4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj
5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu
6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu
7. Niezawodne rośliny kupuj
8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem
9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego
10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
chciałam zaznaczyć, że nie między innymi tylko WYŁĄCZNIE! I dumnam z tego jak nie wiem
Dziewczyny ni koniecznie ten dekalog to ja sobie musze skopiowac do siebie i wydrukować i powiesić wszędzie gdzie się da a "Ograniczona ilość gatunków" na czerwono chyba napiszę!!!!
Za mało miejsca, one mają szerokość korony docelową 3 m, więc jeśli koniecznie chcesz je posadzić przed świerkami to musisz je dać w trawnik już, najlepiej jakiś metr od kantu trawnika.
Wtedy świerki nie będą sobię ogałacały, a przed świerki daj różaneczniki i hortensje, albo tylko hortensje a przed nimi żurawki. Wiśniom koło pnia wykrój kwadraty albo koła w trawniku i posadź w nie "skarpetki" dla wiśni zrobione np. z białych host albo żurawek albo trawek.
Pszczółko, ja po prostu staram się Wam pokazać, jak znaleźć właściwą drogę. To jak pisała Konstancja, trzeba dostać w łeb, żeby się ocknąć.
A to 'w łeb' nazywa się INSPIRACJA
A więc narody ogrodnicze, ocknijcie się i z nową wiosną róbcie zmiany na lepsze. Wyznaczam hasło
KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).
Danusiu - ja tylko i wyłącznie dzięki Tobie się tego nauczyłem - bo zabrałaś mnie na CHFS i do angielskich ogrodów - to było najlepsze puknięcie w łeb (czytaj inspiracja) jakie kiedykolwiek przeżyłem I codziennie wracam tam myślami
Jak ja mile to wspominam. Żyję krótko ale na tyle długo, żeby powiedzieć, że nie sądziłam, że takie rzeczy się zdarzają: "podróże angielskie" i wszystko z tym (ogrodnictwem) związane. Dziękuję.
Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
ŚWIĘTE SŁOWA...chyba sobie to wydrukuję i powieszę w ramce przy oknie i za każdym razem, gdy coś wymyślę będę pamiętał, że bez poświęcenia i ciężkiej pracy nie osiągnę ogrodu tak dopieszczonego jak Szefowej
Madzenko ja prośbę mam , jeśli pozwolisz ... Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zabierz proszę głos u mnie w charakterze eksperta od hałasu wywołanego przez ścianę wodną... Bo u mnie tylko 3m odległości od tarasu tej ściany są przewidywane ,,, no i problem hałasu gdzieś się pojawił ... A ja przecieź nie będę wymyślać cudów , tylko fachowca praktyka zapytam pozdrawiam ... Byle do wiosny
Gierczusia, rzeczywiści tę opcję rzadko uruchamiam, przeszkadza ten hałas a ciurkadełko mam 0k 8 m od tarasu...
Wicio Gardenarium określił, ze nasze ciurka jak koń sikający dlatego trzeba będzie poprawić, chcemy zamontować płytę granitową lub ze stali aby woda spływała a nie chlapała do lustra wody...
Zdecydowanie ważniejszy efekt świetlno-wizualny
no właśnie mój M stwierdził że jak zamontujemy ścianę to sąsiedzi nas wyeksmitują z powodu chałasu, ja skłaniam się do granitowej, chropowanej, jasno-szarej takiej minimum 1,5x2....