Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Keukenhof Holandia 18:19, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sliczne i ciekawe zdjęcia, a jak robisz z tyczki, ustawiasz pstryk za kilka sekund?

Cieszę się, że zdjęcia się podobają
Tyczka posiada zdalnie sterowaną głowicę własnej konstrukcji do której mocowany jest zdalnie sterowany aparat fotograficzny. Robienie zdjęć odbywa się zdalnie, bez konieczności opuszczania co chwila tyczki na dół.
Mając aparat wysoko na końcu tyczki, "przymierzam się" i fotografuję stojąc twardo na ziemi
Dzwony do bielenia rabarbaru i klosze szklane 17:36, 22 sty 2013

Do góry
Sprowadzę do sklepu, będzie można kupić
Keukenhof Holandia 17:34, 22 sty 2013

Do góry
Sliczne i ciekawe zdjęcia, a jak robisz z tyczki, ustawiasz pstryk za kilka sekund?
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 17:28, 22 sty 2013

Do góry
A co chcesz przenieść, podaj link
Skrzyp zimowy - Equisetum hyemale 17:21, 22 sty 2013

Do góry
U nas raczej powszechnie nie jest stosowana, nie wiem jak z zimowaniem. Raczej nie ma z tym problemu. Znam tę roślinę z ogrodów pokazowych na Chelsea Flower Show, świetnie będzie wyglądać w wodzie w ogrodach minimalistycznych.

Ale do ogrodu nie polecam, będzie pewnie jak chwast wyglądać Są inne, piękniejsze rośliny. Jeśli chcesz trawy lub turzyce to polecam Hakonechloa macra, Pennisetum.

Należy do rodziny skrzypowate, więc nie jest trawą, ale wygląd ma "trawiasty" oczywiście
Moje zmagania ogrodowe 16:32, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może zrobimy ładniejszy podpis?

zrób "cytuj" i skopiuj to co na dole i wklej w profilu w podpisie

Typowo "nieogrodowiskowy" ogród Eweliny

Witam!
Nie przywiązywałam do tego wagi, ale jak Szefowa każe to choć w sprawach organizacyjnych się podporządkuje, bo z 10 przykazaniami to będzie ciężko w moim przypadku
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:44, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).

o,o, to do mnie!!

pozdrawiam i wiosny doczekać się nie mogę!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:44, 22 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

Ale wtedy "gębę" rozdziawiliśmy na to

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

ale musi być tam ogromna pompa bo prawie slysze jej szum... ciągle się wacham granitowa czy stal.... aaaaaaaaa

Aniu - ja też mam taki dylemat. Mało być podobnie - wg projektu mojego ogrodu - jaku Marzenki i jak w Szmaragdowym czyli wodogrzmot, ale te ściany płaczące są takie fajowe... że zmieniliśmy z mężem zdanie. Chcemy postawić ściankę po której ścieka woda. A kolorystykę ogrodu mam - odcienie niebieskości, lawenda, fiolety do różu i ciut białego - czy aby nie za dużo?

Danusiu - ale jak utrzymać takie brzozy w ryzach...one na CHFS są małe, młode, jak bym tak w ogrodzie posadziła, czy nie za gęsto byłoby za - dajmy na to - 10-20 lat?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:17, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno
Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.

wiedziałam, że kocham naparstnice i paprocie ... ogrodowisko mi pokazało, że kofam bukszpan ... teraz wiem, ze dokupić muszę trafffki i szałwię ... bodziszki mam ... zobrazowane mam tu wyobrażenia ... teraz tylko je przetworzyć na swój grunt
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:09, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno

Dla mnie bomba i na pewno mój następny ogród takie coś będzie miał. Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.

Boże - Danusiu - moje marzenie...
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:33, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:31, 22 sty 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

O mamuniu!
W tym się zakochałam!
A co to jest to różowe ?

poprostu cudne..
Pszczelarnia 10:28, 22 sty 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Dopisałam jeszcze troszku

Danusia, prosimy o ciąg dalszy dekalogu ogrodniczego
1. Konsekwencja kolorystyki
2. ...

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

chciałam zaznaczyć, że nie między innymi tylko WYŁĄCZNIE! I dumnam z tego jak nie wiem

Dziewczyny ni koniecznie ten dekalog to ja sobie musze skopiowac do siebie i wydrukować i powiesić wszędzie gdzie się da a "Ograniczona ilość gatunków" na czerwono chyba napiszę!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:18, 22 sty 2013

Do góry
AgaNet napisał(a)

AMEN....
.....muszę to sobie wydrukować....!!!!!

Ja też !
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:04, 22 sty 2013

Do góry
Za mało miejsca, one mają szerokość korony docelową 3 m, więc jeśli koniecznie chcesz je posadzić przed świerkami to musisz je dać w trawnik już, najlepiej jakiś metr od kantu trawnika.

Wtedy świerki nie będą sobię ogałacały, a przed świerki daj różaneczniki i hortensje, albo tylko hortensje a przed nimi żurawki. Wiśniom koło pnia wykrój kwadraty albo koła w trawniku i posadź w nie "skarpetki" dla wiśni zrobione np. z białych host albo żurawek albo trawek.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:49, 22 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już opisałam wszystkie rośliny tam.

To jest ostrogowiec (zarówno różowy jak i biały) Cebtranthus ruber, rośnie na rowach w Anglii. Można kupić nasiona

Danusia dobra dusza
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 23:59, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

Powalające zestawienia i połączenia
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 23:57, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzy kolory

Ta kolorystyka bardzo mi pasuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:37, 21 sty 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Pszczółko, ja po prostu staram się Wam pokazać, jak znaleźć właściwą drogę. To jak pisała Konstancja, trzeba dostać w łeb, żeby się ocknąć.

A to 'w łeb' nazywa się INSPIRACJA

A więc narody ogrodnicze, ocknijcie się i z nową wiosną róbcie zmiany na lepsze. Wyznaczam hasło

KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).

Danusiu - ja tylko i wyłącznie dzięki Tobie się tego nauczyłem - bo zabrałaś mnie na CHFS i do angielskich ogrodów - to było najlepsze puknięcie w łeb (czytaj inspiracja) jakie kiedykolwiek przeżyłem I codziennie wracam tam myślami

Jak ja mile to wspominam. Żyję krótko ale na tyle długo, żeby powiedzieć, że nie sądziłam, że takie rzeczy się zdarzają: "podróże angielskie" i wszystko z tym (ogrodnictwem) związane. Dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:11, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

ŚWIĘTE SŁOWA...chyba sobie to wydrukuję i powieszę w ramce przy oknie i za każdym razem, gdy coś wymyślę będę pamiętał, że bez poświęcenia i ciężkiej pracy nie osiągnę ogrodu tak dopieszczonego jak Szefowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies