Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:44, 28 paź 2015

AnnaCh napisał(a)
Sylwia, bardzo udane zakupy

Też tak myślę Podobają mi się bardzo, a ptaszki będą miały co objadać
sylwia_slomc... 20:47, 28 paź 2015

Asiu na pewno potrzebują czasu, żeby się ukorzenić i dopiero ruszą
07_Rene 21:05, 28 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas dzisiaj rankiem przymroziło, większość już padła, jutro muszę hosty i paprocie pousuwać, liście jeszcze tylko na jabłoniach orzechy już gołe. Z tego kulkowanego zielone liście po prostu osunęły się wokół pnia. Ale magnolie też zrzucają pod koronę. Tu u nas ludzie mówią, że jak liście pod koroną to drzewa szykują się na surową zimę i tak po wieloletnich obserwacjach stwierdzam, że coś w tym jest. Jak w zeszłym roku straszyli zimą stulecia to się śmiałam bo pod drzewami liści nie było tylko wszędzie w ogrodzie, teraz jest inaczej

Ciekawe czy się sprawdzi
Ja mam obserwację taką, że liście lecą pod drzewo po większym mrozie Wiem, że nie można generalizować, bo nie wszystkie drzewa się tak zachowują, np. dęby i brzozy. Ale orzechy, jesiony, klony zrzucają liście wraz z większymi przymrozkami. U mnie z tych drzew liście w ciągu jednego dnia spadły pod drzewo, właśnie po przymrozku w nocy. Dwa lata temu było to samo, a zimy nie było.
Ja to lubię, bo raz się posprząta i finito

Moja magnolia dopiero teraz zaczęła żółknąć, ale jeszcze ani jeden listek nie spadł
sylwia_slomc... 21:53, 28 paź 2015

Moje nigra, susan, stellata royal star nie ma już ani jednego listka, a stellata rosa i solongea , betty jeszcze mają wszystkie liście.

Przy czym solongea przebarwiła się na brąz z miedzią, a stellatarosa i betty na żółto- seledynowo. Ale listki już im zaczynają lecieć
Rumianka 22:13, 28 paź 2015

Przyszłam przywitać się do Ciebie, ale mam do nadrobienia zaległych stron, o kurde...
Iwk4 22:20, 28 paź 2015

Ścinam teraz bo leżą jak flaki i wierz mi nie zdobią wcale a potem na wiosnę nie wiem gdzie są i gdzie coś dosadzić......zgaduj zgadula.....

Ja zostawiam liście. Czują się wtedy, jak pod pierzynką. Naturalna ściółka chroniąca młode przyrosty przed mrozem.
Rumianka 22:28, 28 paź 2015

W prawdzie to nie papier milimetrowy ale całość jakoś obrazuje

O mateńko, ile tych kilometrów ciągnie się Twój ogród?
Rumianka 22:33, 28 paź 2015

rdestówka jest teraz burzą drobnej białej kwietnej mgiełki, mam nadzieję, że się nie rozsiewa, bo aż strach pomyśleć gdyby to zaczęło wschodzić

Piękny ten zakątek stworzyłaś. Rozsiadłam się, ruszę się stąd dopiero na wiosnę, gdy odtaję...
sylwia_slomc... 22:58, 28 paź 2015

Rumianka napisał(a)
Przyszłam przywitać się do Ciebie, ale mam do nadrobienia zaległych stron, o kurde...

Spoko ja na wielu wątkach nie wyrabiam, ale od czego jest zima
sylwia_slomc... 23:02, 28 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

Ja zostawiam liście. Czują się wtedy, jak pod pierzynką. Naturalna ściółka chroniąca młode przyrosty przed mrozem.

Ale moje są młodziutkie do dużych kęp brakuje im paru lat, a za pierzynkę robią dla jednych trociny dla drugich barwinek