Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kondziowy Ogród :) 19:44, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
Myślałem na murkiem metrowym półkolisty i taki kranik i pod nim taka misa żeliwna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:42, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pszczółko, ja po prostu staram się Wam pokazać, jak znaleźć właściwą drogę. To jak pisała Konstancja, trzeba dostać w łeb, żeby się ocknąć.

A to 'w łeb' nazywa się INSPIRACJA

A więc narody ogrodnicze, ocknijcie się i z nową wiosną róbcie zmiany na lepsze. Wyznaczam hasło

KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).

Danusiu - ja tylko i wyłącznie dzięki Tobie się tego nauczyłem - bo zabrałaś mnie na CHFS i do angielskich ogrodów - to było najlepsze puknięcie w łeb (czytaj inspiracja) jakie kiedykolwiek przeżyłem I codziennie wracam tam myślami
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:41, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

O mamuniu!
W tym się zakochałam!
A co to jest to różowe ?
Kondziowy Ogród :) 19:40, 21 sty 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:38, 21 sty 2013

Do góry
Sebciu, bukiecik ode mnie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:31, 21 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ale musi być tam ogromna pompa bo prawie slysze jej szum... ciągle się waham granitowa czy stal.... aaaaaaaaa

Granitowa jest wieczna, ze stalą różnie bywa
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:29, 21 sty 2013

Do góry
Bardzo przyjemna kolorystyka żółto - niebieska

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:25, 21 sty 2013

Do góry
Tylko zieleń. ale różne tekstury, kształty, odcienie

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:23, 21 sty 2013

Do góry
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:20, 21 sty 2013

Do góry
Konsekwencja gatunkowa

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:19, 21 sty 2013

Do góry
Trzy kolory

Inna kombinacja

Albo tak

A może taka?

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:13, 21 sty 2013

Do góry
Kolory w jednej tonacji - zimnej (różne odcienie jednego koloru) plus biały. Mogą być mocne akcenty np. purpurowe lub żółte, srebrne liście

Tutaj purpurowe są irysy bródkowe

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:05, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale wtedy "gębę" rozdziawiliśmy na to

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

ale musi być tam ogromna pompa bo prawie slysze jej szum... ciągle się wacham granitowa czy stal.... aaaaaaaaa
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:04, 21 sty 2013

Do góry
Konsekwencja kolorystyczna

Albo rośliny w jednym kolorze np. białym plus zieleń

Ewentualnie dodatek uzupełniającego koloru drugiego

Tutaj widać niebieski, ale może też być purpurowy, żółty lub inny, - dowolny

Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:03, 21 sty 2013

Do góry
Jestem Halinko, fajne te płotki poziome, takie niespotykane u nas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:00, 21 sty 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

AMEN....
.....muszę to sobie wydrukować....!!!!!

Ja też !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:59, 21 sty 2013

Do góry
Założyłam wątek w projektowaniu, przyklejony u góry.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:58, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

To nasz Dekalog
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 18:57, 21 sty 2013

Do góry
Dekalog ogrodniczy Danusi

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

Dopisuję poza dekalogiem ważną rzecz:

Planuj swój ogród kompleksowo jako całość, a nie tylko oderwane fragmenty.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:56, 21 sty 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
absolutnie ku pamięci !!!

Danusia, prosimy o ciąg dalszy dekalogu ogrodniczego
1. Konsekwencja kolorystyki
2. ...

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

Muszę sobie druknąć ten dekalog
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies