Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródkowy chaos u monitki 12:00, 21 lut 2013

Do góry
Mówicie że lepsza byłaby połączona? Jakiś tydzień temu nawet ją sobie narysowałam. Tylko jak rośliny połączyć?

Pod oknem jest rabata, chcę dodać tam po jednej róży z każdej strony bo w tej chwili jest luka i ujednolicić pierwszy pas nasadzenia na bodziszka.
No i na tej zaznaczonej wężem jest już wiśnia, bukszpan, tawuły, rozplenica i rozchodnik. Jak to sensownie połączyć?
Poza tym ewalm zauważyła kiedyś że przy połączonej rabacie nie będzie przejścia (wiem to kwestia przyzwyczajenia) ale można też w rabacie położyć ze dwie płyty kamienne na postawienie nogi. Co wy na to?
Ogródek na betonie 00:13, 21 lut 2013

Do góry
No i przypomnę jeszcze - nie wchodzi w grę na razie wymiana nawierzchni - brak funduszy.

Ziemia - klasa IVa - żółta glina, jak mokro - śliskie błoto po kolana, jak sucho - beton.

No i fajnie by było, gdyby się dało zrobić ogródek "niskobudżetowy"... - mam wielkie chęci, mam pomocników, ale pieniędzy brak, więc będę rozmnażać, dzielić itd.
Mam trochę bukszpanów - do przesadzenia, no i nowe sadzonki porobię, może da się jakieś żurawki podzielić, mam żółte tawuły - łatwo rozmnożyć, i trzmielinę...

Może da się jakoś częściowo wykorzystać to co jest... chociaż teraz już wiem, że jałowce odpadają...

Ogródkowy chaos u monitki 21:57, 20 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Lekcje odrobiłam ale nie wim czy wystarczająco żeby was nie przestraszyć swoim rysowaniem, na plan Gosi naniosłam nowe rabaty.
Rozplanowanie:
Na rabacie po lewej stronie tarasu mają byc róże, bukszpan, miskant ML i lawenda.

Na rabacie po prawej stronie tarasu planuję wisnię Umbraculifera, bukszpany, róże i miskant ML albo rozplenica. Jako dodatek może być dzwonek karpacki lub jakaś inna pasująca bylina.

Przy podjeżdzie jest już wiśnia Umbraculifera bukszpany, tawuły japońskie Golmound, rozplenica i rozchodnik.

Nie jestem jeszcze pewna kształtu cypelka ale ze względu na koniecznośc postawienia trampoliny i miejsca zabaw dla dzieci chyba będę musiala zrobić go mniej więcej tak jak idzie fioletowa linia. No ale to wyjdzie w praniu jak poćwiczę na żywo z wężem

bardziej mi się podoba wersja pierwsza kształtu bo widać obłości druga wersja z kreską brązową wygląda jak nerka ta trzecia nie za bardzo mi się podoba trampolina mogła by być w tym kole kurcze coś mi nie pasuje z tymi wysepkami no właśnie z wysepkami bo tak sie zrobiło trochę boje sie że ich nie będzie widać i że tego będzie za dużo
Ogródkowy chaos u monitki 21:00, 20 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
to fajnie chciałbym zobaczyć zarys grządek który wybrałaś i wystarczy taki podstawowy

Lekcje odrobiłam ale nie wim czy wystarczająco żeby was nie przestraszyć swoim rysowaniem, na plan Gosi naniosłam nowe rabaty.
Rozplanowanie:
Na rabacie po lewej stronie tarasu mają byc róże, bukszpan, miskant ML i lawenda.

Na rabacie po prawej stronie tarasu planuję wisnię Umbraculifera, bukszpany, róże i miskant ML albo rozplenica. Jako dodatek może być dzwonek karpacki lub jakaś inna pasująca bylina.

Przy podjeżdzie jest już wiśnia Umbraculifera bukszpany, tawuły japońskie Golmound, rozplenica i rozchodnik.

Nie jestem jeszcze pewna kształtu cypelka ale ze względu na koniecznośc postawienia trampoliny i miejsca zabaw dla dzieci chyba będę musiala zrobić go mniej więcej tak jak idzie fioletowa linia. No ale to wyjdzie w praniu jak poćwiczę na żywo z wężem

"Baśniowy" Ogród 20:49, 19 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Basiu widzę, że pierwsze prace wykonane, ja nie mam owocówek więc nie pomogę, pokazuj jak tniesz, to się zawsze komuś przyda, a mi się buziak cieszy że coś wreszcie zaczyna się dziać. Ja niedługo na clematisy się szykuję, w marcu hortensje, tawuły, świerki mam też do przycięcia, trochę tego będzie, sekatorek już szykuję

Gosia dla mnie cięcie owocowych to czarna magia, im więcej czytam, oglądam tym wiem mniej Wolę już chyba w ogóle nic nie ciachać .W tamtym roku źle przycięłam jabłonkę i puściła strasznie dużo wilków w tym roku nie wiem jak to zrobię.
Edyta jestem chętna na spotkanko, oby tylko nic mi nie wypadło w tym terminie
Agatka wybierasz się z nami?
Czas na zmiany.... 22:44, 17 lut 2013

Do góry
Zurawki Citronelki, nie , bo one nie lubią słońca, przypala je. Wybierając musisz uważać na to.
Tu jest link gdzie możesz poszukac żurawek poczytać o polecanych , które do słońca. ja Ci nie powiem, bo unikam sadzenia ich w słońcu, więc nie wiem które się sprawdzą nie w cieniu. Popatrz np na Soufthem Comfort bo jest dość duża i herbaciana- śliczna. Ja tez lubię Palace Purple- ta sprawdza się w słońcu i jest tańsza bo mniej poszukiwana

Co po drugiej stronie tuj, jako tło dla Hortensji?- ja bym wybrała jednolite krzewy raczej- krzewuszki, np Aleksandra, czy Nana Purpurea i może trawy do tego- kilka krzewów, potem kępa traw, dalej krzewy, trawy, itd.
Z traw np proso rózgowate, odmiana Rehbraun -ładnie się wybarwia jesienią, czy miskant- Graciallimus, czy Morning Light- ten jest jasny, da konrtast, lub Adagio.
Tawuły Golden P tez moga być, berberysy tez- Green Carpet jako niski dywan, albo Maria jako wyższe, jasne pionowe akcenty ( można je tez posadzić z trawą jak krzewuszki). Tylko wolno rosnie troszkę ta Maria.
Nie polecam tylko berberysa atropurpureum, bo wielki wyrośnie i trochę bałaganiarski

Przed hortensjami, przy podjeździe sam floks moim zdaniem za niski- można go posadzić, ale jeszcze dodać kępy czegoś pośredniego, co złagodzi 'skok 'między hort a floksami. Może bodziszek wspaniały- ładnie się przebarwia jesienią.
Albo wybrać żurawki
"Baśniowy" Ogród 14:17, 17 lut 2013

Do góry
Basiu widzę, że pierwsze prace wykonane, ja nie mam owocówek więc nie pomogę, pokazuj jak tniesz, to się zawsze komuś przyda, a mi się buziak cieszy że coś wreszcie zaczyna się dziać. Ja niedługo na clematisy się szykuję, w marcu hortensje, tawuły, świerki mam też do przycięcia, trochę tego będzie, sekatorek już szykuję
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 13:43, 15 lut 2013

Do góry
Tutaj zdjęcie pokazuje że nad wodą mogą zwieszać się również krzewy, azalie, różaneczniki, tawuły wczesne, derenie białe "Elegantissima" i "Aurea". Wielkie liście należa do host.

Tutaj polecam Alchemilla mollis - sama się rozsiewa, jest niedroga i efektowna.
Oprócz niej rośnie tutaj zimozielona bergenia, a żółte po lewej to Iris pseudoacorus - rośnie u nas w naturze nad brzegami.

