witaj Jatra o tak, lustro to genialne rozwiązanie, szczególnie w małym ogródku tylko trzeba je dobrze zaplanować i to jest taki malutki problemik
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Po pierwsze w podkonińskiej szkółce (jeśli forumowiczowie nie wykupią na pniu, ze mną włącznie) zanabędziesz taxus baccata metr osiemdziesiąt za siedemdziesiąt złotyszy polskich. Szerokie krzaczory, a nie jednogałązkowe wypłoszki To już za 10 lat z tymi cisami zaczniesz zamykać bramę nad lustrem.
Po drugie. Sadząc jakiekolwiek duże drzewo tuż przy granicy, nawet wiśnie, musisz liczyć się z tym, że szrokość drzewa idzie na wszystkie strony świata... do sąsiadów też. I jeśli trafisz na taką heterę jak ja mam za płotem, to może okazać się pewnego dnia, że twoje wiśnie straciły jedną stronę świata, bo... sąsiadowi zwisały nad jego ziemią. Znam takich kilka przypadków. Bolesnych przypadków.
Ups, wyjaśnie tylko, że ja TYLKO rozpatruję (zawsze tak mam) wszystkie scenariusze. Zazwyczaj te czarne, bo chcę uniknąć w życiu traumatycznych przeżyć. Dlatego zazwyczaj utrudniam sobie i innym życie...sorrki...taki typ.
Te dwa zdjecia, które zamiesciłas, to są dwa różne style ogrodu... Twoje serce tęskni do którego?
Bo ja w kombinowaniu opierałam sie na szkicu ze stożkami po bokach...i zakładalam wariant zimnozielony...
Twój ruch
Występowania hetery w moim najbliższym otoczeniu nie wykluczam, wręcz przeciwnie istnieje duże prawdopodobieństwo więc i ja muszę mieć czarny scenariusz... Chyba ogrodzenie pod prądem będzie rozwiązaniem... Żartuję oczywiście!
Te dwa zdjęcia to jak Rozważna i Romantyczna... Jak Bohun i Skrzetuski )).... chyba się nie wyspałam .... Skłaniam się do zdjęcia nr 1 no ale jak wiśnie i ekran z cisa, to stożka już bym nie dawała... Korona wiśni będzie miała kiedyś średnicę ok. 3 m... To nic, stożki będą w innym miejscu albo jeszcze pokombinuję w wolnej chwili
Też chcę przede wszystkim zimozielony...
Ty sobie leć, a ja muszę teraz roztrząsnąć problem, bo potem zapomnę.
Roztrząsam wyższe piętro nad lustrem...
Jak wysokie ma być lustro?
O ile pamiętam to mur ma być ok.2.15m.
Jeśli lustro samo, lub docelowo z oprawą (nie ważne mur, rama, czy rośliny) na wysokość miałoby powyżej 2m, to zwłaszcza w małym ogrodzie odległość patrzącego weń (tzn.lustro) jest ograniczona -do ilu metrów?
Do czego zmierzam... Otóż zazwyczaj skupiamy się na horyzoncie, który jest na wysokości naszych oczu. Punkty wyższe z bliższej odległości (przykładowo słupy elektr.) "tracą" wysokość, bo skupiamy się tylko na naszej.
Czyli po co zastanawiać się nad "nadlustrzem", kiedy w praktyce nie będzie to miało znaczenia. Chyba, że staniesz na stole lub na drabinie - wtedy tak. Ale jak częto bedziesz stawać wyżej by np. zajrzeć nad mur?
Może wcale nie ma co sobie zawracać głowy tym aspektem piętrowym?
Po tym zdjęciu widać, że dobre "nadlustrze" też fajnie mieć , jak się da oczywiście. W odbiciu lustra widać pnie. Wygląda to jakby były od tych żółtych drzew, a przecież to odbicie drugiej strony ogrodu.
Całość wygląda jak przejście na drugą stronę. No i tzreba wziąć pod uwagę co będzie się w lustrze odbijać, żeby efekt był powalający.
ps. bardzo mi się podoba określenie " nadlustrze"
szkoda tylko, że to nadlustrze prawie zawsze zależy od sąsiada
Kasiu, a czy Ty mogłabyś pokazać jak wygląda ten narożnik w listkowej porze roku?
Bo przecież widać, że w tle coś zielonego rośnie. I to wcale sporo.Co to jest?
Bo mnie się wydaje, że najważniejsze przy lustrze jest to co rośnie obok niego i się w nim odbija.
Zobacz lustro Gabik (Danusiu, to absolutnie nie jest krytyka Twojej pracy, mnie się ogród Gabik bardzo podoba).
Widzisz, jak brakuje mu oprawy z dużych roślin po bokach?
A tak po namyśle stwierdzam, że serb (niewyrośnięty serb) będzie tam ładnie wyglądał. A jak wyrośnie, to go zamienisz na mniejszego; albo na coś innego.
Serby piękne są. W pojedynkę też.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Lustro u Gabi też ma fajne "nadlustrze", jak roślinki po bokach urosną kiedyś i zakryją płot będzie idealnie.
Pięknie jest z lustrami w ogrodzie, to takie wisienki na torcie