Witaj Madziu, u nas nauczysz się róznych fajnych rzeczy, oczywiście chodząc po różnych wątkach zarówno ogrodowych jak i tych tematycznych - niżej na liście Forum Pozdrawiam i zagrzewam do walki
A co dalej? Pogrupować, do tych cennych i pożądanych dokupić więcej sztuk, żeby większe pola zrobić ,resztę mniej cennych do poczekalni, albo zamienić z kimś na coś innego
Aminek egipski - Ammi visnaga, o który pytasz też jest z tej rodziny (dawniej z rodziny baldaszkowate (Umbelliferae) i to jest bardzo prawdopodobne. Roślina jednoroczna lub dwuletnia.
W tej rodzinie są zarówno rośliny użyteczne i jadalne (Carum carvi - kminek oraz popularny anyż, koper włoski, koper, lukrecja, kolendra.), ale także śmiertelnie trujące np. cykuta.
Oba gatunki występują dziko w Polsce.
Szczwół plamisty (Conium maculatum L.)
Szalej jadowity (Cicuta virosa L.)
Co ciekawe, do tej samej rodziny należy piękna bylina jarzmianka (Astrantia major)
Nie może być na południowej ścianie odkrytej, gdyby rosło drzewo, które daje cien, byłoby inaczej.
U mnie jest jedno od zachodu, ale słońce jest już za domem.
Drugie jest od południa ale w dużej (metrowej) wnęce i zasłaniają hortensje, więc to nie przeszkadza.
Może pomysł nad jakimś większym drzewem?
A może wykombinuj jakieś stare lustro i ustawiaj. Ja wypożyczyłam od koleżanki lustro z plexi żeby móc zobaczyć czy ma być szerokie czy wąskie.