Wracajac na ziemie-doslownie.
Rozbrajam wspomniana wczesniej rabate.Novalis jedzie juz do nowego domu,wydmuszyca trafila (a wlasciwie jej ulamek) do doniczek i moze bedzie dekorowac sezonowo.
Wymyslilam ze posadze tam nieregularne kule bukszpanowe a miedzy nie dam podzielone rosnace tam hakone a na wiosne beda tam rosly fioletowe czosnki.
Tylko zal mi cisow zwlaszcza najwiekszego.jeszcze bezksztaltne i dwa mniejsze chorujace no ale zawsze.
I teraz pytanie: czy dac tam same kule+hakone czy zostawic np najwiekszy cis+kule+hakone
Czy jeszcze inaczej?
Na chwile obecna miejsce zbrosni wyglada tak...
tak na szybko....zaprojektowałam rabatę przed domem...zasadzone mam wrzosy i wrzośce na razie niewiele gdyż nazawałam ją rabatą testową w myśl co przetrwa jedzie dalej....zakupiłam wczoraj rozpelnice japońska 2 szt. tawuła chyba emeralnd albo gold....4 szt i berebrysy admiration gdyż mnie urzekły 4 szt i 4 Żurawki (2 purpurowe i 2 takie jesienne)....pomożecie w układzie gdzie je wsadzić aby sie wzajemnie nie zasłaniały....
Zależy ile chcesz przeznaczyć miejsca i jaki chcesz efekt. Przy miskantach na wiosnę będzie pusto, winorośl to mega śmieciarz i moim zdaniem na rabatę ozdobną się kategorycznie nie nadaje. Zimozielony będzie żywopłot lub bluszcz. Tuje są sporo tańsze od cisów.
Nie takie tam, cudownie pokazana jesień i jakie kolorki
Małgosiu czy na tych fotkach to jest faktycznie barbula, bardzo mi się spodobała, a ja potrzebuję więcej niebieskiego w ogrodzie, czy ona się łatwo ukorzenia i czy już ją dzieliłaś?
Teresko witam Cię u mnie i dziękuję za wskazówki.
Variegatus mam kupiony do posadzeni, wcześniej nie myślałam o hortensjach.
Ale teraz się w nich zakochałam i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
W ogrodzie mam inne miskanty i mogę je przesadzić.
Tu widać tylko część traw.
A na tym zdjęciu w oddali są trawy mało je widać
na skarpie po lewej stronie już usunięte są wierzby
po prawej w trakcie usuwania.
I będą nowe nasadzenia
Mazan dzięki za radę, ale niestety nie pozbędę się włókniny spod kamieni. Uwierz, że nie wychodziłam z ogrodu i odchwaszczania a mam troje małych dzieci i mam co robić. Włókninę kładłam na dużych placach pomiędzy roślinami. Przy roślinach nie kładłam włókniny wiec mają swobodę.
Witam Dominika dziękuję za odwiedziny wieczorkiem poczytam sobie Twój wątek bo teraz weszłam na chwilkę w pracy
Wstawiam foto mojego pięknego hibiskusa Kwitnie jak szalony
Wczoraj posadziłam moje cebulowe... tupliany, szafirki i krokusy będzie ładnie na wiosnę