Cudowna Twoja jesień! Jak długo kloniki utrzymują liście w takiej krasie zanim opadną?
- zauważyłem, że im większy okaz tym dłużej trzma listki ale podejrzewam że to nie jest regółą i nie jedyną przyczyną utrzymania się jeszcze liści - chyba to też jest kwestia odmiany klona.
Ależ jesień kocha Twój ogród Klon palmowy ma fenomenalne wybarwienia jesienią. U mnie na Witoldzie zostały tylko 3 listki Ale za to pięknie czerwone
U Ciebie po prostu magia!
Witam
Właśnie takiego ogrodu tu szukałam japońskiego Masz piękny ogród a klony jak malowane i ta herbaciarnia no śliczności. Jeśli chciałbyś podzielić się swoją wiedzą chętnie bym "wysłuchała" rad na temat klonów palmowych masz je w donicach czy to tylko tymczasowo? jak je zimujesz? a te w gruncie zabezpieczasz na zimę?
Jakie drzewka zimozielone Twoim zdaniem pasują do ogrodu japońskiego?
I ostatnie pytanie co to za drzewko w donicy?
Mój ogród jest póki co "nijaki" ale chyba coraz bardziej upewniam się w tym że chciałabym z czasem przerabiać go na japoński albo chociaż na podróbkę japońskiego Zakochałam się w klonach palmowych ale niestety naczytałam się opinii że źle zimują i są ciężkie w uprawie, narazie mam 2 (klon palmowy atropurpureum i klon palmowy garnet) w przyszłym roku zamierzam powiększyć swoją kolekcje
Jeśli znajdziesz chwile zapraszam do mnie może podpowiedz mi które roślinki w pierwszej kolejności powinnam usunąć bo nie pasują