Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:36, 02 maj 2025

Do góry
Przyszły dynie z niemieckiego Amazona

Nie wiem czy jeszcze w tym sezonie je wysieje bo mi się po prostu nie chce

Asia z rodzinką mieszka w pięknym miejscu. Fajny ogród, dzięki położeniu podzielony na strefy. Hamaki, taras z kanapami i zadaszeniem, a jaka szklarnia! Wow wypasione wielkie pomidory i bakłanżany z owocami. Cudo

Czekam aż M skończy pracę na dziś, zjem coś i jedziemy podlać dynie. Dziś miałam z Młodą siać słoneczniki i kukurydzę ale liczę że zrobimy to jutro. Wycieczka po wiśnie zabrała większą część dnia. Pomogłoby widzenie nawigacji bo może wtedy bym nie wjechała na A4 kierunek Tarnów tracąc 40km no nic. Dojechałyśmy a to się liczy
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:29, 02 maj 2025

Do góry
Haha

Mądre sadzenie to podstawa. I mało bylin. Dziś do kolekcji doszły 4 nowe drzewa. Persian Spire i trzy wiśnie tybetańskie

Wycieczka w okolice Asi owocna. Nowy Sącz urósł bardzo, pamiętam go sprzed 20 lat kiedy tam studiowałam (3 lata) Heh

Wiśnie

ploads/p/259/2591879/original.jpeg[/img]

Gosc mi je wsadził do auta drapiąc się po głowie dość porządnie

Jedna wypadła z doniczki, dobrze że balotowana

Młoda nie miała gdzie siedzieć ale dojechałyśmy

Wystające gałązki się uszkodziły ale mam nadzieję wiśni to nie zaszkodzi

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:24, 02 maj 2025

Do góry
Myślałam myslalam co na ten tyl dac….az mi wpadła w rece wyjaykowo wypasiona i dlugasna bronze form
No i wetknelam z tylu
Chyba moze byc
?

Ogród w malinówkach 14:41, 02 maj 2025

Do góry
Nie jestem pewien, czy to są EE? Podobne są też Mount Tacoma. Edut: Z tych zdjęć to nic nie zobaczycie, zrobię zbliżenia.

Frontowe rabatki.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:38, 02 maj 2025

Do góry
Patrycja, czy to nie wygląda znajomo?
U Polon 12:37, 02 maj 2025

Do góry
Przekonałyście mnie
Przed 1

Po 1

Przed 2

Po 2

Swoją drogą ta trawa jest idealna na moje ugory. Rok temu dostałam od Ani/Ajki sadzonkę, którą podzieliłam na chyba 7, pi kilka ździebeł, a po roku mam piękne kępy. Mają zasłaniać „podtarasie” i generalnie przez cały rok robotę robią.
Mam nadzieję, że ich tym przesadzaniem nie zabiłam, bo szkoda by mi bardzo było.
No i mam dwa w jednym: przesadzone trawy i zaliczony test na Ogrodnika
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:18, 02 maj 2025

Do góry

I moje pomidorki i cynie.

Dziękuję za uwagę i odwiedziny
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:16, 02 maj 2025

Do góry
To ten sam tulipan, w pąku i otworzony. Ładniutki jest.

Mała rabatka przy domku z przesadzanymi w zeszłym roku jabłonkami.

Na bylinowej jeszcze sporo miejsca na wiosenne rośliny. Stipa tu jednak nie daje rady przez zalegający zimą śnieg który zjeżdża z dachu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:11, 02 maj 2025

Do góry
Kilka pstryków kończących kwiecień i rozpoczynających maj. Kwitną kukliki i wielosiły, niektóre róże już w pączkach, kończą tulipany. Mam jeszcze trochę pustych miejsc na rabatach ale większość się już fajnie wypełnia.
Ta tiarella bardzo mi się podoba.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:01, 02 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Karola przywiozła mi takie cudne Kojou-no-Mai

I spoooro dobroci innych wszelakich

Lecę sadzić

Cudne te wisienki! Poleciała pewnie po swoje tybetanki
Ogród w malinówkach 11:36, 02 maj 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Podlewasz konewką lub z węża? Pamiętam, że masz podlewanie trawnika, a na rabatach też coś będziesz zakładał?
Po posadzeniu podlewałem z konewki do dołków, a teraz z węża jadę po całości. Są przygotowane rury, a w przyszłym sezonie będę chciał linie kroplujące dołożyć.

Pierwszy sezon daję na głębsze ukorzenienie się. Wydaje mi się, że jak w rozmnażalniku rośliny dały radę bez ściółki, to i tu będzie w miarę. A potem brzozy zaczną zabierać wodę
Ogrod nad bajorkiem 10:49, 02 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)

Co za fantastyczne zdjęcie, piękne światło ❤️

Popludniowe slonce. Zawsze cos ladnego wyjdzie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:09, 02 maj 2025

Do góry
Karola przywiozła mi takie cudne Kojou-no-Mai

I spoooro dobroci innych wszelakich

Lecę sadzić
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:57, 02 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Na tego powojnika mam straszną ochotę Ja dziś szczęściara jadę kupić jakieś małe drzewko dla szwagierki na prezent, szkoda że o tej potrzebie - marzeniu dowiedziałam się dopiero
wczoraj po południu. Zobaczymy co tam dają na Kowalach, bo drzewko ma być oczywiście nieduże, niechorowite, niedrogie i ładne, ha,ha, ha! ;( Potem śmigamy na Warmię. Miłego odpoczynku i kawkowania z widokiem na piękną skarpę Kto by się przejmował widokami z bliska, chwastami itp.

Asiu, byłam już wczesnie rano w Straszynie i mogę pokazać rośliny duże, drogie, chorowite…
Proszę bardzo.
„Sadzonka” róży mnie oszołomiła.
Nigdy takich nie widziałam.
Miała ze 4,5 metra…
Bugenwilla podobnie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:37, 02 maj 2025

Do góry
Kiedy Lidka pokazała swoje rabaty przed pieleniem i skomentowałam, że są jak moje po pieleniu to nie żartowałam Tutaj fragment bez maty z zaczętym pieleniem. Zanim doszłam do tej rabaty (zaczynałam od frontu) to już na tyle podrosły chwasty. Czas uwolnić rozchodniki, rozplenice i jeżówki.
Ogród prawie wymarzony … 09:09, 02 maj 2025

Do góry
Szałwię omszone są w biedrze
Piękne sadzonki po 9,99 zeta
Oczywiście , że kupiłam pięć sztuk

Pójdą w moje fiolety przy lawendzie .

U Polon 08:40, 02 maj 2025

Do góry
Polon napisał(a)
Wczorajszy dzień u wszystkich pracowicie ogrodowy (no prawie, bo czytałam, że Lidka się obijała zazdro )
Ja takoż dzień „w ukłonie” spędziłam. Góry powstała po pracach przy ścieżce ubywa, ale raz - nie tak szybko i efektywnie jak planowałam, z dwa - zostaje mi po niej dramat.

Do zimy może dam radę, ale jak odzyskać trawnik? Przekopać i zasiać? Jak to się ma szansę połączyć ze starym trawnikiem? Ech… jakbym mało miała innego kopania

Gosia
Jak wywieziesz te ziemie to dobrze wygrab i wyrównaj.

Na taczce namieszaj dobrze nasion trawy z kompostem. Jak nie masz to kup worek. Otwórz. Jak mocno mokry to przesusz jeden lub dwa dni.

Takie nasiona z kompostem rozsyp równo i gęsto na ten plac. Lekko przegrab drucianymi grabiami. Zraszaj. I za 2-3 tyg bedzie trawnik.

Mam doświadczenie bo u nas jest 3 trawnik.
Pierwszy po budowie z tanich nasion byle czysto było. Drugi posiał ogrodnik w lutym i wyszło samo zielsko wiec go zrobiłam po swojemu z moim teściem w maju.

A trzeci mam bo mi sie rabaty tej dużej zachciało i po przeróbce kabli od robota i wykopkach bo nawodnienie też przerabiane
Wyglądał tragicznie.
Mąż go spalił preparatem, zwertykulował mi a ja grabki i sianie. Zdjęcia ku pokrzepieniu Ci wstawiam.

9 lipca 24

Siałam pod koniec lipca i 3 sierpnia było juz tak

A tu 26 sierpnia

U Polon 08:25, 02 maj 2025

Do góry
Ale za to zachwycona jestem tulipanami . Przynajmniej na razie, bo jeszcze liście mają zielone . Sprawdziłam, że od pierwszego kwiatka już miesiąc cieszą.

Tu w sąsiedztwie worków z korą - taki lajf niestety kolory nie wyszły za dobrze, a rzeczywistości są mniej mdłe
Irysy - trafiły do mnie przypadkiem z ziemią do wyrównania działki po budowie. Z jednego kłącza teraz jest poletko. W towarzystwie maków - uwielbiam i nie wyrywam tych dzikusów

A taki mały krzaczek, który mam nadzieję zmężnieje i osiągnie planowane 2-3 metry, tak ładnie kwitnie. To suchodrzew tatarski

Na razie trochę łysy, ale mam nadzieję, że to z powodu wieku dziecięcego
U Polon 08:12, 02 maj 2025

Do góry
Wczorajszy dzień u wszystkich pracowicie ogrodowy (no prawie, bo czytałam, że Lidka się obijała zazdro )
Ja takoż dzień „w ukłonie” spędziłam. Góry powstała po pracach przy ścieżce ubywa, ale raz - nie tak szybko i efektywnie jak planowałam, z dwa - zostaje mi po niej dramat.

Do zimy może dam radę, ale jak odzyskać trawnik? Przekopać i zasiać? Jak to się ma szansę połączyć ze starym trawnikiem? Ech… jakbym mało miała innego kopania
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:06, 02 maj 2025

Do góry
Jak juz napisałam pionizacja przebiegła dobrze.

Leżę teraz na brzuchu a Ptysza ugniata mi kręgosłup wielkimi paputami.
Nie mam złudzeń, to nie troska. Stara się mnie spionizować żebym ją wypuściła do ogrodu.

Plan na dziś.
Posadzić 4 roślinki
To nie żart. Tylko tyle doniczek z sadzonkami znalazłam wieczorem.
No nie licząc pomidorów ale te jeszcze czekają na cieplejsze noce.

Odchwaścić coś.
Sporo wczoraj zrobiłam ale prawda jest taka, ze potrzebowałabym tak ze dwóch tygodni tak intensywnych żeby tu ogarnąć wszystko na bieżąco.

Na razie koncentruję się na poziomie zero, tym co widać na pierwszy rzut oka.
Mam jeszcze całkiem dziką i zarośniętą górę skarpy.

Teraz dwa obrazki.
Powojnik botaniczny Albina Plena kwitnie uroczo.
Na zdjęciu drugim stan obecny kamiennego murka.
Cała góra to chwastowisko.
Czekam na kwitnienie powojnika Montana porastającego plot razem z winobluszczem.
Tam jest sporo przesadzania przede mną.
Ten murek mi się na razie wcale nie podoba. To znaczy podoba mi się o wiele bardziej niz ażurowe płyty, które tam porastały chwastami ale idea jest taka, ze posadzone róże te kamienie obrosną i częściowo zakryją.

W związku z planowana burzą oddalam się do zajęć ogrodowych.
Dziś naprawdę nie zamierzam przeginać.

.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies