szybą

W Miłkowie prace trwają dzień i noc - dosłownie. Wstać o 4 w nocy i iść plewić? No dasz wiarę?

W różanych rozmaitościach Renaty wiadomo - róż Ci dostatek. Ale jakie Renia ma lilie w trawach!!! Nie wiem na czym one rosną, ale Mickiewicz już raz ten temat poruszył - na brzegu przy ruczaju

Polinka wreszcie chyba wpisuje w społeczno-kulturowe uwarunkowania dobrych relacji sąsiedzkich, bo się nagle na przysiółku trawy ludziom spodobały. No nie dziwota - kto jak kto, ale Poli je potrafi wyeksponować

U Oli leon było cięcie… Niby od niechcenia, niby od igraszki - na szczęście wiem, że Ty też
umiesz ciąć na cyk bum bum to możesz tam wejść - nie załamiesz się przynajmniej

U Kasi Kindzi szaleństwo liliowo-jeżowkowe Na wczorajszy dzień były wielkie plany wejścia w rabaty celem zapełnienia kompostownika - nie wiem czy siem udało wszystko oblecieć, ale sądząc po zdjęciach śmiem domniemywać, że chyba nawet 2 razy

W kolorowej piaskownicy u Justyny za mało deszcz pada i siem skorupa na rabatach robi… Na dodatek splotów nieszczęśliwości jeszcze Anda poleciła jej niemiecką książkę - i to taką co nie jest przetłumaczona!!! Też bym nie czytał

U Kasi Kasji zakwitły jeżówki w trawach - ja się chyba nigdy takich okazów nie doczekam…

U Juzinki rabaty jak zwykle uczesane jak głowa Krychowiaka

Jagoda zalożyła warzywnik Dla dzidzi Efekt jest wooow

Bogdzię kusi ogród zaorać i od nowa założyć, bo niby różaneczniki za duże? Ja nie wiem czy ona myśli, że to 1 kwietnia - Śmigus Dyngus?

U Kasi Bawarki też piękne róże… Ponoc po burzy tak jakby mniej, ale zawsze trzeba widzieć światełko w tunelu - będą nowe

A Ty w ogóle wiesz, że Poznań przywiózł trochę doznań w miniony weekend na Śląsk? U Kapiasa byli, u Gierczusi na kawie No dobra - ja też byłem Tak w ogóle widziałaś nowe oczko w miniogrodzie?

U Małej Mi w ogrodzie tańce, fitnessy swawole - no taka impreza, że ja pie…. pitolę

U Agi Abiko na froncie miało być minimalistycznie, ale wiesz, że my wszyscy na forum mamy tendencje do kokoszenia - będą jeszcze trawki

A skoro mowa o kokoszeniu Kokosia tydzień temu 18 miała. Garden party było - ale wcześniej spacer u Kapiasa z resztą forumowiczów mieli.

U Kasi pod górkę powstał ostatnio warzywnik - jak zwykle wypasiony Coś ostatnio mało ją na forum widać, pewnie się relaksuje w basenie

Kasia_W na Sri Lance - no jaka ona oblegana w tym roku, toż to szok

Ale ogólnie mus się zgodzić z Justyną - forum zwolniło… W bukszpanowym ciszej - to i chyba ciszej u reszty Ale ważne, że podtrzymujemy płomień

Aaaa! Trzymam kciuki! Wiesz za co

Dzięki za skrót ...skorzystałam
Droga do spełnienia 10:27, 12 lip 2017

Do góry
Moniq napisał(a)
Kamila wszystko cudnie ci rosnie i lilie,i werbena i pomidorki boskie. Oczu nie mozna oderwć. Masz pielknie

dzięuję bardzo to miłe aczkolwiek do pienosci jeszcze daeko
już kilka rzeczy bym zmieniła
ale to moze w przyszłym sezonie
Droga do spełnienia 10:26, 12 lip 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Lilie piękne... na jesieni będę dokupywać lilie, są piękne

są może sobie kupię jeszcze jesienią ale w nie wiem jakie
Droga do spełnienia 10:25, 12 lip 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Czerwone lilie piękne u mnie chwilowo tylko żółte ja chyba jeszcze nie dorosłam do rygorów kolorystycznych generalnie z każdego kwitnącego kwiatka się cieszę bez względu na kolor

Joluś u mnie rygorów też nie ma
sadzę co mi się podoba
jakbyś chciała takich lilii wołaj
jesienia mogę wysłać kilka cebulek
Droga do spełnienia 09:47, 12 lip 2017

Do góry
Kamila wszystko cudnie ci rosnie i lilie,i werbena i pomidorki boskie. Oczu nie mozna oderwć. Masz pielknie
Moja działka na Dębowym Lesie 07:57, 12 lip 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu, przede wszystkim życze zdrówka Twoim facetom
Trzymam kciuki, żeby córcia dostała się na wymarzone studia. Wiem jaka to radość, bo w tym roku moja też dostała się na wymarzone studia
Piękne masz wszystkie roślinki i co najważniejsze umiesz pokazać ich piękno. Zachwycam się powojnikami, różami, liliami i liliowcami

Z facetami trochę lepiej.I dzięki Bogu.Teraz ta nerwówka,czy córcia dostanie się na te studia.Ech,,,
Dziękuję za tak miłe słowa.
Lilie, liliowce, róze, powojniki i hosty- kocham
Buziaczki przesyłam

Eden Rose- trochę mnie rozczarowała.Nie wielki krzaczek zbudowała.Niska.Chyba ją przesadzę.Bo posadziłam przy łuku z drugiej strony Exlesy.I pusto tam.

A drugiej już jest inaczej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies