Moje hosty rosną w większości pod domkiem z dwu stron strona wschodnio- północna i druga zachodnia. Niestety słońce je łapie i co niektóre przypala.ale nie mam innego miejsca.
Rosną jeszcze pod winogronem ale tam jest więcej słońca.
I jest jak jest,do lata pięknie i do upałów,A potem rożnie.
Ale i tak nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich
Mnie też juz ileś lat temu, na samym początku wzięły właśnie hosty
a zima długa, to po mału może pokaże te wszystkie panie hostowe
Przecież to takie bezproblemowe roślinki .
Kupowałam w ogrodniczych,Potem szukałam w internecie.I z stamtąd mam 80%.
Z kilku miejsc- szkółek.Ale pomyłki i z tamtą mam .Niestety!!
Nie byłam wówczas na forum ogrodowym.Bo teraz wolałabym kupować od ludzi pewniejsze, i taniej
Sama juz od 2 lat dzieliłam , bo mi sie rozrosły i sprzedawałam i kupowałam inne roślinki
Poniżej przesyłam rabaty pod naszymi oknami wraz z wymiarami.
Pierwsze i drugie z nich to strona północna zaś pozostałe południowe. Może ktoś doradził co można posadzic aby przez cały rok było tam kolorowo.
Czekam na wasze sugestie.
Pozdrawiam
Darek
Nie zaglądałam przez chwilkę i przegapiłam twoje imieniny, dzień chłopaka i miskanty
Już nadrobiłam, zaległe życzenia zostawiam, w tym czasie u mnie w domu też kawę imieninową piliśmy - córci chłopak Michał nawet tego dnia miał urodziny, a na dzień chłopaka moi panowie zjechali na serniczek i cały niemal wciągnęli, więc niestety dla ciebie nie zostało. Przykro mi
Zostawiam więc Danusiową inspirację dla twoich miskantów
Limonkowe żurawki najlepiej lubią półcień, Ładnie rozświetlają zakątki wtedy, u mnie zacieniają je troszkę drzewa i tam wyglądają najlepiej. W słońcu niestety je przypala i trzeba obrywać im listki.
Tutaj są najładniejsze, ale mają mało bezpośredniego słońca.
3. Klon Crimson Sentry - ładnie wygląda szczepiony, podobno silnie przyrasta w sezonie, ja mam pierwszy rok, więc tak szybko nie rozrastał się. Jest piękny i z daleka do dziś widać jego purpurę na tle nieba
4. Następnym nabytkiem w moim ogrodzie jest Wiśnia piłkowana "Royal Burgundy", młoda, ale ma ładny pokrój i jest zdrowiutka. Wiosną ma kwitnąć na różowo:
5. Ostatnie nabytki - to śliwy wiśniowe "Nigra"
Bardzo ładne, szczepione równo trzy drzewka, które mają tworzyć szpaler bordowych konarów nad ogrodzeniem :
Jolu mam 5 drzewek o bordowych liściach - noooo ... sama się zdziwiłam, ze aż tyle Nie liczę jednej Pisardii, która piękna może będzie za kilka lat, na razie wystaje cieniutki patyk znad hortensji
1. Rajska jabłoń - cudnie kwitnie w maju, potem ma ładne bordowe listki, a teraz owoce:
2. Buk Dawyck Purple, ale latem listki mu zielenieją. Mimo to ma śliczny pokrój.:
Witam,
Prosze Was o porade co moze dolegac moim tujom. Posadzilem je rok temu we wrzesniu i to jest ich pierwsza jesien w moim ogrodzie. Pod nimi nie ma szmaty, jest nawodnienie liniowe. Tydzien temu i wczoraj robilem oprysk topsin+gwarant.
Pierwsze objawy rudniecia galezi od srodka zauwazylem okolo 20 wrzesnia a teraz jest to samo na wiecej tujach a nia niektorych kolor zmienil sie na rudawo-brazowy na calej galezi od srodka do jej czubka, co zreszta widac na zdjeciach.
Prosze Was o porade co sie z nimi dzieje....