U mnie Aniu chyba nie było aż tyle na minusie ale już co słabsze też siekło pomidorki , dziwaczki eukomis jeszcze w ziemi chyba jak go sieknie to wykopię i obetnę liście wydaje mi się że szybko te chłody przyszły albo roślinom było tak dobrze ze nie wyczuły kiedy się zbierać Buziaki
Zawsze chciałem wąski pasek trawnika a po obu stronach szerokie rabaty bylinowe. U mnie trawnik służy jako przejścia wzdłuż rabat, środkiem biegnie szeroka rabata, którą otacza wąski pas trawy, za nim rabaty zewnętrzne sięgają do granic ogrodu.
W trakcie zagospodarowania południowa część ogrodu, zdjęcie z lipca.
Po dłuższej przerwie pojawiłam się bo w końcu mogę powiedzieć czy też napisać, że ziemia pod trawnik rozwieziona. Bardzo ale to bardzo żałuję, że nie mogę wysiać juz trawy ehhh. Fizycznie jestem mega zmęczona. Bolą mnie plecy, ręce, dłonie, nogi... Nie mogę doczekać się wiosny i siania trawy
Pozostało mi do zdołowania kilka donic z drzewkami, które stoją i stoją... Przesadzić hortensje tez musze bo dołki juz przygotowane i tez czekają. Niestety w my roku nie udało nam się zrobić szkieletu oraz wykonać murku z granitowych kostek Nowy rok zatem zapowiada się również roboczo
W nowym roku będę również chciała wzbogacić rabaty o zimozielone nasadzenia. Może przez zimę na rodzą się jakieś pomysły...
Troszkę zdjęć z przygotowanego terenu. Deski to zabezpieczenie przed przesypywaniem się ziemi na rabaty.
Jedyne zdjęcie na którym widać hortensje Little Lime po przycięciu. Generalnie wyciąłem wszystkie cienkie patyczki a najgrubszym zostawiłem po 2,3 oczka.
Strzałeczką zaznaczyłem
Witam serdecznie. Jolu to nie grujecznik, lecz oczar omszony. Polecam. Kwitnie jeszcze zimą, potem daje błyszczeć innym roślinom, ale jesienią to on króluje na rabacie.
Musisz kiedyś zobaczyć na własne oczy tę przestrzeń i poczuć klimat tego miejsca. Zapraszamy.
lindsay80, Beatko, Dorotko, Magdo, Jolu, Aga, Iwonko, Ewa, Poli, Asisko_2005, Marto dziękuję serdecznie :*********** ogromnie mnie cieszą Wasze słowa
nicol21 tak to 7 metrów Red Barona
Marzenko, Kasiu nie da rady nie mam pozwolenia
Janinko pod bukiem uratowana od turkuci sesleria jesienna
Ewa, nawigatorka samo to się na pewno nie zrobiło
Waldku zatkało mnie na dobre normalnie nie wiem co powiedzieć jak mnie puści to może coś napiszę a tymczasem dziękuję !
Filemon, frezja, Konieczki, Juzia ma rację na etapie projektu miało zostać stare oczko a Danusia oprawiła go w proste ramy. Jednak zimą wymyśliłam ściankę wodną, prostokątne oczko i placyk z płyt, mąż wymyślił corten i zrobił z niego wszystkie elementy nasadzenia rzecz jasna zmieniłam i w sumie to z tyłów ogrodu zgadzają się linie rabat w 85%