Igiełkowy ogródeczek 08:27, 13 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

No trochę nadrobiłam ...ale Ty masz gości
Wy już tniecie ?? U mnie środek zimy ja się zabiję

Zeta ty się nie nerwuj, u mnie też śniegu trochę i zapowiadają nową dostawę, z cięciem czekamy jeszcze

O, rany, to znowu wyszłam przed szereg
Bo...to wina M. Po co dał sekator? A , że cięłam wg. zaleceń Hanusi ( bo śniegu niet)piwonię i niechcący wzrok mój padł na clematisy w jej sąsiedztwie, to..poszłam za ciosem ...I tawuły tez w kulki obrobiłam.
Danusia napisała, że w lutym można....
Cholerka, zbyt wczesne cięcie czym może grozić?
Co Włosi mają w swoich ogródkach? 09:52, 12 lut 2013

Do góry
O rany - jaki tam mają klimatyczny raj! Hortensje obsypane kwieciem, że wygloądają jak nasze tawuły
Ogródkowy chaos u monitki 22:46, 11 lut 2013

Do góry
hmmm to może zostawię tawuły ale spróbuję je przesadzic bliżej siebie...byłyby trzy kulki...byłoby nawiązanie do sąsiedniej rabaty. A od tawuł do świerków Conica bodziszek.
Ogródkowy chaos u monitki 22:43, 11 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Myślę że spokojnie się zmieszczą tzn jak przesadzę tawuły. Czyli albo tawuły albo danica.
Myślę że te trzy kulki nawiązywałyby do kulek co prawda bukszpanowych na sąsiedniej rabacie.

No właśnie.... Tylko te tawuły tak mi się tam u Ciebie podobają
Ogródkowy chaos u monitki 22:37, 11 lut 2013

Do góry
Myślę że spokojnie się zmieszczą tzn jak przesadzę tawuły. Czyli albo tawuły albo danica.
Myślę że te trzy kulki nawiązywałyby do kulek co prawda bukszpanowych na sąsiedniej rabacie.
Ogródkowy chaos u monitki 23:39, 09 lut 2013

Do góry
No ale tawuły mają być tez na tej rabacie z wiśnią nie wiem czy ją pamiętasz. Masz w nią też swój wkład Jak pasują to mogę je zostawić tylko tak jak pisałam pomiędzy nimi jest przerwa i pasowałoby coś tam posadzić, ale co?
Ogródkowy chaos u monitki 23:36, 09 lut 2013

Do góry
Ja bym wybrała bodziszek, jakoś bardziej pasuje do lawendy i róż.
I tawuły tam ładnie wyglądają te dwie co są.
Ogródkowy chaos u monitki 23:04, 09 lut 2013

Do góry
giza napisał(a)
OOo ja tez mam tawuły japońskie- jak je rozmnazasz???

Po cięciu tawuły, małe gałązki którym ucinam górne listki (zostawiam tak ze trzy oczka) maczam w ukorzeniaczu i wsadzam do doniczki. Dabm o to żeby miały wilgotno i to tyle.
Ciężko to opisać ...ale mam nadzieję że zrozumiałaś
Ogródkowy chaos u monitki 22:57, 09 lut 2013

Do góry
OOo ja tez mam tawuły japońskie- jak je rozmnazasz???
Ogródkowy chaos u monitki 22:51, 09 lut 2013

Do góry
Heh z długim kijkiem "prawie zagospodarowana Kijek to wisnia Umbraculifera. Mają tam być trzy bukszpany, wiosną przesadzę z innej rabaty brakującą kulkę. Jak weźmiesz lupę to zauważysz kikutki - są to rozmnożone przeze mnie tawuły japońskie no i w narozniku są rozplenice do których wiosną dosadzę rozchodniki

Dzięki za powojnika już go wpisuje do kajecika

Ogródkowy chaos u monitki 22:44, 09 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
NO własnie miałam nadzieję że jej nie chcesz ruszać
Ale nie pomyślałam że chcesz przesadzić tawuły... też tam fajnie wyglądają...

To co, mówisz że zostawić? Pomiedzy nimi jest spora dziura i coś by tam pasowało wsadzić.
Ogródkowy chaos u monitki 22:40, 09 lut 2013

Do góry
NO własnie miałam nadzieję że jej nie chcesz ruszać
Ale nie pomyślałam że chcesz przesadzić tawuły... też tam fajnie wyglądają...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies