Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 14:55, 17 paź 2015

Ando niestety nie mam, nie sposób mieć wszystkiego, czego oczywiście bardzo żałuję. Pewnie mając hektary do obsadzenia też narzekałabym na ograniczenie miejsca
Cardinal de R. to przepiękna róża! Może kiedyś się pojawi u mnie... Na razie zainwestowałam w kilka krzaków dużych, architektonicznych,białych róż powtarzających kwitnienie m.inn.Iceberg i Snow Queen - tworzę białą rabatę za domem. Chcę dołączyć mniejsze: apirin lub podobne, zbieram komentarze i obserwuję pokrój i zachowanie u innych no i kasę na ich zakup, bo u mnie teraz bardzo chudo zobaczymy efekt za jakiś czas, mam nadzieję
AgataBC 20:25, 17 paź 2015

Filomena napisał(a)

Glicynię tnę 2x w roku. Wiosną, gdy nabrzmiewają pąki i wyraźnie widać, gdzie będą kwiaty, tnę delikatniej, wycinam to co ew. przemarzło, uważając aby nie ściąć cennych kwiatowych pączków. Potem drugie cięcie: dłuższy czas po kwitnieniu, z reguły koniec czerwca lub poczatek lipca - skracam silnie wyrośnięte długie pędy i usuwam te niechciane - to pobudza glicynię do zawiązywania kwiatów i już kolejny rok pod koniec lipca mam znów kwiaty . Cięcie pojedyńczych wąsów w czasie tego letniego kwitnienia sprawiło, ze w tym roku kwiaty miałam jeszcze pod koniec sierpnia!

Dziękuję nawet da się zapamiętać. Ale chyba na początek muszę dać jej podrosnąć a dopiero ciąć.
Ta Tuscany jest przecudowna-co za kolor!!
Mathildis 22:47, 17 paź 2015

Rhapsody kolor ma nietuzinkowy, tuscany obficie kwitnie...

Wspaniale zmienił się Twój ogród przez te lata - jest coraz bardziej klimatyczny
Katkak 08:55, 18 paź 2015

Filomeno uwielbiam Twój ogród. Ania świetnie to ujęła - Twój ogród ma duszę, ma swój charakter i klimat. Mam ochotę się w nim zatopić i kontemplować go. Super, że nie wszystko widać od razu. Wiją się trawiaste ścieżki i każda odkrywa coś nowego. No bajka. Jestem nim zachwycona. To duży plus jak dla mnie, że nie jest taki wymuskany. Kocham takie naturalistyczne ogrody .
Filomena 08:57, 18 paź 2015

anka_ napisał(a)

Filomeno pokazuj zdjęcia, dużo zdjęć, bo masz naprawdę ogrodową perełkę. A że nie w ogrodowiskowym stylu... no cóż. Nawet Danusia napisała w którymś wątku, że nie wszędzie muszą być kulki i stożki.

Aniu, specjalnie dla Ciebie spacer dzisiejszego wczesnego poranka
idziemy wzdłuż młodego sadka w stronę boiska

zaczepia nas zwiasjąca aronia splątana z miskantem cukrowym

Ach, muszę zainwestować w dobry sprzęt

"Kcesz" miskanta cukrowego rozłażącego się wg jego widzimisię ?
Filomena 09:10, 18 paź 2015

Katkak napisał(a)
Filomeno uwielbiam Twój ogród. Ania świetnie to ujęła - Twój ogród ma duszę, ma swój charakter i klimat. Mam ochotę się w nim zatopić i kontemplować go. Super, że nie wszystko widać od razu. Wiją się trawiaste ścieżki i każda odkrywa coś nowego. No bajka. Jestem nim zachwycona. To duży plus jak dla mnie, że nie jest taki wymuskany. Kocham takie naturalistyczne ogrody .

Ach Katko, dziękuję, nie zawstydzaj mnie! Jestem świeżo po spacerze i... zawsze mam poczucie, że może być lepiej
Z dzisiejszego poranka

i moja wersja jesiennych rozchodników

i magnolie - są piękne także jesienią

zaraz sprawdzę co u Ciebie słychać
Filomena 09:15, 18 paź 2015

Mathildis napisał(a)
Rhapsody kolor ma nietuzinkowy, tuscany obficie kwitnie...

Wspaniale zmienił się Twój ogród przez te lata - jest coraz bardziej klimatyczny

Matyldo !
tak róże są zachwycające, ale ja nie mogę przejść obojętnie także wobec takich klimatów

Przymierzam się do nalewki Na następną zimę jak znalazł. Na tę mam coś z tamtego sezonu
pozdrawiam
Mathildis 14:14, 18 paź 2015

Filomena napisał(a)

Ach Katko, dziękuję, nie zawstydzaj mnie! Jestem świeżo po spacerze i... zawsze mam poczucie, że może być lepiej (...)

Chyba każdy ma takie poczucie, że może gdyby to przesadzić, tu dociąć, tam dosadzić... trzeba nauczyć się patrzeć łaskawszym okiem na to co mamy
Już kiedyś na forum pisałam o zdjęciu mojego wujka, które tak zapadło mi w pamięć - poprosiłam nawet by mi je sprezentował, ale chyba jeszcze go nie znalazł

Mathildis 14:18, 18 paź 2015

Filomena napisał(a)

Matyldo !
tak róże są zachwycające, ale ja nie mogę przejść obojętnie także wobec takich klimatów

Przymierzam się do nalewki Na następną zimę jak znalazł. Na tę mam coś z tamtego sezonu
pozdrawiam

Prawda, że własne owoce bardzo cieszą? równie a może nawet bardziej niż kwiaty... dlatego chcę jeszcze w moim lesie leszczynę i orzech włoski na skraju... Czy to pigwa?
Filomena 15:20, 18 paź 2015

Mathildis napisał(a)

Prawda, że własne owoce bardzo cieszą? równie a może nawet bardziej niż kwiaty... dlatego chcę jeszcze w moim lesie leszczynę i orzech włoski na skraju... Czy to pigwa?

to pigwowiec
wiosną wyglada tak

pigwa jakoś nie zadomowiła się u mnie jeszcze.
Owoce z pigwowca są mniejsze, ale bardziej aromatyczne. Jednych i drugich używa się do przygotowywania konfitur, nalewek, kompotów, dżemów, galaretek, ze względu na oryginalny smak i aromat oraz bogactwo witamin (mają wielokrotnie więcej witaminy C niż cytryna !). Można je dodać do mięsa, herbaty czy ciasta. Mają też zastosowanie w lecznictwie – działają ochładzająco, kojąco i powlekająco. Pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i żołądka, a zewnętrznie w gojeniu stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, zajadów, hemoroidów. Ja dotychczas robiłam nalewki, w tym roku bedą jeszcze konfitury, bo obrodziły wszystkie krzaki