Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

agrokotlina 01:19, 23 sty 2013

Ewo, gratuluję jubileuszu i posyłam zdjęcie z cyklu: "Górskiego ogrodu zimowe opowieści"

Nasiona powalają kolorami... Ależ się będzie wiosna działo
magnolia 09:20, 23 sty 2013

zaczeło się grzebanie w nasionach...- super!
U nas jest tak że moi rodzice nie mogą wrócić jesienia z domu letniego na działce. W tym roku zebrali sie dopiero z początkiem grudnia.
A w połowie stycznia przy każdych odwiedzinach ogladamy koszyk z nasionami- dyskutujemy o marchwi, poklepujemy sałaty, maczki kalifornijskie, dziwaczne nowosci z których czasem nic nie wyrasta.
Lubię to , taka w tym jest łączność pokoleń.

W tym roku chodzi mi po głowie czarnuszka damasceńska. Siejecie ją u siebie? W zeszłym sezonie szukałam nasion tylko niebieskiej,więc zostałam bez niej, w tym wezmę co dopadnę.
Gardenarium 12:00, 23 sty 2013

Magnolio, ładniejsza jest w pastelowej mieszance. Kupuj mieszaną.

Ja też mam różne resztki angielskie, muszę w końcu coś z nimi robić

Ewciu, a czy ty poszukujesz Ammi majus?

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 12:58, 23 sty 2013

eliza3 napisał(a)

Mi też te dubelki nie chcą rosnąć..takie wypłosze tylko....
A z nasionek nr jeden pełny słonecznik.. miałam cudny......
I wilczomlecz białobrzegi........ to już cud nad cudy... też w tym roku zakupię, mam kilka nasionek, ale nie wiem na ile będą zdatne do siewu.... pozbieraj jesienią.. rośnie to wysoko ale jest boskie...
Specjalnie dla ciebie odszukałam w archiwum... z perwskią

Śliczny ten wilczomlecz, to bylina,czy jednoroczna roślinka? Jakie stanowisko lubi?

Elizo, jednoroczna, łatwo się rozsiewa. Miałam w różach raz świadomie - fajnie wyglądał. Teraz wysieję między bukszpanami albo w bliskim sąsiedztwie. Tu u Ani poniżej bardzo ciekawe zestawienie. Lubi słońce. Chyba dobrą glebę.
Pszczelarnia 13:06, 23 sty 2013

Danusiu, aminek to absolutne odkrycie moje (widziałaś wpis z Ogrody Wschodniej Anglii).
Już zamówiłam u źródła - była okazja.
Wysiej te resztki angielskie. Ale daj w dobre ręce - one (te ręce) wysieją i zbiorą nasiona .

Magnolio, sieję co roku. Nasiona świetne do takiej bułki pesach (którą piekę). Są różne odmiany tej nigella.
magnolia 13:24, 23 sty 2013

dzięki Danusiu, posieję, może się przekonam do różowej też. Gdyby była domieszką, rozjaśniaczem, nie dominowała , to bym ją napewno polubiła.
Ewo- u nas w kuchni czarnuszka tez jest lubiana i używana. Do sałatek, do sosów....ale nigdy dotychczas z ogródka. Od teraz będzie ozdobą i ( może uda się) przyprawą.
Gardenarium 13:34, 23 sty 2013

Wyczytałam że aminek leczy bielactwo

http://zdrowypacjent.pl/ziola/aminek-wiekszy-ammi-majus-l

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 15:33, 23 sty 2013

U mnie wilczomlecz niestety wysiany jesienią..nie dożywał następnego roku..wiec najlepiej co roku siać go na nowo wiosną
Bogdzia 19:40, 23 sty 2013

Pszczółko gratuluję 402 strony bo na 400 się niestety spóźniłam.

Tess 19:45, 23 sty 2013

Ja oczywiście spóźniona
Gratki, Ewo

A ten aminek to do warzywniaka? Co się z nim robi? Do czego służy? (oprócz leczenia bielactwa)