Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wokół Anatola 22:30, 28 paź 2015

Do góry
Teraz moje ulubione trawy i turzyce:
evergold

red baron

ice dance

nie pamiętam nazwy

Na ziemi mojej i nie mojej. 22:30, 28 paź 2015

Do góry
Już od dawna zachwycam się waszymi ogrodami. Dopiero teraz jednak dołączyłam do was bo nie mam się czym chwalić. Te parę roślinek to kropla wody w porównaniu z waszymi pięknymi ogrodami. Mieszkam w sześcio rodzinnej wspólnocie mieszkaniowej i tak właściwie nie wiem na ile mogę sobie pozwolić. Ale co tam. Nie odmówię sobie tego szczęścia. Myślę, że mieszkańcom też się spodoba. Podzielę się z wami fotkami moich roślinek i będę prosiła o porady. Na razie żegnam bo jest już bardzo późno. A to na powitanie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:28, 28 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W prawdzie to nie papier milimetrowy ale całość jakoś obrazuje

O mateńko, ile tych kilometrów ciągnie się Twój ogród?
Wokół Anatola 22:26, 28 paź 2015

Do góry
Gingko

Magnolia - kiepsko wygląda, gubi wszystkie liście. Zeszłej zimy dbała o moją kondycję. Raz ją osłaniałam od mrozu, innym razem odsłaniałam i tak wiele razy.

rozchodnik

modrzew pendula
W moim małym ogródeczku - Dorota 2 22:22, 28 paź 2015

Do góry

Prawie 2 lata od całkowitej demolki mojego ogródka.W sumie wyszło mu to na dobre.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:21, 28 paź 2015

Do góry

Wokół Anatola 22:19, 28 paź 2015

Do góry
Teraz jesień na rabatkach:
oczywiście hortki

Jedna z Hakurek

Żurawka. W tle widać liście szafirków. Rosną na obwódce całej rabatki. Zeszłej jesieni i zimy niemal przez nie nie osiwiałam. Zamiast rosnąć wiosną, one postanowiły wypuścić liście jesienią. W tym roku już się nie martwię, wiem, że wiosną się pokażą się w pełnej krasie
Lawendowy zawrót głowy 22:14, 28 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
zadyniowałam sie troche i finish ) ''

jutro mały wyjazd sie szykuje ))) ciesze sie pogoda super i odpoczynek nalezyty))) buzka )

Ty jednak zdolna bestia jesteś....
Wokół Anatola 22:13, 28 paź 2015

Do góry
Na brzózce obok pergoli pnie się wiciokrzew. To jego pierwsza jesień. Całe lato nie było ani jednego kwiatka. Teraz kwitnie. To normalne?

A to Clematis Jan Paweł II. Obok Altany wiosną posadziłam dwie urocze sztuki. Byłam pewna, że zakwitną dopiero w przyszłym roku, a tu niespodzianka. Prawdopodobnie ostatni kwiat w tym sezonie.

Ogródek Iwony 22:12, 28 paź 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
...
W wiosną w tym roku sadziłam nową obwódkę bukszpanów i mrozy mocno uszkodziły młode przyrosty. U Ciebie nie widać przemrożeń.

Haniu, w tym roku późno cięłam bukszpany ze względu na gorączki. Niektóre młode przyrosty nie poradziły sobie z przymrozkami. Na wiosnę je zetnę, teraz nie ma sensu.
Tu widać żywopłot z przymarzniętymi końcami na pierwszym planie.

Wokół Anatola 22:07, 28 paź 2015

Do góry
dusiaka napisał(a)
Zapraszam na wycieczkę.
Wrzucam trochę zdjęć aktualnych, jesiennych.
Zaczynam od domku. Oto Anatol:

Ten Twój Anatol to przystojniacha, można na niego patrzeć, patrzeć i ciągle podziwiać...
Wokół Anatola 22:07, 28 paź 2015

Do góry
Teraz pergola.
Już nie wygląda tak uroczo, jak jeszcze latem. Firany zdjęte, wyprane, czekają w szafie na nowy sezon.

Pergolę zbudowaliśmy, o przepraszam, oczywiście mąż to zrobił, między drzewami. Plusy takiego miejsca są oczywiste, ale o tej porze roku widać też minusy. Wszechobecne igły i liście brzozy. Grabiłam liście dwa dni temu, a brzoza jest tu tylko jedna.
Waldek - proponowałeś dosadzenie brzózek. Ile, i gdzie uważasz, że warto posadzić?

Ogródek Iwony 22:05, 28 paź 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kurcze szkoda tej kolkwicji, nie znałam tego krzewu, wygląda bardzo interesująco.

Dorotko, kwitnie pięknie i pachnie, ale to wielki krzew. Przed zmianami miałam ją przy tarasie:

Starałam się ograniczać przez cięcie. Wypuściła też kilka przyrostów - młodych sadzonek. Ten przy tarasie wycięliśmy a jeden młody posadziłam w innym miejscu (zdjęcie 2).
Znowu zaczął się rozrastać, a stare gałązki jakieś takie nieciekawe były.
Postanowiłam dziś go wykopać i szczerze nie miałam gdzie go przesadzić, bo wszędzie już coś rośnie naokoło. A nie chcę sadzić na siłę, tylko wg pewnych zasad, konsekwentnie. No i musiałam dziś podjąć decyzję: albo ściana różana albo kolkwicja. Wygrała róża Giardinia i Abraham Derby

Zostało jeszcze przed nimi miejsce na rozplenice, a przed rozplenicami rosną już jeżówki utopione we FC
Fotka z lata, troszkę się zmieniło

O....! 22:01, 28 paź 2015

Do góry
i jeszcze trochę podobnego kolorku...

klon japoński Atropurpureum

i ujęcie z innego miejsca

oraz klon Dissectum ( całkiem jeszcze mały)

Ogród z koniczynką 21:58, 28 paź 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
Usunęliśmy z siatki winobluszcz pięcioklapowy, był to ogromny ciężar dla siatki, która zrobiła ...ufff

badyli cały stos..

była niemała zadyma...

przygotowania...

Świetnie wygląda ta ławka na tle konarów a tacki na stole mam takie same
I palenisko mi się podoba
Ogród z koniczynką 21:57, 28 paź 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
lampiony na nóżce...

po zapaleniu.

i przy zgaszonym świetle...

Super i dzban i lampiony, ale dzban wymiata
Wokół Anatola 21:55, 28 paź 2015

Do góry
Teraz wokół Anatola:
z prawej strony domu, wzdłuż ogrodzenia jest wąska rabatka. Wiosną zakwitną tutaj tulipany i migdałki. Za dobrą radą Miloslawalwy, dosadzę jeszcze ze 2-3 sztuki. Latem zdobią to miejsce hosty.

Idąc z prawej strony domu, strona północna, mamy "skalniak". a w zasadzie przechowalnia roślin, które gdzieś indziej nie pasowały. Są tu m.in. jałowce, berberysy, wrzośćce, irga.

Te dwa boki działki chciałabym czymś obsadzić. Czym? nie wiem, proszę o rady
O....! 21:51, 28 paź 2015

Do góry
miło, że mnie odwiedzacie, dzięki za miłe słowa...

zrobiłam dzisiaj trochę fotek ze słupem, bo winobluszcz bardzo szybko się wybarwia a podejrzewam, że za kilka dni liście będą już na ziemi...
metasekwoja też zmienia barwę, ale wolniej...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:51, 28 paź 2015

Do góry
Jeszcze takie mam ujęcie, lepsze róże, ostrzejsze.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 21:50, 28 paź 2015

Do góry
dla wszyskich odwiedzających herbaciarnię

gorąco pozdrawiam
Jan

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies