Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Puszczykowie 12:34, 23 wrz 2015

Do góry
Pomidory

zjedliśmy je, zapomniałam zważyć
Ogród w Puszczykowie 12:27, 23 wrz 2015

Do góry
Zaczęłam też obsadzać rabatę wokół oczka. Najpierw tło z cisów i bukszpanów. Niewysokie obwódki będą stanowić tło dla innych roślin. Chciałabym z czasem "schować" oczko w roślinności. Z dwóch stron będzie ona nieco wyższa, aby osłonić wodę od słońca. Z dwóch nieco niższa, aby jednak był widok na oczko od strony tarasu.

Powstaje też obwódka wokół placyku na leżaki, żeby dodać temu miejscu nieco intymności. Z czasem dojdzie wypełnienie z innych roślin
Cisy uratowane od opuchlaków. Na razie jeszcze nieco biedne, ale jestem dobrej myśli

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:16, 23 wrz 2015

Do góry
Czekam na paczkę (z konkursu nagroda) w której ma być:
-Haworsja
-Wełnianka wąskolistna
-Kosaciec żółty Double
-Lilia wodna Gloire du Temple sur Lot
-Kosaciec japoński White Ladies
-Oczeret sztyletowaty

Już nawet pomocnik nie może się doczekaćhehe

Metamorfozy ogrodowe 12:13, 23 wrz 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Wrzesień 2014 (początek prac i nasadzeń):

Dzisiaj:

ppokaż więcej ujęć i przybliżeń tego pięknego miejsca
Małymi kroczkami do celu... 12:05, 23 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny projekt nr 2 tym razem z brzozami i hortensjami

Zastanawiam się jeszcze czy nie pójść na całość i darować sobie te derenie i od samych grackow nie dać już hortensji, wtedy wyszło by ich 10 szt. Brzozy będą bardziej wysunięte do przodu, za nimi hortki. Za hortkami miskanty, a pomiędzy brzozy dam kulki ( jeszcze nie wiem czy danice czy bukszpanowe) coś nie mam ręki do bukszpanow. Zostaje więc jeszcze mega dłuuuga obwódka, myślałam o turzycach, ostatnio Michał kupował pięknie zielone ( tyle że nie wiem czy przy nich nie zbankrutuje
Ogródek Iwony 12:01, 23 wrz 2015
Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka na wątku u Edyty pisałaś o trawach. Mogę potwierdzić, że Rozplenica Hameln są dwa rodzaje: o zwartym pokroju i bardziej rozłożyste, kotki mają takie same

Rozplenica Hameln to rozplenica Hameln,nie ma dwóch rodzajów tejże odmiany.Rozłożystość czy bardziej zwarty pokrój wynika z warunków w jakich rośnie,co dostała na start,jak jest nawożona,czy jest to silnie rozrośnięta sadzonka.Mam sporo małych sadzonek-dzieci od mojej Hamelni widać różnicę nawet w sadzonkach.Jedne bardzo silne,żywotne,inne mikre Chyba,że w szkółkach sprzedano co innego jak rozplenicę Hameln i stąd wynika różnica w pokroju.

Dla porównania zdjęcia z dzisiaj moich rozplenic Hameln- czteroletnia,z czasem coraz bardziej rozłożysta.

A to dwulatka,młode trawy są bardziej zwarte,liście sztywniejsze i skierowane ku górze.

Ogród w Puszczykowie 11:57, 23 wrz 2015

Do góry
Namęczyłam się, zaczęłam urabiać moje puste rabaty. Chciałabym przed zimą posadzić to, co udało mi się zgromadzić i poprzesadzać to wszystko, co musi zmienić miejsce.
Mam na razie dylemat z rabatami przed domkiem ogrodowym. Na wiosnę wycięłam kawałek trawnika i było tak:

Teraz jest tak:

Z tyłu posadziłam cisy Hicksii, chciałabym, aby urosły do wysokości dolnej krawędzi okien i stanowiły tło rabaty. Z prawej strony zrobiłam już obwódkę z choiny Jeddeloh (5x), żurawki Rio (12x), cyprysika Filifera Aurea Nana (5x). Wydaje mi się, że wygląda trochę pstrokato. Mam też problem ze środkowym piętrem na tej rabacie. Chciałam posadzić hortensje Limelight, jednak obawiam się, że nie dadzą tu rady. Miejsce jest w pełnym słońcu. Co innego mogłabym posadzić? Chodzi o średniej wielkości krzewy najlepiej liściaste. Berberysy, róże, liliowce? Nie wiem... help...
Aha, rabata z każdej strony ma długość 4m, w najszerszym miejscu 1,5m. Odejmując miejsce, które zajmują cisy i obwódka, zostaje metr. Trójkącik widoczny na ostatniej fotce, pomiędzy pięciornikiem, a cyprysikiem planuję obsadzić stpą + jeżówki + cebulki. Jest tam posadzona magnolia i nie chcę niczego większego, żeby nie grzebać jej w korzeniach.
Ogród na glinie 11:56, 23 wrz 2015

Do góry
ostatnio stanęło chyba na tym, że między żółte wrzośce o białych kwiatach dam ciemnofioletowe krokusy a pomiędzy zielone wrzośce o różowych kwiatach dam białe krokusy
ale może zamiast fioletowych krokusów dać fioletowe irysy żyłkowane?
będą wyższe i kwitną później
co myślicie?
czy lepiej mieć odrazu łan krokusów w 2 kolorach....

U Agi - czyli słońce i piach 11:54, 23 wrz 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)

Też mi się ten pomysł podoba

A czy taki układ może być?

A czy działam? Bardzo powoli ale najważniejsze że eM będzie wierzbę wycinał

o dobrze ze fotka jest

napisz jeszcze co jest co i co tam rosnie juz
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:53, 23 wrz 2015

Do góry

cudna altana

widziałam gdzieś w tym pięknym ogrodzie Graham Thomas - ciekawi mie jej stanowisko i jak się sprawuje?
Mały ogród Kasi 11:43, 23 wrz 2015

Do góry
M powiedział że zmienia obrzeża OSTATNI raz

Tak sobie to planuję
Ogród dla moich synków 11:42, 23 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Kochani, jeżeli kogoś pominęłam to bardzo przepraszam.
Bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Jesteście nieocenieni

Dzisiaj zamiast kwiatka będzie zdjęcie moich zbiorów.
Leszczynki się postarały w tym roku (dzikie, mocno przycięte na wiosnę), a i dzieciaki mają dużą frajdę przy zbieraniu.

te orzeszki lubie najbardziej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:41, 23 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)

no wlasnie...zapomnialam jeszcze napisac

ze to jest miejsce ogrodnika ...a nie w krzakach
Mały ogród Kasi 11:28, 23 wrz 2015

Do góry
Praca w ogrodzie ostatnio wariacka. Po powrocie z pracy pozostaje niewiele czasu. W ciągu ostatnich dni, po ciemku i w towarzystwie komarów udało nam się poszerzyć rabatę.

Rozsadziłam kilka roślin na byłej łezkowej, dosadziłam tylko 2 rozchodniki Matrona. I obiecałam sobie nie tykać tej rabaty do wiosny przynajmniej.

Zdjęcia z poranka

piwonie różowe za inne kolory 11:26, 23 wrz 2015

Do góry
Wymienię piwonie rózową taką:

na inne kolory

za te dziękuję, mam

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:24, 23 wrz 2015

Do góry
a dla pozostalych ciekawych zdjecia bukszpanow

podobaja mi sie tylko stozki i kule

wszelkie rady dotyczace formowania mile widziane
nie umiem nawet ocenic ktory na co latwiej bedzie uformowac

lewa strona przod

i tył

prawa strona przod

i tył

czy takie puste miejsca zarosną czy trzeba bedzie podsadzic ?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:20, 23 wrz 2015

Do góry
Ognista, sierpień 2015
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 11:13, 23 wrz 2015

Do góry
Ja wróciłam z lidla z pustymi rękami, ale za to moja mamuśka kupiła

i tym sposobem mam ponad 200 cebul
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies