To nie są zwykłe brzozy, jakieś odmianowe, na himalajskie trochę są za różowe. Mogą być tak gęsto sadzone odmianowe. Zobacz ja w ogr. z lustrem posadziłam takie, co metr gdzieś
Cieszę się, że zdjęcia się podobają
Tyczka posiada zdalnie sterowaną głowicę własnej konstrukcji do której mocowany jest zdalnie sterowany aparat fotograficzny. Robienie zdjęć odbywa się zdalnie, bez konieczności opuszczania co chwila tyczki na dół.
Mając aparat wysoko na końcu tyczki, "przymierzam się" i fotografuję stojąc twardo na ziemi
U nas raczej powszechnie nie jest stosowana, nie wiem jak z zimowaniem. Raczej nie ma z tym problemu. Znam tę roślinę z ogrodów pokazowych na Chelsea Flower Show, świetnie będzie wyglądać w wodzie w ogrodach minimalistycznych.
Ale do ogrodu nie polecam, będzie pewnie jak chwast wyglądać Są inne, piękniejsze rośliny. Jeśli chcesz trawy lub turzyce to polecam Hakonechloa macra, Pennisetum.
Należy do rodziny skrzypowate, więc nie jest trawą, ale wygląd ma "trawiasty" oczywiście
Witam!
Nie przywiązywałam do tego wagi, ale jak Szefowa każe to choć w sprawach organizacyjnych się podporządkuje, bo z 10 przykazaniami to będzie ciężko w moim przypadku
Pozdrawiam
Aniu - ja też mam taki dylemat. Mało być podobnie - wg projektu mojego ogrodu - jaku Marzenki i jak w Szmaragdowym czyli wodogrzmot, ale te ściany płaczące są takie fajowe... że zmieniliśmy z mężem zdanie. Chcemy postawić ściankę po której ścieka woda. A kolorystykę ogrodu mam - odcienie niebieskości, lawenda, fiolety do różu i ciut białego - czy aby nie za dużo?
Danusiu - ale jak utrzymać takie brzozy w ryzach...one na CHFS są małe, młode, jak bym tak w ogrodzie posadziła, czy nie za gęsto byłoby za - dajmy na to - 10-20 lat?
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno
Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.
wiedziałam, że kocham naparstnice i paprocie ... ogrodowisko mi pokazało, że kofam bukszpan ... teraz wiem, ze dokupić muszę trafffki i szałwię ... bodziszki mam ... zobrazowane mam tu wyobrażenia ... teraz tylko je przetworzyć na swój grunt
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno
Dla mnie bomba i na pewno mój następny ogród takie coś będzie miał. Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.
4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj
5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu
6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu
7. Niezawodne rośliny kupuj
8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem
9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego
10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
chciałam zaznaczyć, że nie między innymi tylko WYŁĄCZNIE! I dumnam z tego jak nie wiem
Dziewczyny ni koniecznie ten dekalog to ja sobie musze skopiowac do siebie i wydrukować i powiesić wszędzie gdzie się da a "Ograniczona ilość gatunków" na czerwono chyba napiszę!!!!
Za mało miejsca, one mają szerokość korony docelową 3 m, więc jeśli koniecznie chcesz je posadzić przed świerkami to musisz je dać w trawnik już, najlepiej jakiś metr od kantu trawnika.
Wtedy świerki nie będą sobię ogałacały, a przed świerki daj różaneczniki i hortensje, albo tylko hortensje a przed nimi żurawki. Wiśniom koło pnia wykrój kwadraty albo koła w trawniku i posadź w nie "skarpetki" dla wiśni zrobione np. z białych host albo żurawek albo trawek.