Rysia interesowała zawartość piwniczki
aż mi się zdjęcie obsunęło
piwniczki strzegł grubas więc mowy nie było o penetrowaniu piwniczki
super dekoracja schodów właśnie do piwniczki
to jest moje ulubione miejsce - a te hortensje są prześliczne
słynne koła Marzenki - wszystko ściółkowane w ogrodzie
raz dla zatrzymania wilgoci dwa dla ograniczenia chwastów - ściółka jest prawie wszędzie a to kora, a to trawa, a to ścinki z drzewa i kamyczki
drugie kolo jest z różami - pięknie się rozrosły - to róże okrywowe
pięknie błyszczały w słońcu
Ty niezbyt róże lubisz a ja bym u Ciebie nasadziła największe krzaki róż naturalnych
i z pewnością by dobrze rosły
widoczek z tarasu i wysokie agatsche - hehe załapałam się na nie
Kasiulka odwiedziłam Małą Mi bo byłam dziś w Jej okolicach po świerka kaukaskiego Aureospicata. Chciałam coś iglastego, żeby na końcu ogródka było coś zimozielonego i żeby choć odrobinę ten żółty budynek przysłoniło. Ania wymyśliła mi jakie drzewko posadzić, w dodatku znalazła mi je w fajnej cenie . A, że Ania w szkółce tamtej jest dobrze znana to nie musiałam zadowalać się wyborem jednym z dwóch drzewek w doniczkach, tylko pojechaliśmy tam gdzie rosły w gruncie i mogłam wybrać sobie jakie tylko chciałam . Ogród w jesiennej aurze jest przepiękny, ale jakże inny niż w letniej odsłonie . Od Ani wyjechałam oczywiście nie z pustymi rękami, tylko z mnóstwem dobra, ale foty zrobię jutro dopiero. W dodatku jak wróciliśmy do domku to czekała na mnie cudowna niespodzianka w postaci dwóch ślicznych host od Kuklika . Więc weekend zaczął się naprawdę cudownie. Mam tylko nadzieję, że IGunia będzie jutro na tyle grzeczna, że uda mi się te wszystkie cudowności posadzić .
i hosty od Izy - Kuklika . Są tak kultowe jak żurawki od Lukiego, które nie chwaląc się mam aż 3 .
niezwykle to miłe, że w jesiennej aurze mogliśmy się ponownie u Ciebie spotkać i nacieszyć tym razem Twoim ogrodem, wspaniałymi roślinami, cieszyć się piękną pogodą, pogadać przy przepysznej kawie i ciachu - Rysio pewnie podzieli moje zdanie.
Byliśmy już 2-gi raz a ja tym razem poza ogrodem jak O! dojrzałam, że to Ty jesteś ogrodnik jak O!.
Podzielę się fotkami jakie zrobiłam, Marzenka pokazała nam ogród od A-Z.
W ogrodzie są piękne miejsca które są charakterystyczne dla ogrodu i nie jest to tylko słup
wchodzimy
patrzymy z tarasu
nie wiadomo gdzie patrzeć
szok jak klimatycznie
cudne cleome na bylinowej rabacie
Dominika dawno mnie nie było, to się cofnęłam i powiem Ci, że jesteś już dojrzałą ogrodniczką i chwastów nie widać, ale widzę, że masz niejednego kota.....na punkcie trawek też
Ta dalia robi wrażenie Podpędzasz dalie przed wysadzeniem do gruntu?
Jeśli tak, to jak w marcu zaczną wypuszczać świeże łodyżki, możesz je odciąć, wsadzić do doniczki i się ładnie ukorzenią W maju wysadzasz ukorzenione do gruntu Znasz ten sposób?
U mnie też już niektóre powoli brązowieją ale widać to tylko z bliska, ja je nadal podlewam ( bacznie obserwuję ewentualny zwis listków) i to przedłuża żywotność płatków
Fotki jak najbardziej aktualne- piąteczek