Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:54, 04 maj 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Witaj Joasiu, fajne zakupy, zazdroszczę, ja mam zakaz chwilowo, nawet jednoroczne sama siałam z zebranych nasion no ale to akurat plus bo dużo wyszło roślin...
Pozdrawiam

Basieńko
A skąd taki zakaz? Czyśbyś za bardzo poszalała z zakupami?
Ja mam sposób na mojego Andrzeja. Zabieram go na wycieczkę do wypasionej szkółki i jak się mocno zapatrzy na roślinki to same mu w ręce wpadają
Tylko on ma troszkę inny gust i niekoniecznie kupuje to co ja lubię.
Z nasionkami w tym roku nie szalałam. Lobelia, szałwia omączona, ryż ozobny i rozplenica. Za dużo zachodu z nimi, a najgorsze jak się zacznie hartowanie roślin i ta wędrówka z nimi.
Pozdrawiam Basiu
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:41, 04 maj 2017

Do góry
iwka napisał(a)
na tyłach
jeżówki, molinia i szałwia ,rosną cisy niektóre żółkną
sesleria sadleriana, sesleria jesienna A co to?
Urocze te brzoskwiniowe tylipki
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:31, 04 maj 2017

Do góry
na tyłach
jeżówki, molinia i szałwia ,rosną cisy niektóre żółkną
sesleria sadleriana, sesleria jesienna, trzcinnik KF, evergoldy i miliony werbeny

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:37, 03 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale nazwa tego ostatniego lilaka Skąd w ogóle go wytrzasnęłas. U mnie w ogrodniczych same standardy.
Zapisałam nazwy tulipanów, ktore powtarzają. Wolę nie mieć przykrych niespodzianek wiosną.
Siewek mnogość, ale to chyba nie chwasty.

Siewki to jarzmianka, szałwia, werbena... Za chwilę będzie też wszędzie stipa wyłazić.

Co do lilaków - byłyśmy na otwarciu sezonu w jednej ze szkółek i tam mieli ich przyzwoity wybór. Nawiązując do nazwy - właśnie w ZSRR powstała spora ilość odmian mieszańcowych lilaków. Był tam taki pan, Leonid Kolesnikov, co wyhodował ok 300 (!) róznych odmian lilaków (zachowało się ok 50), wśród nich była najbardziej znana - Beauty of Moscow (Krasawica Moskwy). NO i ta moja, mniej znana, Znamya Lenina
Mirkowy ogród (początki) 22:04, 03 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Haha trzeba próbę zrobić ☺
Ewa post wyżej szałwia z twoich nasionek.☺

Cieszę się, piękne sadzonki
Mirkowy ogród (początki) 21:52, 03 maj 2017

Do góry
frezja napisał(a)

O to samo chciałam zapytać
Haha trzeba próbę zrobić ☺
Ewa post wyżej szałwia z twoich nasionek.☺
Mirkowy ogród (początki) 20:42, 03 maj 2017

Do góry
Rozchodniki,trzcinnik i szałwia .

Blaski i cienie nowego życia 10:41, 02 maj 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Mój siew domowy to niewypał. Przeżyły tylko łubiny i szałwia omszona. Dobre i to. Resztę sieję wprost do gruntu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

To szkoda. Ja mam niesamowity urodzaj z siewów. 70 doniczek i 20 pomidorów.

Na zdjęciu tylko część po ostatecznym przesadzeniu

Blaski i cienie nowego życia 09:58, 02 maj 2017

Do góry
Mój siew domowy to niewypał. Przeżyły tylko łubiny i szałwia omszona. Dobre i to. Resztę sieję wprost do gruntu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na Łowieckiej 22:01, 01 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale czy hameln np tak leży ze by się kosila?
Sesleria ładniejsza tez zima No i wcześnie bardzo startuje. Ja mam seslerie sadleriana z szałwia compact deep blue. Wysokością pasują super.
Tu jakieś fotki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1741
To nie jest bardzo wysoka szałwia. Beata z "marzenia kontra rzeczywistość" ma szałwię i seslerie jesienna ale jaka to szałwia...
Haha szukam odpowiedzi i Ciebie znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=401

Pamiętam! Męczyłam ją o tą rabatę Właśnie pod jej wpływem podjęłam decyzję, ze chcę to samo. Zaraz poczytam o tych odmianach.
Hameln aż tak bardzo się nie pokłada ale na pewno trochę by wylegiwała na trawnik. U mnie na tym murku wygląda tak - To z zeszłego roku kiedy nie była jeszcze nawet w połowie swojej wielkości

Czyli Ty zrezygnowałabyś z tej molinii tam? Chodzi mi po głowie Twój pomysł z powtórzeniem seslerii...
Na Łowieckiej 21:32, 01 maj 2017

Do góry
inag napisał(a)

Te białe pełne? Sprawdziłam etykietę: Jest napisane tylko "biały pełny white"... A różowe które kwitły tylko w zeszłym roku a w tym nawet liści nie wypuściły to "Margarita" więc na pewno już do nich nie wrócę.
Prostuję co mogę. Murki są nie do ruszenia więc musiałam znaleźć na nie sposób
No właśnie też się zastanawiałam czy ta molinia nie będzie za wysoka... Nad rozplenicami myślałam ale muszę coś tam posadzić blisko tych rantów i chyba "wylewały by się" na trawnik za bardzo. Byłby problem z koszeniem (tzn. M by miał) Na tej rabacie z "Lady U" jest więcej miejsca i posadziłam je 50cm od krawędzi rabaty. Zobaczymy czy się zgra. Chciałam coś na tyle wysokiego żeby zasłoniło te murki (około 40-50cm) Myślisz, ze sesleria byłaby tam lepsza???
Co do szałwi to ja chciałam białą ale M się uparł na fiolet więc nicech mu będzie. Polecasz jakąś odmianę do tego duetu?
Dzięki! Cieszę się że Ci się podoba
ale czy hameln np tak leży ze by się kosila?
Sesleria ładniejsza tez zima No i wcześnie bardzo startuje. Ja mam seslerie sadleriana z szałwia compact deep blue. Wysokością pasują super.
Tu jakieś fotki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1741
To nie jest bardzo wysoka szałwia. Beata z "marzenia kontra rzeczywistość" ma szałwię i seslerie jesienna ale jaka to szałwia...
Haha szukam odpowiedzi i Ciebie znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=401
Ogródek frontowy 11:35, 01 maj 2017

Do góry
No to hortki zostawiam w spokoju jak będę widzieć, że im brakuje czegoś to podsypiemy
Toszko korę już w tym roku drobniejszą kupuję ta co na gwizdku to z tamtego roku
Anbu i Kerii Dziękuję bardzo
Moje tawułki nie przycięte, ale planuję to zmienić jak pąki się pokażą . Zdecydowanie wolę ich liście

Plan na weekend jest taki dokupić szałwii do kratkowej. Od środka ma być szałwia i róże od zewnątrz jak tylko się ociepli będę sadzić hortki, bukszpany, jeżówki i rozplenice Na skarpę przy kratkach chcę wielką donicę, a w niej tawułki, szałwia i może stipa za donicą jałowiec płożący zielony.
Wydaje mi się, że dorosłam do zaplanowania skarpy Widzę ją tak: jałowiec jako dywan zimozielony, a w niego tawułki, hortki, berberysy czerwone, derenie, trzmielina oskrzydlona. Zrezygnowałam z drzew. Co o tym sądzicie?

W gwizdku mam do wymiany trzmielinę na pniu, która rosła przy bramce. Za Waszą radą, chce tam coś wyższego. Padło na wiśnie Amanogawe. Ciekawe czy będzie u mnie kwitła? Nigry chyba w tym roku strajkują Listki wyszły jakieś blade, a pąków wcale nie mają

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 23:04, 30 kwi 2017

Do góry
Danusiu ... miód na moje serce dziękuję, że znalazłaś czas żeby zajrzeć do mnie.

Linia trawnika wyznaczona sznurkiem i prętami, cięcie maszyną do zdejmowania darni. Mam nadzieję, że uda mi się je utrzymać

Jeśli chodzi rabatę, to jest na niej trochę pusto. Coś musze dosadzic przed hortensjami, koniecznie coś zimozielonego.

Teraz myślę nad rabata pod oknem, ta z modrzewiem. Czy trzy trzmieliny posadzone w trójkąt, szczepione na różnej wysokości, pod oknem, obok 2-3 hortensje z Miskantem, do tego niższe piętro jakieś z zimozielonych (to patelnia, ale z nawadnianiem) ma sens? Do tego szałwia różowa lub/i jeżówki.

Przy opasce chcę posadzić ekran z cisów kolumnowych jak w przedogródku.

Na zielonej... trawce :) 10:21, 29 kwi 2017

Do góry
anulajda napisał(a)

Szałwia piękna
Tylko szkoda że to przysmak ślimaków jest.

Oj ja im dam podjadać... niech idą skubać gdzie indziej
Na zielonej... trawce :) 09:23, 29 kwi 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Szałwia tak kompaktowa odmiana bright rose

Angelika z czym będziesz komponować tę szałwię, zastanawiam się, czy wybrać kolor różowy, czy niebieski i mam dylematy?
Na zielonej... trawce :) 22:35, 28 kwi 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Marta ostatnie zakupy przed weekendem dotarły

lalala.... szałwie mam i ja!

Szałwia piękna
Tylko szkoda że to przysmak ślimaków jest.
Na zielonej... trawce :) 18:08, 28 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Koniecznie muszę mieć te tulipany - śliczne
Szałwia jaka odmiana?
Zamówiłaś hacone?

Odm. Bright rose

Hacone nie zamawiałam, po weekendzie majowym poszukam dokładniej...
Na zielonej... trawce :) 18:06, 28 kwi 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Tulipanki cudowne, szałwia śliczna - duże sadzonki
No, i gratulacje dla syna - plastyka Mamusia pewnie strasznie dumna? i się nie dziwię

Dziękuję oj dumna baaardzo
Na zielonej... trawce :) 18:06, 28 kwi 2017

Do góry
iwka napisał(a)
piękne masz tulipany, zastanawiam się tylko dlaczego moje jakieś tanie niskie w tym roku. Twoje jak strzały stoją

jaka dorodna ta szałwia, ładne sadzonki. Ty brałaś tą niższą, compacta ?

Ta odmiana taka wysoka - inne zdecydowanie mam niższe

Tak compacta - odm. Bright rose
Na zielonej... trawce :) 18:05, 28 kwi 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Śliczne te spring greeny- długie łodygi maja i wyniosłości nabierają- w dodatku proste jak od poziomicy

Jaką szałwię kupiłaś? Tą niską, kompaktową?

Dziecięciu gratuluję- mój kompletnie nie plastyczny

Okazuje się, że jednak nie spring greeny, znaczy miały być, ale różem za bardzo zalatują

Szałwia tak kompaktowa odmiana bright rose

Dziękuję za syna - ma to po mamie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies