Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozmnażanie hortensji 17:00, 06 lut 2013

Do góry
Marzec to dobry moment. No i dodatnie temperatury.
Mały ogródek od początku 16:25, 06 lut 2013

Do góry
Teraz jest fajnie i wiadomo o co chodzi i jak to wszystko wygląda Cosik podpowiem, ale wieczorkiem, teraz obiadzik gotuję
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 16:22, 06 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
A co powiecie o "skrzyniach" zrobionych z blachy - płaskich elementach; rabaty w kształcie prostokątów lub owali? Ktoś może ma?
Czy rdza nie przeszkadza? Bo kwasówka jest droga jak nie wiem co
gdzie można kupić blachę w ilościach detalicznych??

Grubą blachę widziałam, jak najbardziej. Co do rdzy nie wiem, ale raczej nie szkodzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 06 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękna wiosna u Ciebie
Cyklameny w srebrnej wanience wygladają nieziemsko .....podoba mi się też ta donica z uszami dla storczyków .....gdzie Ty znajdujesz takie cuuudaaaaa...jak jestem w ogrodniczych to raczej widzę kolorowe doniczki w jakieś dziwne kwiatuszki....a tu takie cacka....gdzie są sklepy z takimi cuuudami...?

Te różne rzeczy to starocie, a nawet jakiś antyk czasem się trafi. na giełdach staroci albo w desach się to kupuje

Byłam na broniszach kiedyś na giełdzie staroci ale nic takiego fajnego nie znalazłam......za to mogę u Ciebie podziwiać i troszkę monitor obśliniłam.....ale wytarlam i podziwiam dalej.
Przeczytałam artykuł o carexach też je kocham i posadzilam duuużo w zeszłym roku....zobaczymy jak przeżyją zimę....pieknie pięknie pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:38, 06 lut 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie
Cyklameny w srebrnej wanience wygladają nieziemsko .....podoba mi się też ta donica z uszami dla storczyków .....gdzie Ty znajdujesz takie cuuudaaaaa...jak jestem w ogrodniczych to raczej widzę kolorowe doniczki w jakieś dziwne kwiatuszki....a tu takie cacka....gdzie są sklepy z takimi cuuudami...?

Te różne rzeczy to starocie, a nawet jakiś antyk czasem się trafi. na giełdach staroci albo w desach się to kupuje Ja to zbierałam latami, mam w zapasie i teraz trzeba wykorzystać, mam też żardiniery antyczne. Szkło oprawione w szlachetny metal czyli srebro lub platerowane, aż czasem kwiaty do tego nie pasują
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:36, 06 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję Aniu za to, nie wiem czy osobiście podziękowałąm. Ślicznie napisałaś

Bukszpan się pochylił nad trawką ciekawie.
Hortensja swe lico zobaczyła w stawie.
Serduszkami watr poruszył.
Śnieg zasypał kule.
Danusia na swe dzieło popatrzyła czule.
Ptaszki cicho zaćwierkały (aż do mnie doleciało)
że na Ogrodowisku tysiąc stron zleciało.
Za ptaszkami Forum zaszumiało,
że dwa wątki to jest mało......
Więc na nowy poczekamy.....
Wszyscy Cię kochamy
I biegniemy jak do Mamy.
Z nowym kwiatkiem czy roślinką,
z błahą sprawą i nowinką...
Jesteśmy w końcu taką Ogrodową rodzinką

Jak tak dalej pójdzie to na Ogrodowisku nauczę się rzeczy o których nigdy nawet nie pomyślałam...
W życiu publicznie kupy rzeczy bym nie zaprezentowała.. a jakoś tu człek odwagi nabiera... Dziękuję i za to.

Danuś.. było podziękowanie dla wszystkich, a było tego duuuużo I zasłużenie
Ale cieszę , że się spodobało Taki debiut literacki..ho, ho, ho
Mały ogródek od początku 13:29, 06 lut 2013

Do góry
Rośliny posadzono dywanami, trzymanymi ostro w ryzach.

Mały ogródek od początku 13:27, 06 lut 2013

Do góry
Ogrody w stylu japońskich cechuje minimalizm, czyste, sterylne linie, charakterystyczne gatunki (bonsai z cisa lub sosny, azale, hosty, karmniki ościste zamiast mchu, trawy, turzyce, klony palmowe i japońskie, miłorzęby, pnącza, bambusy

Jeden fragment ogrodu powinien być dominujący np. z formą bonsai albo klonem palmowym, głazami i okrywowymi lub formowanymi roślinami, ciętymi w "chmury". Samo wyżwirowanie części ogrodu nie da takiego efektu, tym bardziej że nie opisałaś tutaj roślin.

Mały ogródek od początku 13:17, 06 lut 2013

Do góry
W żywopłocie każda roślina inna sprawi, że będzie - nieład trzeba to ograniczyć i fajnie byłoby jakbyś opisała jednak te numerki, no bo jak skomentować jak nie wiem co tam jest zaprojektowane. W takim układzie kształty rabat mogą być, ale odnoszę wrażenie że ten ogródek jest prawie kwadratowy, a w liście do mnie napisałaś że ma 20 m na 4 m. Więc nie całkiem tak to powinno na rysunku wyglądać.
Mały ogródek od początku 13:14, 06 lut 2013

Do góry
Tylko gdzie na projekcie jest szambo? Ja nie wiem., bo schody są narysowane a na zdjęciu nie ma schodów.

Wg mnie na taki mały ogródek jest stanowczo za dużo gatunków na liście roślin.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:22, 06 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyznam że pozazdrościłam grupie "wrocławskiej" wizyty na giełdzie, bo samej ciężko się wybrać tak rano, zwłaszcza jak się siedzi długo na Ogrodowisku, to odespać trzeba.

Ale wczoraj zahaczyłam o Aleję Krakowską wracając z centrum Warszawy i "zaszalałam'

Spodobały mi się zwłaszcza te doniczki

no, no Danuś...Francja-elegancja

Platan - Platanus 11:49, 06 lut 2013

Do góry
Z trzema pniami będzie ciekawie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:45, 06 lut 2013

Do góry
Emko, ja się zawsze boję tej końcówki zimy, bo potrafi zmrozić i zniszczyć wszystko, co tak pięknie było okryte pierzynką. A tak się cieszyłam ze śnieżnej poduchy, teraz obawiam się o nowe turzyce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:44, 06 lut 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Cyklamenom srebro należało się jak najbardziej

To platery, srebra nie miałam W cukiernicę nie wypada włożyc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:42, 06 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu....wiosna już niedługo jak trawnik grabisz ale rozumiem ...jesteś spragniona świeżego powietrza i ruchu po tych remontach domowych

U Sebka napisałaś o Pillgrimach w garażu....tzn? masz na myśli różę pnącą....w donicy jest? bo ja nie w temacie?

Mam Pilgrim pienny - dwie sztuki (w donicach) i rosną niestety, gałązki mają liście i po 20 cm długości.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:36, 06 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Danusiu czy miałaś może do czynienia z rododendronami na podkładkach INKAHRO jakoś nurtuje mnie, czy one faktycznie są mniej problemowe? Pozdrawiam

Nie miałam, ale coś w tym jest. Mogą być mniej problemowe, bo tolerują wapń w glebie. Trzeba spróbować, a o ile są droższe?

Tu jest opisane
http://www.vdberk.pl/o-nas/szkolka-rododendronow/rododendrony-tolerujace-wapn
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:33, 06 lut 2013

Do góry
debora_abc napisał(a)
Danusiu czy gdzieś na forum znajdę jakiś pomysł na studnie ? jak ją wyeksponować ? czym obłożyć,czy obudować. Studnia jest czynna z pompą żeliwną ręczną- to moje jedyne źródło wody, i chcę ją jakoś obudować lub coś z nią zrobić bo póki co to jest po prostu betonowy krąg. A może jest jakaś mała roślina, która mogłaby się po tym kręgu piąć ( studnia stoi w pełnym słońcu). Pozdrawiam serdecznie ; )

Szukaj w wyszukiwarce wątków lub postów. Ja znalazłam to

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1589-studnia-w-ogrodzie
Mały ogródek, a dużo przyjemności 11:32, 06 lut 2013

Do góry
Wreszcie zajarzyłam o co Ci chodzi, te obwódki z kostek na sztorca usuń, dotnij kanciki i będzie o wiele ładniej i koszenie łatwiejsze.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/60-narzedzia-do-pielegnacji-trawnika
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:26, 06 lut 2013

Do góry
I nowe cyklameny miniaturki, tym razem oprawiłam je w "srebro"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 06 lut 2013

Do góry
Mam nowe pierwiosnki kubkowate

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies